Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter
0

Ένα τεράστιο κρανίο ενός πλάσματος που μοιάζει με μαμούθ και έζησε την ίδια εποχή με τους πρώτους ανθρώπους έφεραν στο φως αρχαιολόγοι. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα πιστεύει ότι ο Μαστόδοντας μπορεί να σκοτώθηκε και να φαγώθηκε από πρωτόγονους κυνηγούς πριν από 13.600 χρόνια.

Αυτό έγινε αφού βρήκαν το πρώτο καλά διατηρημένο κρανίο μαστόδοντα που έχει ανασκαφεί επιστημονικά στην πολιτεία της Βόρειας Αμερικής. Πιστεύεται ότι έζησε την εποχή που οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν και κυνηγούσαν στην περιοχή. Ο μαστόδοντας ήταν ένα τεράστιο θηλαστικό παρόμοιο με τα μαμούθ και τους ελέφαντες που ζούσε σε όλη τη Βόρεια Αμερική από περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν έως μόλις 10.500 χρόνια πριν.

Η εξαφάνισή τους πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και κυνηγιού.

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετώδους περιόδου πριν από περίπου 125.000 έως 75.000 χρόνια, ζούσαν στα αρκτικά και υποαρκτικά δάση.

Πριν από περίπου 75.000 χρόνια, η παγετώδης περίοδος του Ουισκονσινάν προκάλεσε απώλεια οικοτόπων και κατάρρευση του πληθυσμού, καθώς το κλίμα άλλαξε από δασικό σε φυτικό και τα ζώα αναγκάστηκαν να μετακινηθούν νότια των ηπειρωτικών παγετώνων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι παλαιοαμερικανοί τα κυνηγούσαν στην ανατολική Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 13.000 χρόνια, γεγονός που μπορεί να αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας την εξαφάνισή τους.

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter

Η ανακάλυψη του κρανίου προέκυψε αφού ένα μέλος του κοινού στην κομητεία Γουέιν επικοινώνησε με την ομάδα στα τέλη του 2022, αφού ένα ασυνήθιστα μακρύ οστό βρέθηκε βυθισμένο σε ένα ρυάκι σε ιδιωτική ιδιοκτησία στα νοτιοδυτικά της κομητείας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον John Doershuk, διευθυντή και πολιτειακό αρχαιολόγο στο Γραφείο Πολιτειακού Αρχαιολόγου (OSA) του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ανακάλυψε ότι το εύρημα ήταν ένα οστό μηριαίου οστού μαστόδοντα. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξεκινήσει η έρευνα και το φθινόπωρο του 2023 επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρέθηκε επίσης ένας σπασμένος χαυλιόδοντας να προεξέχει από την κοίτη του ρυακιού. Φάνηκε επίσης ότι ο χαυλιόδοντας ήταν πιθανώς ακόμη συνδεδεμένος με το κρανίο.

Βρέθηκε κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ και έζησε πριν από 13.600 χρόνια Facebook Twitter

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για μια πλήρη ανασκαφή η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο μιας επίσημης επιστημονικής έρευνας.

Πραγματοποιήθηκε προσεκτική ανασκαφή ολόκληρου του κρανίου και αρκετών επιπλέον οστών μαστόδοντα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από το ίδιο ζώο. Το κρανίο προσδιορίστηκε ηλικίας 13.600 ετών μέσω της χρήσης ραδιοχρονολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι συμπίπτει με την πρώιμη ανθρώπινη κατοίκηση της περιοχής.

Με πληροφορίες από CBS, New York Post

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ