Explainer: Τι θα συμβεί αν ανακοινωθεί επίσημα από τη Χεζμπολάχ ο θάνατος του Χασάν Νασράλα

Explainer: Τι θα συμβεί αν ανακοινωθεί επίσημα από τη Χεζμπολάχ ο θάνατος του Χασάν Νασράλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σύμφωνα με ισραηλινές αναφορές, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίθεσης σε προάστιο της Βηρυτού. «Ο Χασάν Νασράλα δεν θα είναι πλέον σε θέση να τρομοκρατεί τον κόσμο», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε και ο σημαντικός διοικητής της Χεζμπολάχ για τον νότο του Λιβάνου, Αλί Καράκι.

Η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαίωσε αρχικά τον θάνατο του Νασράλα, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται μετά από αρκετή καθυστέρηση.

Ο θάνατος του Νασράλα, ο οποίος ηγούνταν της οργάνωσης για 30 χρόνια, αποτελεί το πιο σημαντικό πλήγμα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του για δεκαετίες. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης για τη σύγκρουση με το Ισραήλ, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τον ίδιο τον Λίβανο είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθούν.

Explainer: Τι θα συμβεί αν ανακοινωθεί επίσημα από τη Χεζμπολάχ ο θάνατος του Χασάν Νασράλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Καταστροφή κτιρίων και θύματα

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η επίθεση είχε στόχο το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, το οποίο βρισκόταν κάτω από κατοικημένα κτίρια. Μετά την επίθεση στην περιοχή Χάρετ Χρεΐκ, κοντά στο αεροδρόμιο, παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί και μεγάλοι όγκοι ερειπίων. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν.

Ο Νασράλα, που ηγείτο της Χεζμπολάχ από το 1992, υπήρξε ένας από τους πιο δύσκολους αντιπάλους του Ισραήλ, συνεργαζόμενος στενά με το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης. Είχε συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Χεζμπολάχ, μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Explainer: Τι θα συμβεί αν ανακοινωθεί επίσημα από τη Χεζμπολάχ ο θάνατος του Χασάν Νασράλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Αβεβαιότητα για την αντίδραση του Ιράν

Η ενδεχόμενη δολοφονία του Νασράλα ενδέχεται να οδηγήσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ, που μέχρι τώρα φαινόταν να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το Ιράν, ο σημαντικότερος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, θα ανταποκριθεί σε περίπτωση πολέμου.

Η νέα ιρανική κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Μασούντ Πεσεσκιάν, αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση και επιδιώκει προσέγγιση με τη Δύση.

Δύο πιθανά σενάρια από τη Χεζμπολάχ 

Μετά τον θάνατο του Νασράλα, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:

  1. Η Χεζμπολάχ να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, συμφωνώντας σε εκεχειρία και αποσύροντας τις δυνάμεις της περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ θα έχει πετύχει έναν από τους στόχους του πολέμου.
  2. Η Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας προηγμένα όπλα και στόχευοντας ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Παραμένει επίσης αμφίβολο αν το Ιράν θα σπεύσει σε βοήθεια της Χεζμπολάχ. Στον Λίβανο, είναι επίσης αβέβαιο με ποια μορφή θα συνεχίσει να υφίσταται η Χεζμπολάχ, που διατηρεί σημαντική στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική επιρροή.
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Διεθνή / Ρωσία: Ο δικαστής που καταδίκασε τον δημοσιογράφο, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, δηλώνει ότι δεν εξετάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Δύο εβδομάδες μετά την καταδίκη, ο Γκέρσκοβιτς απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Διεθνή / Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό και αντίποινα από τη Χεζμπολάχ

Αυτό το πρωί παραμένουν δύο αναπάντητα ερωτήματα: Αν ο Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός και αν η Μέση Ανατολή θα βυθιστεί σε έναν νέο, ολοκληρωτικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Διεθνή / Σικελία: Κινηματογράφος στη γενέτειρα του αρχηγού της μαφίας αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή του

Ο δήμαρχος του Castelvetrano, Τζοβάνι Λεντίνι, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ιδιοκτήτη του σινεμά να προβάλει την ταινία, «ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να τη δουν»
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Βηρυτό- Σιγή ιχθύος για τον Νασράλα, απειλεί ο Νετανιάχου

Διεθνή / Το Ισραήλ εξαπολύει νέες επιθέσεις στη Βηρυτό- Σιγή ιχθύος για τον Νασράλα, απειλεί ο Νετανιάχου

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ο IDF ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ- Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, όπως διατυμπανίζουν ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Μεταγλωττισμένες ομιλίες του Χίτλερ κάνουν θραύση στα social media

Διεθνή / Με χρήση AI, ακροδεξιοί δημιουργούν αγγλόφωνες ομιλίες του Χίτλερ και τις ανεβάζουν στα social media

Επιχειρώντας να προσελκύσουν νέους στη ναζιστική ιδεολογία, ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάξουν υποτιθέμενες ομιλίες του ηγέτη του Γ' Ράιχ
LIFO NEWSROOM
«Στόχος μας ήταν ο Νασράλα», λέει το Ισραήλ - Δεν επιβεβαιώνεται η εξουδετέρωσή του

Διεθνή / «Στόχος μας ήταν ο Νασράλα», λέει το Ισραήλ - Δεν επιβεβαιώνεται η εξουδετέρωσή του

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ - Είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν η επίθεση στη Βηρυτό είχε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος
LIFO NEWSROOM