Λύθηκε το μυστήριο της καταγωγής του Χριστόφορου Κολόμβου, με τους Ισπανούς επιστήμονες να παρουσιάζουν το Σάββατο τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση DNA, σε ντοκιμαντέρ.
Για δεκάδες χρόνια δεν είναι λίγες οι χώρες που «ανταγωνίζονταν» για την καταγωγή του διάσημου εξερευνητή. Παράλληλα, αρκετοί ιστορικοί αμφισβητούσαν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε καταγωγή από την Γένοβα της Ιταλίας.
Το ντοκιμαντέρ «To DNA του Κολόμβου: η αληθινή καταγωγή» έλυσε το χρόνιο αυτό μυστήριο, αποκαλύπτοντας πως ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Εβραίος από την Ισπανία. Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα λειψάνων που είχαν ταφεί στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, ο οποίος εδώ και καιρό χαρακτηρίζεται ως το μέρος που είχε ταφεί ο Κολόμβος.
Μάλιστα τα λείψανα συγκρίθηκαν από τους ερευνητές μαζί με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων του εξερευνητή. «Σήμερα κατέστη δυνατό να το επαληθεύσουμε με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί οριστικά η προηγούμενη μερική θεωρία, ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, ιατροδικαστής Μιγκέλ Λορέντε.
«Η έρευνα σχετικά με την εθνικότητα είχε περιπλεχθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», συμπλήρωσε.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα το μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και μετά, όπως πίστευαν πολλοί, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το 1898.
Το 1877 εργάτες βρήκαν ένα φέρετρο από μόλυβδο θαμμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα στον καθεδρικό ναό του Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Περιείχε μερικά οστά που πιστεύεται ότι ανήκαν στον Κολόμβο. Ο Λορέντε είπε ότι και οι δύο θεωρίες μπορεί να ισχύουν αφού και οι δύο σκελετοί που βρέθηκαν δεν είναι πλήρεις.
Με πληροφορίες από Guardian