Αφρική: Η κοινή μας αφετηρία που της χρωστάμε τα πάντα

Αφρική, η κοινή μας αφετηρία που της χρωστάμε τα πάντα Facebook Twitter
Αρχαίοι οβελίσκοι στο Αξούμ της Αιθιοπίας.
0

«ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΗΝΤΑ χιλιάδες χρόνια μόλις οι πρωταρχικοί πρόγονοι κάθε ανθρώπου που ζει σήμερα στον πλανήτη ζούσαν στην ανατολική Αφρική».

Μ’ αυτή την απλή, εντυπωσιακή δήλωση ξεκινά το νέο του βιβλίο που έχει τίτλο «Αρχαία Αφρική» ο ιστορικός Christopher Ehret. Έχουν υπάρξει, άλλωστε, μόνο 2.000 γενιές ανθρώπων περίπου από εκείνη την εποχή, γι' αυτό ιστορικοί και συγγραφείς κάνουν λόγο για την «κοινή ιστορία της ανθρωπότητας».

Η μικρή διάρκεια της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας εγείρει τεράστια ερωτήματα σχετικά με το τι έχει πραγματικά καθοδηγήσει αυτή την ιστορία. Είναι η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών και αγαθών; Ή μήπως οι διαμάχες που κλιμακώνονταν καθώς οι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη αποτελεί ένδειξη ότι η βία υπήρξε ο κινητήριος παράγοντας; Στο βιβλίο του ο Ehret επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την Αφρική στο πλαίσιο της κοινής μας ιστορίας.

Η διαμόρφωση της γλώσσας ήταν αυτή που προκάλεσε τους μετασχηματισμούς της ανθρώπινης ιστορίας, των οποίων είμαστε όλοι κληρονόμοι. Η ανάπτυξη του συντακτικού που πραγματοποιήθηκε πιθανότατα σε μια περίοδο δύο ή τριών χιλιετιών, πριν από περίπου 70.000 χρόνια, ήταν «ο πρωταρχικός παράγοντας που επέτρεψε την τεράστια εξάπλωση των κοινών μας προγόνων».

Ενώ οι λέξεις υπήρχαν ήδη μεταξύ των homo sapiens, η ικανότητα συνδυασμού τους σε σύνθετες μορφές υπήρξε επαναστατική: επέτρεψε στους ανθρώπους να συλλάβουν το αφηρημένο, να σχεδιάζουν και να σκέφτονται εκ των προτέρων τις συνέπειες, να σχεδιάζουν νέα είδη αντικειμένων και τεχνολογιών και να αναπτύσσουν ιδέες για το νόημα της ζωής.

Τα αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία μας λένε ότι συχνά τέτοιου είδους εξελίξεις εμφανίστηκαν στην Αφρική νωρίτερα από ό,τι αλλού. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο σημερινό Μάλι άρχισαν να ψήνουν κεραμικά το αργότερο πριν από 11.500 χρόνια. Τα παλαιότερα στοιχεία επεξεργασίας βαμβακιού οπουδήποτε στον κόσμο προέρχονται από το σημερινό Σουδάν, με κλωστές ατράκτου στην περιοχή του Χαρτούμ που χρονολογούνται πριν από 8.000 χρόνια.

Χωρίς την ανακάλυψη αυτής της δεξιότητας στην ανατολική Αφρική, πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, κανένας από εμάς δεν θα ήταν σήμερα αυτό που εννοούμε όταν λέμε «άνθρωπος». Αυτή η επαναστατική αλλαγή αποτελεί το υπόβαθρο της εξερεύνησης του Ehret για την ανθρωπότητα στην Αφρική από τότε.

Ένας από τους στόχους της «Αρχαίας Αφρικής» είναι να δείξει πόσο έντονοι είναι οι παραλληλισμοί μεταξύ των αλλαγών στην Αφρική και εκείνων σε άλλες ηπείρους. Οι κύριες εξελίξεις δεν διαχύθηκαν προς τα έξω από ένα μόνο σημείο προέλευσης, αλλά προέκυψαν αυθόρμητα σε διάφορα μέρη. Αυτό συνέβη με τη γεωργία, την αγγειοπλαστική, την υφαντουργία και τη μεταλλοτεχνία. Συνήθως η μία εφεύρεση οδηγούσε στην άλλη: η μεταλλουργία, για παράδειγμα, εμφανιζόταν πάντα σε κοινωνίες που είχαν προηγουμένως αναπτύξει την όπτηση κεραμικών.

Όπως διερευνά ο Ehret, το γεγονός ότι οι ίδιες τεχνολογικές αλλαγές εμφανίστηκαν σε διαφορετικά μέρη υποδηλώνει τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες είχαν κοινά χαρακτηριστικά και κοινές ανάγκες σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Επιπλέον, τα αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία μας λένε ότι συχνά τέτοιου είδους εξελίξεις εμφανίστηκαν στην Αφρική νωρίτερα από ό,τι αλλού. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο σημερινό Μάλι άρχισαν να ψήνουν κεραμικά το αργότερο πριν από 11.500 χρόνια. Τα παλαιότερα στοιχεία επεξεργασίας βαμβακιού οπουδήποτε στον κόσμο προέρχονται από το σημερινό Σουδάν, με κλωστές ατράκτου στην περιοχή του Χαρτούμ που χρονολογούνται πριν από 8.000 χρόνια. Στο σημερινό Καμερούν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν βρεθεί σιδηρουργεία που χρονολογούνται σχεδόν 4.000 χρόνια πριν από την εμφάνισή τους στην Ανατολία ή την Κίνα. Μια αξιοσημείωτη απεικόνιση ενός κλιβάνου τήξης στη Ρουάντα, που χρονολογείται σχεδόν 3.000 χρόνια πριν, είναι αποκαλυπτική για το πόσο διαδεδομένες ήταν τέτοιες τεχνολογίες στην Αφρική από πολύ νωρίς.

Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, μετά την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών δεν άργησε να ριζώσει η αστικοποίηση, οι πιο σύνθετες μορφές πολιτικής οργάνωσης και το εμπόριο. Και πάλι, αυτού του είδους οι αλλαγές συνέβησαν συγκριτικά νωρίς στην Αφρική.

Αστικά κέντρα με βιοτεχνική εξειδίκευση εμφανίστηκαν στη σημερινή Μαυριτανία πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια. Ακολούθησαν εμπορικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων που συνέδεαν τα διάφορα αστικά κέντρα, χρησιμοποιώντας τον ποταμό Νίγηρα και επίσης τα γαϊδούρια ως μέσα μεταφοράς αγαθών. Η εξημέρωση του ίδιου του γαϊδάρου, του πρώτου ζώου στον κόσμο που μετέφερε εμπορεύματα και τραβούσε οχήματα, έλαβε χώρα στην ανατολική Αφρική, πιθανώς στη Σομαλιλάνδη, πριν εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο και χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη μετέπειτα εξημέρωση της καμήλας και του αλόγου στην Ευρασία.

Ο Ehret καταγράφει τις πολλές οδούς διασύνδεσης μεταξύ της Αφρικής και του κόσμου: η άφιξη των αφρικανικών σιτηρών (σόργο, κεχρί) στην Ινδία πριν από 4.000 χρόνια αποκαλύπτει πόσο βαθιά συνδεδεμένη ήταν πάντα η ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι μοιάζουν πιο διχασμένοι από ποτέ, είναι αναζωογονητικό και συγκινητικό να διαβάζεις ένα βιβλίο που με ανθρωπιά μας υπενθυμίζει την κοινή μας αφετηρία.

Με στοιχεία από The Telegraph

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

βιβλια

Βιβλίο / 10+1 βιβλία για τη Μεσόγειο

Από το θρυλικό ιστορικό βιβλίο του Μπρωντέλ μέχρι το «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» και την «Τριλογία της Μασσαλίας», η Μεσόγειος έχει σταθεί πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης για μερικούς από τους σπουδαιότερους συγγραφείς και ιστορικούς.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που θα έβγαινα ραντεβού»: Η Τασούλα Βερβενιώτη για την 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι κοινωνικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γραφή της Ιστορίας»

Η ιστορικός και συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη μοιράζεται τη γνώση της με ανθρώπους που θέλουν να συλλέξουν τις άγραφες ή αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας και για τρεις ημέρες θα κατευθύνει τη μεγάλη συνάντηση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Τεχνόπολη.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ