Γιούλια Ναβάλναγια: Όταν φύγει ο Πούτιν, θέλω να γίνω πρόεδρος στη Ρωσία

Γιούλια Ναβάλναγια: Όταν φύγει ο Πούτιν, θέλω να γίνω πρόεδρος στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Οικογένεια Ναβάλνι
0

Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία της Ρωσίας, όταν φύγει ο Πούτιν, εξέφρασε η Γιούλια Ναβάλναγια.

Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, μίλησε στο BBC, λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο Patriot, τα απομνημονεύματα του σφοδρότερου επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η απόφαση να διεκδικήσει τη ρωσική προεδρία, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ελήφθη μαζί με τον σύζυγό της και είναι ξεκάθαρη. Η Ναβάλναγια γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει σύλληψη εάν επιστρέψει στην πατρίδα της όσο ο πρόεδρος Πούτιν είναι ακόμα στην εξουσία. Η κυβέρνησή του την έχει κατηγορήσει για συμμετοχή σε εξτρεμισμό. Δεν πρόκειται για κενή απειλή - στη Ρωσία, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, όπως συνέβη και με τον ίδιο τον Ναβάλνι.

Ο σύζυγός της, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατά του Πούτιν, καταδικάστηκε σε 19 χρόνια για εξτρεμισμό, κατηγορίες που θεωρήθηκαν πολιτικά υποκινούμενες. Πέθανε τον Φεβρουάριο σε μια βάναυση ποινική φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι φταίει ο Πούτιν. Η Ρωσία αρνείται ότι σκότωσε τον Ναβάλνι.

Η Ναβάλναγια μίλησε στο BBC στο Λονδίνο. «Μοιάζει και ακούγεται κάθε στιγμή ως η διάδοχος του Ναβάλνι, του δικηγόρου που έγινε πολιτικός και ονειρευόταν μια διαφορετική Ρωσία», σημειώνει το BBC στο ρεπορτάζ για τη συνέντευξη αυτή.

Καθώς κυκλοφορεί το Patriot, τα απομνημονεύματα που έγραφε ο σύζυγός της πριν από το θάνατό του, η Γιούλια Ναβάλναγια επανέλαβε τα σχέδιά της να συνεχίσει τον αγώνα του για τη δημοκρατία. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, «θα συμμετάσχω στις εκλογές… ως υποψήφια», είπε στο BBC.

«Ο πολιτικός μου αντίπαλος είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και θα κάνω τα πάντα για να πέσει το καθεστώς του το συντομότερο δυνατό». Στη συνέντευξη, λέει επίσης ότι όσο ο Πούτιν είναι επικεφαλής, δεν μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία. Αλλά η Γιούλια ανυπομονεί για την ημέρα που πιστεύει ότι θα έρθει αναπόφευκτα, θα τελειώσει η εποχή του Πούτιν και η Ρωσία θα ανοίξει ξανά για όλους τους πολίτες της. Όπως και ο σύζυγός της, πιστεύει ότι θα υπάρξει η ευκαιρία να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Όταν συμβεί αυτό, λέει ότι θα είναι εκεί.

Η οικογένειά της έχει ήδη υποφέρει τρομερά στον αγώνα ενάντια στο ρωσικό καθεστώς, αλλά παραμένει συγκρατημένη καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ατσάλινη όποτε ακούγεται το όνομα του Πούτιν. Η προσωπική της θλίψη διοχετεύεται σε πολιτικά μηνύματα, δημόσια ούτως ή άλλως. Από τον θάνατο του Αλεξέι, λέει η ίδια, σκέφτεται ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο που είχαν οι κοινές πολιτικές πεποιθήσεις και αποφάσεις του ζευγαριού στα παιδιά τους, Ντάσα, 23 ετών, και Ζακάρ, 16 ετών σήμερα. «Καταλαβαίνω ότι δεν το επέλεξαν». Αλλά τονίζει, ότι ποτέ δεν ζήτησε από τον Ναβάλνι να αλλάξει πορεία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας του απαγόρευσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Οι έρευνές του μέσω του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς προβλήθηκαν εκατομμύρια φορές στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε μετά την τελευταία του σύλληψη, στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν είχε χτίσει ένα παλάτι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ρώσος πρόεδρος το διέψευσε.

Η Γιούλια λέει: «Όταν ζεις μέσα σε αυτή τη ζωή, καταλαβαίνεις ότι δεν θα τα παρατήσει ποτέ και αυτό είναι αυτό για το οποίο τον αγαπάς». Ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με τον νευρικό παράγοντα Novichok το 2020. Μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία και η Γερμανίδα καγκελάριος τότε είχε ζητήσει απαντήσεις από το καθεστώς του Πούτιν.

Ο Ναβάλνι συνεργάστηκε με τους ερευνητές ανοιχτού κώδικα Bellingcat και εντόπισε τη δηλητηρίαση στην υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB. Άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του καθώς ανάρρωσε από εκείνη την περιπέτεια. Αυτός και η Γιούλια επέστρεψαν στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021 όπου συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωσή του.

Πολλοί ρωτούν γιατί επέστρεψαν τότε στη Ρωσία. «Δεν μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση. Απλά πρέπει να τον στηρίξεις. Ήξερα ότι θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία. Ήξερα ότι θέλει να είναι με τους υποστηρικτές του, ήθελε να γίνει παράδειγμα για όλους αυτούς τους ανθρώπους με το θάρρος και τη γενναιότητά του για να δείξει στους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται αυτόν τον δικτάτορα. Ποτέ δεν άφησα τον εγκέφαλό μου να σκεφτεί ότι μπορεί να σκοτωθεί… Ζήσαμε αυτή τη ζωή για δεκαετίες και το θέμα είναι να μοιράζεσαι αυτές τις δυσκολίες, να μοιράζεσαι αυτές τις απόψεις. Τον υποστηρίζεις».

Η Γιούλια λέει ότι το γέλιο ήταν η «υπερδύναμή» του. «Γέλασε πραγματικά, αληθινά με αυτό το καθεστώς και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Γι' αυτό τον μισούσε τόσο πολύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η γραφή του, στα απομνημονεύματά του είναι δεμένη με μεγάλη δόση ειρωνείας. Το βιβλίο θα πουλήσει καλύτερα αν πεθάνω, γράφει ο Ναβάλνι: «Ας το παραδεχτούμε, αν μια θολή απόπειρα δολοφονίας με χρήση χημικού όπλου, ακολουθούμενη από έναν τραγικό θάνατο στη φυλακή, δεν μπορεί να συγκινήσει σε ένα βιβλίο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συγκινούσε. Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει δολοφονηθεί από έναν κακόβουλο πρόεδρο. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει το τμήμα μάρκετινγκ;».

Τελικά, όμως, το Patriot είναι επίσης μια ιστορία αγάπης για δύο ανθρώπους πλήρως αφοσιωμένους σε έναν σκοπό στον οποίο πίστευαν.

Μετά από μια επίσκεψή της, ο Ναβάλνι γράφει: «Της ψιθύρισα στο αυτί "Άκου, δεν θέλω να φανώ δραματικός, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην φύγω ποτέ από εδώ… Θα με δηλητηριάσουν". "Το ξέρω", είπε με ένα νεύμα, με φωνή ήρεμη και σταθερή. "Το σκεφτόμουν μόνη μου"…
Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που συνειδητοποίησα ότι βρήκα τον κατάλληλο άνθρωπο. Ή ίσως με βρήκε».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Diddy: 13χρονη καταγγέλλει ότι τη βίασε μαζί με δύο άλλους celebrities - Νέες αγωγές εναντίον του

Διεθνή / Diddy: 13χρονη καταγγέλλει ότι τη βίασε μαζί με δύο άλλους celebrities - Νέες αγωγές εναντίον του

Μπήκε στο δωμάτιο μαζί με έναν άνδρα και μία γυναίκα celebrity και με βίασαν, αναφέρει στη μήνυση η τότε 13χρονη κοπέλα - Κατατέθηκαν επτά νέες αγωγές κατά του ράπερ από τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες που τον κατηγορούν ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά στα πάρτι του
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Μεγάλο δίκτυο κατασκόπων του Ιράν λειτουργούσε στη χώρα

Διεθνή / Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κατασκόπων του Ιράν - Φωτογράφιζαν βάσεις και το Iron Dome

H Σιν Μπετ του Ισραήλ, αλλά και η αστυνομία της χώρας αποκάλυψαν ένα μεγάλο ιρανικό δίκτυο κατασκόπων που λειτουργεί εντός του Ισραήλ - Συνελήφθησαν επτά Εβραίοι Ισραηλινοί
LIFO NEWSROOM
Χάνει υποστηρικτές ο Ερντογάν: Στο 55% όσοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, σύμφωνα με έρευνα

Διεθνή / Καταρρέει ο Ερντογάν: 55% των Τούρκων έχουν αρνητική εικόνα για τον πρόεδρό τους, σύμφωνα με το Pew Research Center

Το πρώτο γκάλοπ του Pew Research Center στην Τουρκία από το 2019 - Τι πιστεύουν οι Τούρκοι άνω των 50, τι θέλει η ομάδα 18-34 ετών και ποιους θεσμούς εμπιστεύονται - Τι γνώμη έχουν για ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα
LIFO NEWSROOM
Λίντια Θορπ: Ποια είναι η Αυστραλή γερουσιαστής που κατηγόρησε τον βασιλιά Κάρολο για γενοκτονία

Διεθνή / Λίντια Θορπ: Ποια είναι η Αυστραλή γερουσιαστής που φώναξε στον Κάρολο «δεν είσαι βασιλιάς μου»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιθαγενής γερουσιαστής έρχεται αντιμέτωπη με την βρετανική μοναρχία - Στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τη βασίλισσα Ελισάβετ «αποικίστρια»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο ΠΟΥ θα διευκολύνει την απομάκρυνση έως και 1.000 ανθρώπων από τη Γάζα τους επόμενους μήνες

Διεθνή / Ο ΠΟΥ θα διευκολύνει την απομάκρυνση έως και 1.000 ανθρώπων από τη Γάζα τους επόμενους μήνες

Το Ισραήλ δεσμεύεται για περίπου «1.000 επιπλέον απομακρύνσεις για ιατρικούς λόγους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί τουρκικό πανεπιστήμιο που στηρίζει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, καταγγέλλει γερουσιαστής

Διεθνή / Γαλλία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί τουρκικό πανεπιστήμιο που στηρίζει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, καταγγέλλει γερουσιαστής

Το Ισλαμικό Επιστημονικό Πανεπιστήμιο του Γκαζιάντεπ έλαβε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους 250.000 ευρώ - Να τερματιστεί η συνεργασία, ζητούν οι Γάλλοι κεντροδεξιοί
LIFO NEWSROOM