Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις γυναίκες να σπουδάσουν στο εξωτερικό

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις γυναίκες να σπουδάσουν ακόμη και με υποτροφία στο εξωτερικό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και πλέον δεν μπορούν ούτε να ταξιδέψουν με φοιτητική βίζα. 

Οι Ταλιμπάν μετά την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες σε εθνικό πάρκο πλέον εμποδίζουν τις Αφγανές φοιτήτριες να εγκαταλείψουν τη χώρα για να σπουδάσουν στο Ντουμπάι. «Αφού οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω μια υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό», λέει στο BBC η 20χρονη Αφγανή φοιτήτρια Νατκάι, της οποίας το όνομα έχει αλλάξει για την ασφάλειά της.

Η ίδια υποστηρίζει ότι συνέχισε να σπουδάζει παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να φοιτήσει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της. Τότε της δόθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία των Εμιράτων σεΐχη Khalaf Ahmad Al Habtoor.

Οι υποτροφίες για τις Αφγανές γυναίκες ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, συνολικά 100 Αφγανές γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες. Ορισμένες Αφγανές φοιτήτριες που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ταξιδέψει στο Ντουμπάι.

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η Νατκάι αποχαιρέτησε την οικογένειά της και αναχώρησε για το αεροδρόμιο. Αλλά οι ελπίδες της σύντομα διαψεύστηκαν. «Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τη φοιτητική μας βίζα, είπαν ότι τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητική βίζα», λέει στο BBC.

Η Νατκάι είναι ένα από τα τουλάχιστον 60 κορίτσια που απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο.

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: «Αλλάχ Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης - Είχε καταδικαστεί για υποκίνηση τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατικό εγχείρημα»
LIFO NEWSROOM