Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και ακόμα δύο Ιρανούς αξιωματούχους επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη νωρίτερα το απόγευμα. Για τον εντοππισμό τους η Τεχεράνη έχει κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, με τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και του στρατού.
Ντυμένος πάντα με τα παραδοσιακά ρούχα του ιερωμένου και το μαύρο τουρμπάνι του «σεγιέντ» (απόγονου του Μωάμεθ), ο 63χρονος Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος του Ιράν με τη δεύτερη προσπάθειά του το 2021. Θεωρείται υπερσυντηρητικός και σκληροπυρηνικός κληρικός, καθώς και πιθανός διάδοχος μια μέρα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας από το 1989.
Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ και σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: Γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.
Το 2016, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ, καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Χασάν Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν ήδη από τον πρώτο γύρο.
Το 2019, ο Χαμενεΐ τον διόρισε στην ισχυρή θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Ο Ραΐσι εξελέγη επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, του 88μελούς κληρικού οργάνου που είναι υπεύθυνο για την εκλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
«Στο στόχαστρο» για τις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων του 1988
Για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία το όνομα του Ραϊσί συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ραϊσί τον Νοέμβριο του 2019, επικαλούμενο τη συμμετοχή του στην «επιτροπή θανάτου» του 1988 ως εισαγγελέας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Ιρανός ηγέτης που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.
Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ραϊσί αρνήθηκε ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως χαιρέτισε «την εντολή» την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο Αγαιτολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.