Ένα χάλκινο στιλέτο με ασημένια πριτσίνια που χρονολογείται από τον Μινωικό πολιτισμό περίπου πριν από 3.600 χρόνια ανακαλύφθηκε στη Μικρά Ασία, κατά τη διάρκεια υποβρύχιας ανασκαφής στα ανοιχτά της επαρχίας Κουμλουτζά, στο ακρωτήριο της Χελιδωνίας στην ευρύτερη Αττάλεια.
Οι εργασίες στο ναυάγιο ενός σκάφους, που βυθίστηκε στην αρχαία Λυκία, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019 με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, υπό την προεδρία της Διεύθυνσης του Μουσείου της Αττάλειας.
Υπό την ηγεσία του αναπληρωτή καθηγητή δρ. Χακάν Ονίζ από το Πανεπιστήμιο Μεσογείου, το βυθισμένο πλοίο που μετέφερε χάλκινες μαξιλαροθήκες, που προηγουμένως πίστευαν ότι είχαν εξαχθεί από την οροσειρά του Τρόοδος, βρέθηκε 50 μέτρα βάθος στη θάλασσα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή του ακρωτηρίου της Χελιδωνίας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το πλοίο ήταν καθ' οδόν προς την Κρήτη όταν βυθίστηκε.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι μοιράστηκε τις εικόνες του ναυαγίου και του στιλέτο στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε: «Ένα μυστικό 3.600 ετών από τα βάθη της Μεσογείου ήρθε στο φως. Ένα χάλκινο στιλέτο με ασημένια πριτσίνια που ανήκει στον μινωικό πολιτισμό βρέθηκε κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στα ανοικτά των ακτών της συνοικίας Κουμλουτζά της Αττάλειας. Αυτό το ναυάγιο μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στον κόσμο της υποβρύχιας αρχαιολογίας», είπε.
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το Πανεπιστήμιο Akdeniz και τη Διεύθυνση Ανασκαφών και Έρευνας για το σχολαστικό έργο τους στην αποκάλυψη του αρχαίου αντικειμένου.
Akdeniz’in derinliklerinden 3 bin 600 yıllık sır gün ışığına kavuştu. 🗡️
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) August 29, 2024
Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu.
✨Batık, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı… pic.twitter.com/bgTHiJZop9