Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τον Νετανιάχου σε εξηγήσεις για την έλλειψη σχεδίου εκκένωσης της Γάζας

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καλεί τον Νετανιάχου σε εξηγήσεις για την έλλειψη σχεδίου εκκένωσης της Γάζας Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να εξηγήσει γιατί δεν έχει δημιουργήσει ένα «οργανωμένο σχέδιο» για να επιβλέπει την εκκένωση ασθενών και τραυματισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα σε τρίτη χώρα.  

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ διέταξαν την κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.  Οι δικαστές έγραψαν ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιτρέψει την αποτελεσματική εφαρμογή» μιας πολιτικής που «θα είναι επαρκής για τις ιατρικές ανάγκες σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πρόληψη ασφαλείας». 

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ για συνέπειες εντός 30 ημερών εάν δεν επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η αμερικανική προειδοποίηση διατυπώθηκε σε επιστολή που εστάλη την Κυριακή στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, και στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ. 

«Γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και συνεχείς ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την τροχιά» ανέφεραν στην επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, υπό την απειλή «νομικών ενεργειών», που θα περιλαμβάνουν και τη μη αποστολή αμυντικής βοήθειας.

Η επιστολή ήρθε στο φως της δημοσιότητας την ίδια ημέρα που ο ΟΗΕ προειδοποίησε, για πολλοστή φορά, για την κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι ο παλαιστινιακός θύλακας αντιμετωπίζει τους χειρότερους περιορισμούς στην εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

*Με πληροφορίες από Haaretz, Jerusalem Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία: Τα 14 δευτερόλεπτα του τρόμου σε βίντεο

Διεθνή / Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία: Τα 14 δευτερόλεπτα του τρόμου σε βίντεο

«Μήπως να πάμε σε διαφημίσεις;» λέει τηλεοπτική δημοσιογράφος που ήταν στον αέρα την ώρα του σεισμού - Μνήμες 2023 ξύπνησαν στις 10.46 της Τετάρτης - Οι Τούρκοι έτρεξαν να βγουν από τα κτήρια φοβούμενοι επανάληψη των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Κορυφαίος σεισμολόγος έπεσε έξω σε πρόβλεψη λίγες ώρες νωρίτερα

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Κορυφαίος σεισμολόγος έπεσε έξω σε πρόβλεψη λίγες ώρες νωρίτερα

Ο Τούρκος καθηγητής δρ. Νατζί Γκιορούρ και ο γεωφυσικός μηχανικός και αντίπαλον δέος δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν είχαν εκδώσει ανακοινώσεις για σεισμό το προηγούμενο βράδυ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι τελευταίες στιγμές του πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας που πέθανε ανοίγοντας ένα μπουκάλι κέτσαπ

Διεθνή / Οι τελευταίες στιγμές του πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας που πέθανε ανοίγοντας ένα μπουκάλι κέτσαπ

Ένας από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο στη Βόρεια Μακεδονία όπου πέρασε τις τελευταίες μέρες του ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, προτού χάσει τη ζωή του, είπε ότι όλοι είναι «σε κατάσταση σοκ».
LIFO NEWSROOM