Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η ορεινή Αχαΐα δίνει μια ποικιλία που βραβεύεται με χρυσά σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού

Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η αρχαία ποικιλία που βραβεύεται στους σύγχρονους παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού Facebook Twitter
0

Η γη θυμάται. Ό,τι κι αν γίνει, δεν ξεχνά εκείνες τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού που έρχονται για να μας θυμίσουν την ατελείωτη διαδρομή στο ταξίδι του κρασιού. Στις πλαγιές του Παναχαϊκού, εκεί όπου το υψόμετρο των 800μ και το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής συναντιούνται με το πάθος για οινοποίηση, η γη ανασύρει από τη μνήμη της -αλλά και τη δική μας- μια αρχαία ελληνική ποικιλία με ρίζες στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου γίνονται το ιδανικό σημείο για να αναπτυχθεί το Αθήρι. Ένα όνομα που συνδέεται από παλιά με την ικανότητά του να αντιπροσωπεύει επάξια την ουσία των διαφορετικών χαρακτηριστικών που συναντάμε στο ελληνικό terroir και να μαγεύει τους οινόφιλους εδώ και χρόνια.

Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η ορεινή Αχαΐα δίνει μια ποικιλία που βραβεύεται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού Facebook Twitter

Μια τέτοια ποικιλία που συνδέεται με την ίδια την οινική κουλτούρα της χώρας μας δεν θα μπορούσε να λείπει από την Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου. Γι’ αυτό οι οινολόγοι των Αμπελώνων δημιούργησαν ένα κρασί που εκφράζει όλη την ιστορία της ποικιλίας αυτής και την αφηγείται μέσα από τη γεύση, το άρωμα αλλά και τη πρόκληση όλων των αισθήσεων. Το Αθήρι των Αμπελώνων Αντωνόπουλου σε καλεί σε ένα ταξίδι απόλαυσης γεμάτο από αρώματα αχλαδιού και εσπεριδοειδών συνδυασμένα με την ξεχωριστή οξύτητα του κρασιού. Ενός κρασιού που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και παράλληλα φρεσκάδα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί, ενώ ταυτόχρονα περικλείει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Αχαϊκής γης.

Φυσικά η ετικέτα αυτή συμφωνεί απόλυτα με τη φιλοσοφία όλης της Ποικιλιακής Συλλογής Αντωνόπουλου και της προσπάθειας να προσφέρει κρασιά υψηλής ποιότητας από γηγενείς ποικιλίες που βασίζονται στις αξίες και το όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Αθήρι βραβεύεται διεθνώς, κατακτώντας διακρίσεις που στην πραγματικότητα δικαιώνουν όχι μόνο την πολυετή προσπάθεια που κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι, αλλά και ολόκληρο τον πλούτο της ελληνικής οινικής παραγωγής.

Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η αρχαία ποικιλία που βραβεύεται στους σύγχρονους παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού Facebook Twitter

Το 2022 η Ποικιλιακή Συλλογή Αθήρι έλαβε το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «Berliner Wine Trophy», ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από την Ευρώπη και μάλιστα σε έναν από τους πιο έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων. Η πολυπλοκότητα και η δομή του κρασιού ήταν αυτά που μάγεψαν τους κριτές και του χάρισαν το χρυσό μετάλλιο. Την ίδια χρονιά, το Αθήρι κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό «Asia Wine Trophy» ξεχωρίζοντας χάρη στην ισορροπία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του που το κάνουν μοναδικό.

Τα δύο χρυσά μετάλλια είναι μια επιβράβευση για την ομάδα των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, αλλά εκείνο που κυρίως την επιβραβεύει είναι η πλούσια γη της ορεινής Αχαΐας που μπορεί να  προσφέρει ένα κρασί αληθινά ξεχωριστό. Το Αθήρι είναι το πραγματικό βραβείο που καταφέρνει να γίνει πρεσβευτής του εδάφους, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της ελληνικής οινοποιΐας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ