Η Αρμενία θα εγκαταλείψει ένα μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ότι σχεδίασαν πόλεμο εναντίον της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Πασινιάν, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε τον Μάρτιο ότι η Αρμενία, παραδοσιακά στενός σύμμαχος της Ρωσίας, θα εγκαταλείψει τον CSTO, εκτός εάν το μπλοκ ασφαλείας λεπτομερεί τη δέσμευσή του να διατηρήσει την ασφάλεια της χώρας του με ικανοποιητικό τρόπο. Τα σχόλια του Πασινιάν στους βουλευτές - σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Armenpress - υποδηλώνουν ότι αισθάνεται ότι δεν έχει λάβει τέτοια δέσμευση και είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει από τον CSTO. «Θα φύγουμε. Θα αποφασίσουμε πότε θα φύγουμε... Μην ανησυχείτε, δεν θα επιστρέψουμε», είπε ο Πασινιάν, ένας πρώην δημοσιογράφος που ήρθε στην εξουσία το 2018 μετά από διαδηλώσεις στους δρόμους που σάρωσαν τη Ρωσία- φιλικοί πολιτικοί.
Ο CSTO, με έδρα τη Μόσχα, περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τη Λευκορωσία. Είχε πει ότι περίμενε από την Αρμενία να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Ο Πασινιάν δέχεται πιέσεις από διαδηλωτές που είναι δυσαρεστημένοι για τις απαράδεκτες παραχωρήσεις γης που έγιναν για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια άπιαστη ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία ο Πασινιάν είπε την Τετάρτη ήταν κοντά στην ολοκλήρωσή της παρά το εναπομείναν πρόβλημα.
Οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, που φιλοξενεί διάφορες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γίνονται όλο και πιο κακοί από τότε που το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους με τη βία, παρά την παρουσία εκεί Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων. Ο CSTO δεν παρενέβη και η στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε μαζική έξοδο των 100.000 και πλέον αρμενικών πληθυσμών της περιοχής στην Αρμενία. Ο Πασινιάν έκανε έκτοτε μια σειρά δηλώσεων εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τον CSTO και τη Ρωσία, λέγοντας ότι αισθάνεται ότι η χώρα του στον Νότιο Καύκασο δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Μόσχα για να εγγυηθεί την ασφάλειά της. Κατηγόρησε επίσης τουλάχιστον δύο ανώνυμα μέλη του CSTO για προφανή συμπαιγνία με το Αζερμπαϊτζάν για έναν πόλεμο 44 ημερών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το 2020 και ζήτησε από κάποιο ρωσικό προσωπικό που βρίσκεται στην Αρμενία να φύγει. «Αποδείχθηκε ότι τα μέλη της συμμαχίας (CSTO) δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά σχεδίαζαν έναν πόλεμο εναντίον μας με το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Πασινιάν την Τετάρτη, σύμφωνα με το Armenpress.
Τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στο Καραμπάχ μετά από αυτή τη σύγκρουση των 44 ημερών ολοκλήρωσαν την πλήρη απόσυρσή τους την Τετάρτη, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον Μάρτιο ότι ανησυχούσε για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία της Αρμενίας έκανε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τον CSTO, οι οποίες είπε ότι πιστεύει ότι ήταν καλύτερα να γίνουν εντός των ορίων του CSTO.
Η Αρμενία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα παρευρεθεί στις συνεδριάσεις του CSTO και ότι δεν είχε μόνιμη εκπροσώπηση στο μπλοκ υπό το "de facto πάγωμα" των μελών της.
Με πληροφορίες από Reuters