Δύο φέτες από αυτό το αλλαντικό μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά 15%

Δύο φέτες από αυτό το αλλαντικό μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά 15% Facebook Twitter
Σάντουιτς με ζαμπούν/ Φωτ.: Unsplash
0

Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και περιλαμβάνει δεδομένα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση του κρέατος με τη νόσο, η οποία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη φυσική δραστηριότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι μία από τις βασικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες, όπως η Ευρώπη, η Αμερική, η ανατολική Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ασία και ο δυτικός Ειρηνικός, λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».

Τι λέει η έρευνα για το ζαμπόν

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών μέσω του InterConnect, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – ισοδύναμο με δύο φέτες ζαμπόν – συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – ισοδύναμο με ένα μικρό φιλέτο – συνδέθηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο της νόσου.

Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών συνδέθηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις, η σύνδεση με την κατανάλωση πουλερικών αποδείχθηκε πιο αδύναμη, ενώ οι συνδέσεις με το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν ισχυρές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συνιστά σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως να μειώσουν την πρόσληψη τους στα 70 γραμμάρια ή λιγότερο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα του InterConnect τους επέτρεψαν να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως ο τρόπος ζωήςπου μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη.

Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι, αν και η μελέτη απέδειξε μόνο μια συσχέτιση και όχι αιτιότητα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις υπάρχουσες συστάσεις για υγιεινή διατροφή.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ