Ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά βόμβες αερολίσθησης (JSOW) εξοπλισμένες με πυρομαχικά διασποράς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Οι βόμβες JSOW (glider bombs), δηλαδή βόμβες ανεμοπορίας ή αερολίσθησης, μπορούν να αναπτυχθούν από τα νέα μαχητικά F-16 της Ουκρανίας, έχουν ανασυρόμενα φτερά που τις βοηθούν να φτάσουν σε στόχους έως και 81 μίλια μακριά.
Το κατά σειρά 66ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει ακόμη πυρομαχικά αέρος-εδάφους, εδάφους-εδάφους, αντιαρματικά όπλα, ελαφριά και βαριά τεθωρακισμένα, και υλικά κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών. Τα είδη αυτά προέρχονται από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από φορείς βομβιδίων που μπορούν να βάλλονται είτε από χερσαίες ή από εναέριες πλατφόρμες. Τα βομβίδια διασπείρονται σε μεγάλη έκταση και συχνά κάποια δεν εκρήγνυνται, παραμένοντας απειλή για χρόνια, ως ακόμη και για δεκαετίες, με τα θύματα να είναι συχνά άμαχοι μεταπολεμικά.
Πάνω από εκατό χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των όπλων αυτού του είδους, ανάμεσά τους και η Γερμανία. Η πρώτη αποστολή τέτοιων πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία έγινε πέρυσι και χαρακτηρίστηκε κλιμάκωση από τη Μόσχα.
Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που τα απαγορεύει και τέθηκε σε ισχύ το 2010.
Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022, έχει φθάσει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Με πληροφορίες από ABC News και ΑΠΕ