Μελέτη συνδέει φάρμακα αδυνατίσματος με μια σπάνια ασθένεια των ματιών

Μελέτη συνδέει φάρμακα αδυνατίσματος με μια σπάνια ασθένεια των ματιών Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Τα άτομα που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, η οποία κυκλοφορεί στην αγορά με τη μορφή των φαρμάκων Ozempic και Wegovy, για να χάσουν βάρος, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σοβαρής αλλά σπάνιας οφθαλμικής πάθησης, σύμφωνα με μελέτη. 

Αναλύοντας 17.000 ασθενείς σε διάστημα έξι ετών, οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν το φάρμακο για διαβήτη τύπου 2 είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Ανάμεσα σε αυτούς που το έπαιρναν για να χάσουν βάρος, ο κίνδυνος της πάθησης ήταν επτά φορές υψηλότερος, όπως επικαλείται το BBC.  

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η σεμαγλουτίδη προκάλεσε την πάθηση των ματιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης στο ένα μάτι καθώς ο αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν ήταν μικρός. 

Το φάρμακο για την απώλεια βάρους είχε συζητηθεί ευρέως όταν διασημότητες που το έπαιρναν άρχισαν να αναφέρονται στα social media στην ξαφνική απώλεια βάρους τους. Οι δοκιμές δείχνουν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους, εάν παράλληλα αλλάξουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. 

Παρά το γεγονός ότι διατίθεται με ιατρική συνταγή μόνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (Ozempic) και στους υπερβολικά παχύσαρκους (Wegovy), τα διαδικτυακά φαρμακεία πωλούν ενέσεις σεμαγλουτίδης με ελάχιστους ελέγχους όσον αφορά  το βάρος ή την υποκείμενη υγεία του ατόμου που τις αγοράζει. Συνεπώς, οι επιστήμονες υγείας εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως «γρήγορη λύση» για ανθρώπους που προσπαθούν να αδυνατήσουν άμεσα. 

Οι παρενέργειες των φαρμάκων Wegovy και Ozempic

Όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Ορισμένες από τις πιο κοινές για τη σεμαγλουτίδη είναι: 

  • Ναυτία 
  • εμετός 
  • διάρροια 
  • πόνος στο στομάχι 
  • δυσκοιλιότητα 

Οι επιπλοκές στην όραση, αναφέρονται ως μία από τις σοβαρότερες πιθανές παρενέργειες, στις πληροφορίες για την ασφάλεια των ασθενών τόσο του Ozempic όσο και του Wegovy. 

Η πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (NAION), επηρεάζει έως και 10 στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Θεωρείται ότι προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος σε ένα οπτικό νεύρο και δεν μπορεί επί του παρόντος να αντιμετωπιστεί. 

Τα ευρήματα της μελέτης 

Η μελέτη αποκάλυψε: 

  • 17 περιπτώσεις μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν σεμαγλουτίδη 
  • 6 περιπτώσεις μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν άλλα φάρμακα 
  • 20 περιπτώσεις μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη 
  • 3 περιστατικά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών που έπαιρναν άλλο φάρμακο 

Ο καθηγητής οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ υποστήριξε: «Τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντικά αλλά προσωρινά, καθώς απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την εξέταση αυτών των ερωτημάτων σε πολύ μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό». 

Οι οφθαλμίατροι του Ηνωμένου Βασιλείου από το Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμιάτρων συνιστούν οι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη να ενημερώνονται για τον μικρό κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων. 

Λόγω του μικρού αριθμού των ασθενών που έπασχαν από την πάθηση των ματιών στη μελέτη - οι οποίοι μπορεί να μην έπαιρναν τα φάρμακά τους με τον τρόπο που αυτά τους είχαν συνταγογραφηθεί ή να μην αντιπροσώπευαν τον γενικό πληθυσμό - τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο μπορεί να μην είναι ακριβή. 

Η Novo Nordisk, η εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο δήλωσε από την πλευρά της, ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της εάν οι ασθενείς κάπνιζαν ή για πόσο καιρό είχαν διαβήτη.  

Το φάρμακο εξετάζεται επίσης σε μια δοκιμή με την ονομασία Focus, η οποία ολοκληρώνεται το 2027, για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις του στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια - μια πάθηση των ματιών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. 

Ο επίτιμος καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ Graham McGeown δήλωσε: «Δεδομένης της ταχείας αύξησης της χρήσης της σεμαγλουτίδης και της πιθανής πρόσληψής της για μια σειρά προβλημάτων εκτός από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, το θέμα αυτό αξίζει περαιτέρω μελέτης - αλλά οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων πρέπει πάντα να εξισορροπούνται με τα πιθανά οφέλη». 

Με πληροφορίες από BBC 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hera: Η αποστολή που θα ελέγξει το σύστημα πλανητικής άμυνας από αστεροειδείς

Τech & Science / Hera: Η αποστολή στο διάστημα που θα δώσει κρίσιμες πληροφορίες για την αποτροπή ενός «Αρμαγεδδών»

Η αποστολή Hera της ESA θα μελετήσει έναν βράχο -που χτυπήθηκε σκόπιμα από σκάφος της NASA- προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους για την υπεράσπιση της Γης σε περίπτωση που ένας αστεροειδής απειλήσει τον πλανήτη στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Η Google θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας αν υποχρεωθεί να πληρώνει για το περιεχόμενο

Τech & Science / Η Google θα σταματήσει να συνδέεται με ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας αν υποχρεωθεί να πληρώνει για το περιεχόμενο

Η κίνηση της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας τον Ιούλιο να προχωρήσει με το νομοσχέδιο ήρθε μετά από την απώλεια πάνω από 200 θέσεων εργασίας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης φέτος
LIFO NEWSROOM
Amazon: Θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3 δισ. δολάρια το χρόνο αν απέλυε 14.000 διευθυντές

Τech & Science / Η Amazon απολύει 13.834 διευθυντές για να αυξήσει κατά 15% τους υπαλλήλους

Η Amazon απασχολεί 1,5 εκατ. υπαλλήλους εκ των οποίων 105.770 στελέχη σε διευθυντικές θέσεις - Με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις στοχεύει να εξοικονομήσει 2,1-3,6 δισ. δολάρια και να προσλάβει 15% περισσότερους υπαλλήλους
LIFO NEWSROOM
Το τηλεσκόπιο Webb της NASA ανιχνεύει ίχνη διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια του φεγγαριού του Πλούτωνα

Τech & Science / Το τηλεσκόπιο Webb της NASA ανιχνεύει ίχνη διοξειδίου του άνθρακα στην επιφάνεια του φεγγαριού του Πλούτωνα

Προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της πτήσης του διαστημικού σκάφους New Horizons της NASA το 2015, είχαν αποκαλύψει ότι η επιφάνεια του Χάροντα καλύπτεται κυρίως από πάγο
LIFO NEWSROOM