Η συνήθεια ύπνου που είναι σημαντικότερη από το να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ

SLEEP.gif
0


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ δεν καταφέρνουμε να συμπληρώσουμε 8 ώρες ύπνου τη νύχτα; Είμαστε καταδικασμένοι σε κακή ποιότητα ζωής, ή ακόμα χειρότερα, σε πρόωρο θάνατο;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εστιάζει στον ύπνο και τη μακροζωία, η κανονικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την διάρκεια. Η κανονικότητα του ύπνου αφορά τη διατήρηση σταθερών ωρών. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ύπνος έξι ωρών κάθε βράδυ με σταθερό πρόγραμμα σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι ο ακανόνιστος ύπνος οκτώ ωρών.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους την επιστήμη του ύπνου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνει πως δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τις 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ όπως προτρέπουν οι ιατρικοί οργανισμοί. Επιπλέον, περίπου το 20% αναφέρει ότι σπάνια καταφέρνει να ξυπνήσει νιώθοντας ξεκούραστο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του U.S. News & World Report.

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, διαπίστωσε ότι η κανονικότητα του ύπνου μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20% έως 48% σε σύγκριση με τον ακανόνιστο ύπνο. Ο ακανόνιστος ύπνος περιλαμβάνει ασυνεπείς ώρες και διακοπές κατά την διάρκειά του.

Ωστόσο, η ίδια η διάρκεια εξακολουθεί να είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον Angus Burns, ερευνητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέα της μελέτης, οι άνθρωποι που είχαν μακρύ, συνεπή ύπνο είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Αλλά ακόμα και ο πιο σύντομος ύπνος, με διάρκεια κάτω των 8 ωρών, σχετίζεται με τη χαμηλότερη θνησιμότητα, αρκεί να είναι συνεπής.

Η μελέτη δεν αξιολόγησε τις επιπτώσεις του εξαιρετικά σύντομου ύπνου στην υγεία. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από τρεις με τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, έστω και με συνέπεια, μπορεί να δυσχεραίνουν την υγεία τους σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται 8 ώρες χωρίς συνέπεια.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μετρήσεις όπως το πόσο συχνά οι άνθρωποι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν και αν χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τον ύπνο. Διαπίστωσαν ότι οι πιο υγιείς άνθρωποι χωρίς δυσκολίες στον ύπνο είχαν προσδόκιμο ζωής 4,7 χρόνια και 2,4 χρόνια περισσότερο από εκείνους με τις χειρότερες συνήθειες ύπνου, για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, σύμφωνα με τη μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό QJM.

Η σημασία του ύπνου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους την επιστήμη του ύπνου.

Μεταξύ των μελών του Life Extension and Anti-Aging, μιας ομάδας στο Facebook που επικεντρώνεται στη μακροζωία, ο ύπνος είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα συζήτησης, δηλώνει ο Nils Osmar, διαχειριστής της ομάδας. Μόλις το 1% των ερωτηθέντων, σε δημοσκόπηση της ομάδας, δήλωσε ότι ο ύπνος δεν αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της υγείας και της μακροζωίας τους.

Ο Evan Ciporkin, αυτοπροσδιοριζόμενος ως biohacker και πατέρας δύο παιδιών, προσπαθεί να διατηρεί διάφορες συνήθειες για την βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας του. Διαλειμματική νηστεία, κρύα ντους, τακτική προπόνηση υψηλής έντασης, είναι μόνος μερικές από τις συνήθειες αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνεπής ύπνος είναι μια από τις δυσκολότερες συνήθειες να επιτευχθεί.

Οι μελέτες που δείχνουν ποιες πτυχές του ύπνου έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη μακροπρόθεσμη υγεία μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τις συνήθειες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε. Συνιστάται η χρήση ξυπνητηριού μιάμιση ώρα πριν τον ύπνο για την συσκότιση του χώρου στον οποίο κοιμόμαστε. Ο διαλογισμός πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Με στοιχεία από το The Wall Street Journal.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άυπνοι στην Αθήνα: Πώς είναι να μην κοιμάσαι 11 συνεχόμενα βράδια;

Υγεία & Σώμα / Άυπνος στην Αθήνα: Πώς είναι να μην κοιμάσαι 11 συνεχόμενα βράδια;

Τρία άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον ύπνο περιγράφουν τις εμπειρίες τους και δύο ειδικοί προσεγγίζουν το φαινόμενο της αϋπνίας που λαμβάνει αυξανόμενες διαστάσεις εξαιτίας της γενικευμένης ανασφάλειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ