Νέες πληροφορίες οδήγησαν το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας στο συμπέρασμα ότι μια τυχαία διαρροή από εργαστήριο στην Κίνα, πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Αν και οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ παραμένουν διχασμένες σχετικά με την προέλευση του ιού, το συμπέρασμα αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προηγούμενη αξιολόγηση του τμήματος, που ήταν αναποφάσιστο για το πώς εμφανίστηκε ο ιός.
Ορισμένοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες είπαν ότι ήταν σχετικά αδύναμες και ότι το συμπέρασμα του υπουργείου Ενέργειας έχει «χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης», υποδηλώνοντας ότι η βεβαιότητά για το συμπέρασμα αυτό δεν είναι σε υψηλά επίπεδα.
Ενώ το τμήμα μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες υπηρεσίες, καμία δεν άλλαξε τα συμπεράσματά της, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Οι ίδιοι δεν αποκάλυψαν ποιες ήταν οι πληροφορίες. Ωστόσο, πολλές από τα δεδομένα του υπουργείου Ενέργειας προέρχονται από το δίκτυο των εθνικών εργαστηρίων του, μερικά από τα οποία διεξάγουν βιολογική έρευνα, αντί για πιο παραδοσιακές μορφές πληροφοριών, όπως δίκτυα κατασκοπείας ή υποκλοπές επικοινωνιών.
Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο έλεγχος για την έναρξη της πανδημίας θα μπορούσε να είναι σημαντικός για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανταπόκρισης σε μελλοντικές κρίσεις υγείας.
Προειδοποιούν ωστόσο ότι η εύρεση της απάντησης σχετικά με την πηγή του κορωνοϊού μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη, δεδομένης της άρνησης της Κίνας σε περαιτέρω έρευνα.
Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει ευθύνη στο να εξηγήσουν πώς ξεκίνησε μια πανδημία που έχει σκοτώσει σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους. Σημειώνουν δε, ότι το να μάθουν περισσότερα για την προέλευσή της θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τι είναι αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή μελλοντικών εστιών.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Ωστόσο, είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν διέταξε τα εθνικά εργαστήρια να συμμετάσχουν στην προσπάθεια προσδιορισμού της προέλευσης της επιδημίας.
Εκτός από το Τμήμα Ενέργειας, το F.B.I. κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα, με μέτρια σιγουριά, ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε τυχαία από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ένα κινεζικό εργαστήριο για κορωνοϊού.
Τέσσερις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα, επίσης με χαμηλά ποσοστά βεβαιότητας όμως, ότι ο ιός πιθανότατα εμφανίστηκε μέσω φυσικής μετάδοσης, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του γραφείου της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών τον Οκτώβριο του 2021.
«Υπάρχει μια ποικιλία απόψεων στην κοινότητα των πληροφοριών», είπε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή ο Σάλιβαν.
«Ορισμένα στοιχεία της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών στηρίζουν τα συμπεράσματα της μίας πλευράς, κάποια της άλλης. Πολλές από τις υπηρεσίες έχουν πει ότι απλώς δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για να είναι σίγουρες».
Πρόσθεσε ακόμα ότι εάν μάθαιναν περισσότερες πληροφορίες, η διοίκηση θα τις αναφέρει στο Κογκρέσο και θα τις κοινοποιήσει στον κόσμο.
«Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει οριστική απάντηση που να έχει προκύψει από τις μυστικές υπηρεσίες σε αυτό το ερώτημα», είπε.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων του κορωνοϊού, δείχνουν τη μεγάλη αγορά τροφίμων και ζώων στη Γιουχάν ως το πιο πιθανό μέρος που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.
Οι επικεφαλής του συνόλου των υπηρεσιών πληροφοριών πρόκειται να ενημερώσουν το Κογκρέσο στις 8 και 9 Μαρτίου ως μέρος των ετήσιων ακροάσεων για τις παγκόσμιες απειλές.
Ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αβρίλ Ντ. Χάινς και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πιθανότατα θα ερωτηθούν σχετικά με τη συνεχιζόμενη έρευνα για την προέλευση του ιού.
Το πώς ξεκίνησε η πανδημία έχει οδηγήσει σε έναν διχασμό στον τομέα των πληροφοριών.
Πολλοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν έχουν πειστεί από την υπόθεση της διαρροής από το εργαστήριο, με κάποιους να λένε ότι πιστεύουν στην εξήγηση των φυσικών αιτιών και άλλους να λένε ότι δεν είναι σίγουροι ότι θα προκύψουν αρκετά για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο είπαν ότι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προέρχεται από ένα από τα ερευνητικά εργαστήρια της Κίνας στη Γιουχάν.
Μια υποεπιτροπή του Κογκρέσου, που δημιουργήθηκε όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τη Βουλή τον Ιανουάριο, έχει καταστήσει την εξέταση της θεωρίας περί διαρροής από εργαστήριο σε επίκεντρο των εργασιών της. Αναμένεται να συγκληθεί η πρώτη από μια σειρά ακροάσεων τον Μάρτιο.
«Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για περισσότερο από ένα χρόνο συνηγορούν υπέρ της υπόθεσης της διαρροής από το εργαστήριο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος Μάικ Γκάλαχερ, από το Ουισκόνσιν που συμμετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής και ηγείται μιας νέας επιτροπής της Βουλής για την Κίνα.
«Χαίρομαι που ορισμένες από τις υπηρεσίες μας αρχίζουν να ακούν την κοινή λογική και να αλλάζουν την αξιολόγησή τους».
Την Τρίτη, ο Γκάλαχερ θα πραγματοποιήσει την πρώτη ακρόαση της νέας επιτροπής, εξετάζοντας την απειλή που θέτει η Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι μελλοντικές ακροάσεις, όπως είπε θα εξετάσουν τη βιοασφάλεια και τις προσπάθειες της Κίνας να επηρεάσει διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αποκαλέσει επανειλημμένα ψέμα, την υπόθεση περί διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήρι λέγοντας πως δεν έχει βάση στην επιστήμη και είναι συμπέρασμα πολιτικά υποκινούμενο.
Στις αρχές της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο πρόεδρος διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας, μετά από την έκθεση του ΠΟΥ για το θέμα. Αν και υπήρχε υλικό που δεν είχε εξεταστεί διεξοδικά από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, η αναθεώρηση τελικά δεν έφερε νέα συναίνεση εντός των υπηρεσιών.
Η έκθεση του Μαρτίου του 2021 του ΠΟΥ ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προέκυψε κατά λάθος από ένα εργαστήριο. Αλλά η Κίνα διόρισε τους μισούς επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση και άσκησαν σημαντικό έλεγχο πάνω της. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν κατά κόρον αυτό το συμπέρασμα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορωνοϊός που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα ως βιολογικό όπλο.
Ωστόσο, είπαν ότι οι υποθέσεις για το αν προέκυψε φυσικά, ίσως από μια αγορά στη Γιουχάν ή κατά λάθος από ένα εργαστήριο, αυτές οι υποθέσεις αποτελούν αντικείμενο θεμιτής συζήτησης.
Ο Άντονι Ρουτζιέρο, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που ασχολήθηκε με θέματα βιοάμυνας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, πιστεύει πως η Κίνα εξακολουθεί να «κρύβει κρίσιμες πληροφορίες» για το πώς εμφανίστηκε ο ιός. Σημείωσε δε ότι η θεωρία περί διαρροής από εργαστήριο δεν πρέπει να απορριφθεί.
«Η υπόθεση της προέλευσης του κορωνοϊού από διαρροή εργαστηρίου δεν είναι και δεν ήταν ποτέ θεωρία συνωμοσίας», είπε.
Με πληροφορίες των Wall Street Journal/NYT