Η τουρκική εφημερίδα Milliyet σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της, το θέμα της γρήγορης βίζας που μπορούν να βγάλουν οι Τούρκοι για τα 10 ελληνικά νησιά.
«Πήγαμε στη Σάμο με το πρώτο ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου İDO που αναχωρεί από το Σεφεριχισάρ. Οι επιβάτες με πράσινα και γκρίζα διαβατήρια και βίζα Σένγκεν πέρασαν στο νησί χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά οι κάτοχοι μπορντό διαβατηρίων σαν εμάς περίμεναν 2 ώρες για να πάρουν 'γρήγορη βίζα'», γράφει άρθρο της τουρκικής Milliyet.
Το κόστος των εγγράφων για έναν Τούρκο για ταξίδι με γρήγορη βίζα
«Πρώτα απ' όλα, οι αιτήσεις για βίζα Σάμου γίνονται μέσω διαπιστευμένων ταξιδιωτικών γραφείων και κέντρων αίτησης βίζας. Για βίζα πύλης, οι επισκέπτες πρέπει να έχουν διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών, 2 τρέχουσες βιομετρικές φωτογραφίες, τραπεζικό αντίγραφο 3 μηνών με επαρκές υπόλοιπο για την κάλυψη εξόδων ταξιδιού, κράτηση ξενοδοχείου, ακτοπλοϊκό εισιτήριο, ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας, φωτοαντίγραφο Ταυτότητα και έντυπο αίτησης στα αγγλικά. Τα έγγραφα και το τέλος βίζας των 85 ευρώ μπορούν να παραδοθούν με φορτίο ή μέσω πρακτορείου τουλάχιστον 4 ημέρες πριν από την ημερομηνία ταξιδιού», αποκαλύπτει η Ασλί Οκτενέρ ανταποκρίτρια της τουρκικής εφημερίδας.
«Τα έγγραφα θεώρησης είναι τα ίδια για ηλικίες 0-18 και το τέλος είναι 25 ευρώ. Με βίζα μίας εισόδου, έχετε το δικαίωμα να ταξιδέψετε για 6 διανυκτερεύσεις και 7 ημέρες κατ' ανώτατο όριο. Οι Τούρκοι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τα νησιά Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Μεγίστη, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο και Σύμη αποκτώντας γρήγορη βίζα. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η είσοδος στην ηπειρωτική Ελλάδα με αυτή τη βίζα. Απαιτείται ξεχωριστό τέλος βίζας για κάθε νησί», προστίθεται στο άρθρο.
Οι μεταφορές για τα ταξίδια με γρήγορη βίζα
Η χρέωση του εισιτηρίου Σεφεριχισάρ-Σάμος είναι 35 ευρώ μετ' επιστροφής για επιστροφή την ίδια ημέρα και 45 ευρώ για επιστροφή σε διαφορετικές ημέρες. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Τα ταξίδια Κουσάντασι-Σάμος κοστίζουν 41 ευρώ εάν η επιστροφή είναι την ίδια μέρα και 52 ευρώ εάν οι ταξιδιώτες επιστρέφουν διαφορετικές ημέρες. Και το ταξίδι διαρκεί περίπου μισή ώρα.
Οι αναποδιές και η αναμονή για τη γρήγορη βίζα
«Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τον έλεγχο διαβατηρίων και την επιβίβαση στο πλοίο στο Σεφεριχισάρ. Ωστόσο, η διαδικασία δεν ήταν εύκολη στο λιμάνι της Σάμου. Ενώ κάτοχοι πράσινων και γκρι διαβατηρίων και επιβάτες με βίζα για τις χώρες Σένγκεν πέρασαν εύκολα στο νησί, εμείς, συνολικά 8 επιβάτες με μπορντό διαβατήρια, περιμέναμε 2 ώρες λόγω του ελέγχου των εγγράφων μας από την ελληνική αστυνομία, ενώ η συσκευή για τα δαχτυλικά αποτυπώματα χάλασε την ώρα που γινόταν η διαδικασία και υπήρχε μια δυσλειτουργία στο σύστημα. Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι ακόμη και αν η βίζα έχει προεγκριθεί, υπάρχει κίνδυνος η ελληνική αστυνομία να μη χορηγήσει βίζα σε άτομα που θεωρεί ακατάλληλα κατά τον έλεγχο. Δήλωσε ότι οι διαδικασίες είναι ευκολότερες σε άλλα νησιά και ότι οι ελλείψεις στη Σάμο θα εξαλειφθούν με τον καιρό».
Σύγκριση τιμών Ελλάδας και Τουρκίας
Όπως αναφέρει η Οκτενέρ στο άρθρο της Milliyet «η ημερήσια διαμονή στη Σάμο ξεκινά από 25-30 ευρώ. Ένας επισκέπτης που δήλωσε ότι ερχόταν στο νησί δήλωσε συχνά ότι πλήρωσε 1000 ευρώ για 25 ημέρες διαμονής τον Μάιο για 2 άτομα, χωρίς πρωινό και γεύματα. Ένα γεύμα στο νησί κοστίζει μεταξύ 15-40 ευρώ. Οι διακοπές στη Σάμο 4-5 ημερών κοστίζουν 7.000 λίρες ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής και των γευμάτων. Στο παραλιακό εστιατόριο που φάγαμε, ελληνική σαλάτα με τυρί πωλείται 9 ευρώ, αναψυκτικά 2,70 ευρώ, 1 ποτήρι κρασί 3 ευρώ, 1 ποτήρι ούζο 3,50 ευρώ. Οι τιμές για τα θαλασσινά είναι μεταξύ 12-21 ευρώ και τα πιάτα με κρέας μεταξύ 12-30 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι μερίδες τηγανητού ψαριού στα εστιατόρια στο Τσεσμέ ξεκινούν από 400-500 λίρες».