Επανήλθε η ηρεμία στο μοναστήρι στο Κόσοβο, όπου σχεδόν τριάντα ένοπλοι ταμπουρώθηκαν για ώρες, μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τζελάλ Σβέκλα. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές.
Όπως μεταδίδει το AFP, ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως «ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες».
Τρεις από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν, διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη δύο τραυματισμένων ανδρών που φορούσαν «στολή», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, και άλλων τεσσάρων που πρόσφεραν υποστήριξη στην ομάδα. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν έξω από την περίμετρο του μοναστηριού.
Νωρίτερα, η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι τέσσερις πολίτες «συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους εργαλεία ραδιοεπικοινωνίας» και ότι κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένοπλοι, οι οποίοι επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλαν σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν μέσα σε ένα μοναστήρι της περιοχής.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου, ένας αστυνομικός και τρεις από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.
Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τζελάλ Σβέκλα, κατηγόρησαν «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία». «Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο», σημείωσε ο Κούρτι, ενώ στη συνέχεια τους προέτρεψε να παραδοθούν.
Κόσοβο: Πώς οι ένοπλοι εισέβαλαν στο μοναστήρι
Όπως σημείωσε η επισκοπή της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας της Ράσκα-Πρίζρεν, η οποία περιλαμβάνει το Μπάνισκο, περίπου 30 άνδρες μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλαν στο μοναστήρι, αναγκάζοντας τους μοναχούς και τους επισκέπτες να κλειδωθούν μέσα στον ναό. «Ένοπλοι μασκοφόροι κυκλοφορούν στον περίβολο και ακούγονται περιστασιακά πυροβολισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά η επισκοπή.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι ένοπλοι τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.
Σημειώνεται πως οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.
Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, πάνω από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters