Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ελιξήριο της νεότητας βρίσκεται ήδη στο ανθρώπινο σώμα

Επιστήμονες ανακάλυψαν το ελιξίριο της νεότητας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι επιστήμονες έψαχναν για χρόνια το ελιξήριο της νεότητας. Όπως αποδεικνύεται όμως αυτό το μαγικό ελιξήριο κατά της γήρανσης μπορεί να ήταν μέσα στo ανθρώπινο σώμα όλο αυτό το διάστημα.

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να επαναπρογραμματίσουν τα Τ κύτταρα για την καταπολέμηση της γήρανσης και τη διατήρηση της νεότητας. Αφού τα χρησιμοποίησαν για την εξάλειψη συγκεκριμένων κυττάρων σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια ζούσαν πιο υγιεινά και δεν ανέπτυξαν παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Επιπλέον, όπως ανακάλυψαν μία μόνο δόση ήταν ικανή όχι μόνο για να παράσχει σε νεαρά ποντίκια οφέλη δια βίου αλλά κα να αναζωογόνησει τα ηλικιωμένα ποντίκια.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) Corina Amor Vegas και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν για να καταπολεμήσουν τη γήρανση. Λαμβάνοντας υπόψη το σωστό σύνολο γενετικών τροποποιήσεων, αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια μπορούν να επιτεθούν σε μια άλλη ομάδα κυττάρων που είναι γνωστά ως γηρασμένα κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για πολλές από τις ασθένειες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος αργότερα στη ζωή του. Τα γηρασμένα κύτταρα είναι αυτά που σταματούν να αναπαράγονται. Καθώς γερνάει ο άνθρωπος, συσσωρεύονται στο σώμα.

Ενώ επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά φάρμακα, που μπορούν να εξαλείψουν αυτά τα κύτταρα, πολλά πρέπει να λαμβάνονται επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου. Ως εναλλακτική λύση, η καθηγήτρια Amor Vegas και οι συνεργάτες της στράφηκαν σε ένα «ζωντανό» φάρμακο που ονομάζεται CAR Τ κύτταρα.

Ανακάλυψαν ότι στα κύτταρα CAR T μπορούσαν να επέμβουν για την εξάλειψη των γηρασμένων κυττάρων σε ποντίκια. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια κατέληξαν να ζουν πιο υγιεινά. Είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, βελτιωμένο μεταβολισμό, ανοχή στη γλυκόζη και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Όλα τα οφέλη αυτά δεν προκάλεσαν καμία βλάβη ή τοξικότητα στους ιστούς.

«Αν το δώσουμε σε ηλικιωμένα ποντίκια, αναζωογονούνται. Εάν το δώσουμε σε νεαρά ποντίκια, γερνούν πιο αργά. Καμία άλλη θεραπεία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει αυτό» είπε η Amor Vegas. Ίσως η μεγαλύτερη δύναμη των κυττάρων CAR T είναι η μακροζωία τους. Η ομάδα διαπίστωσε ακόμα ότι μόνο μία δόση σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει δια βίου αποτελέσματα.

Αυτή η μοναδική θεραπεία μπορεί να προστατεύσει από καταστάσεις που εμφανίζονται συνήθως αργότερα στη ζωή, όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης. «Τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν μνήμη και να παραμένουν στο σώμα για πολύ μεγάλες περιόδους, κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από ένα φάρμακο», εξήγησε η Amor Vegas. 

Τα κύτταρα CAR T έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων του αίματος. Έλαβαν έγκριση από την FDA για το σκοπό αυτό το 2017.

Αλλά η Amor Vegas είναι μία από τους πρώτους επιστήμονες που έδειξαν ότι το ιατρικό δυναμικό των κυττάρων CAR T έχει ακόμα περισσότερες ευεργετικές δραστηριότητες πέρα από τον καρκίνο.

Το εργαστήριο της Amor Vegas διερευνά τώρα εάν τα κύτταρα CAR T επιτρέπουν στα ποντίκια να ζήσουν όχι μόνο πιο υγιή αλλά και μακροβιότερη ζωή. Αν ναι, η κοινωνία θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη πηγή της νεότητας.

Με πληροφορίες του sciencedaily

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM