Εμβόλιο που θα μας προστατεύει προληπτικά από κορονοϊούς, δημιουργούν επιστήμονες

Εμβόλιο που θα μας προστατεύει από κορονοϊούς, δημιουργούν επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών που δεν είναι ακόμη γνωστές.

Προς το παρόν, η ανακάλυψή τους έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ενώ θεωρείται πως σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα εμβόλια σχεδιάζονται και ετοιμάζονται πριν εμφανιστεί ένας δυνητικά πανδημικός ιός. Το εμβόλιο κατασκευάζεται με την προσάρτηση αβλαβών πρωτεϊνών από διαφορετικούς κορονοϊούς σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια που στη συνέχεια εγχέονται για να ενεργοποιήσουν την άμυνα του οργανισμού για να καταπολεμήσουν τους ιούς σε περίπτωση που εισβάλουν - αν και όποτε αυτό συμβεί.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια ευρεία ανοσολογική απόκριση στους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Sars-Cov-1, του παθογόνου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Sars το 2003, παρόλο που πρωτεΐνες από αυτόν τον ιό δεν προστέθηκαν στα νανοσωματίδια του εμβολίου. Λεπτομέρειες της εργασίας, που αποτελεί συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσιεύονται στο Nature Nanotechnology.

Επειδή το εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που μοιράζονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊού, η προστασία που προκαλεί είναι εξαιρετικά ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών της ίδιας οικογένειας. «Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό εμβόλιο μπορεί ακόμα να παρέχει μια ευρεία απόκριση σε μια σειρά διαφορετικών ιών», δήλωσε ο Ρόρι Χιλς, πτυχιούχος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης. «Μας φέρνει ένα βήμα μπροστά προς τον στόχο μας να δημιουργήσουμε εμβόλια πριν καν ξεκινήσει μια πανδημία».

Το εμβόλιο κατά των κορωνοϊών μπορεί να κατασκευαστεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις για μικροβιακή ζύμωση, είπε ο Χιλς, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές εργάζονταν με βιομηχανικούς εταίρους για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Τα νανοσωματίδια και οι ιικές πρωτεΐνες μπορούν να παρασκευαστούν σε διαφορετικούς χρόνους σε διαφορετικά μέρη και να αναμειχθούν μεταξύ τους και να παραχθεί το εμβόλιο.

Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν διαδικασίες για προληπτικό εμβολιασμό και οι ερευνητές λένε ότι αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς. Εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό κατά της covid-19, με το πρόσθετο όφελος να προστατεύει από άλλους κοροναϊούς.

Πιθανότερο είναι ότι οι χώρες θα διατηρούν αποθέματα του εμβολίου και άλλων που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ξεχωριστά παθογόνα, μόλις κατασκευαστούν και εγκριθούν. «Σε περίπτωση που ένας κορονοϊός ή άλλο παθογόνο εμφανιστεί και μας απειλήσει, θα είχαμε έτοιμα προϋπάρχοντα αποθέματα εμβολίου και ένα σαφές σχέδιο για γρήγορη άυξηση της παραγωγής, εάν χρειαστεί», είπε ο Χιλς.

Ο καθηγητής Mark Howarth, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου Covid κατά την τελευταία πανδημία, αλλά ο κόσμος βίωσε ακόμα και έτσι, μια τεράστια κρίση με τεράστιο αριθμό θανάτων. Πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα από αυτό στο μέλλον και ένα ισχυρό στοιχείο αυτού αρχίζει να χτίζεται με τα προληπτικά εμβόλια».

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM