Ελβετία: Βρετανός που βοήθησε την άρρωστη σύζυγό του να αυτοκτονήσει, μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της

Ελβετία: Βρετανός που βοήθησε την άρρωστη σύζυγό του να αυτοκτονήσει, μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε πως ένας Βρετανός που βοήθησε την άρρωστη- σε τελικό στάδιο- σύζυγό του να ταξιδέψει στην Ελβετία για να βάλει τέλος στη ζωή της θα πρέπει να μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της.

Η υπόθεση κατέδειξε την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η Μάιρα Μόρις πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 σε ηλικία 73 ετών, έχοντας λάβει η ίδια υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης στην κλινική Pegasos στην πόλη Λίσταλ της Ελβετίας.

Η γυναίκα υπέφερε από ατροφία πολλαπλών συστημάτων, μια σπάνια και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή χωρίς γνωστή θεραπεία που την έκανε να ζει με διαρκή πόνο.

Ο σύζυγός της, Φίλιπ, είχε αποκλειστεί από οποιοδήποτε δικαίωμα να κληρονομήσει περιουσία της Μάιρα σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία, ως αποτέλεσμα του ότι βοήθησε απρόθυμα τη σύζυγό του να αυτοκτονήσει.

Σημειώνεται πως ο Φίλιπ και η Μάιρα μίλησαν και οι δύο σε δικηγόρο πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία, μεταξύ άλλων για το αν ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη στον Φίλιπ.

Ο Φίλιπ Μόρις προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και ένας δικαστής τόνισε σε απόφαση αυτή την εβδομάδα ότι ο νόμος πρέπει να μην εφαρμοστεί στην περίπτωσή του.

Ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ υπογράμμισε στην απόφασή του ότι ο Μόρις προσπάθησε να πείσει τη γυναίκα του να μην τερματίσει τη ζωή της και τη βοήθησε από συμπόνια και με βαριά καρδιά να κάνει αυτό που εκείνη επιθυμούσε.

Στην κατάθεσή του στη δίκη ως μάρτυρας ο Μόρις είπε: «Για μια γυναίκα τέτοιας ομορφιάς, ευφυΐας, αξιοπρέπειας και χάρης, το να είναι τόσο σωματικά ανίκανη και να βασίζεται σε άλλους, έκανε τη ζωή της Μάιρα αφόρητη».

«Ήμουν απελπισμένος για τη Μάιρα για να αλλάξει γνώμη, αλλά ήταν αμετακίνητη στην απόφασή της ότι ήθελε να κρατήσει την αξιοπρέπειά της μέχρι τέλους και γι' αυτό επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της. Είχε μπροστά της ένα μέλλον που δεν ήθελε», τόνισε ο χήρος Φίλιπ.

Η υπόθεση, που γίνεται γνωστή ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για την ευθανασία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, καταδεικνύει τις νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Όσοι συνοδεύουν συγγενείς που επιλέγουν την ευθανασία σε μέρη όπως η Ελβετία μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη στη Βρετανία για βοήθεια σε αυτοκτονία, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη έως και 14 ετών.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τα Cybercabs, αυτόνομα οχήματα δύο θέσεων που θα μεταφέρουν επιβάτες χωρίς τιμόνι ή πεντάλ
LIFO NEWSROOM
βηρυτος

Διεθνή / Πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού

Ο Guardian επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ