Γιατί η Αβορίγινας γερουσιαστής φώναξε στον Κάρολο «δεν είσαι ο βασιλιάς μου»

Γιατί φώναξε η γερουσιαστής στον Βασιλιά Κάρολο; - Τι έκαναν οι Βρετανοί στους Αβορίγινες; Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία, όταν μια γερουσιαστής άρχισε να φωνάζει στον μονάρχη, κατηγορώντας τον για γενοκτονία.

Η η 51χρονη Αυστραλή γερουσιαστής Λίντια Θορπ φώναξε στον Κάρολο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο: «Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε - τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα. Είσαι γενοκτόνος, γ@@ώ την αποικία, δεν είσαι ο βασιλιάς μου».

Η Θορπ είναι γερουσιαστής στην πολιτεία της Βικτόρια από το 2020 και η μόνη αυτόχθων γερουσιαστής της πολιτείας. Η Λίντια Θορπ ανήκε στους Πράσινους της Αυστραλίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, που αποχώρησε από το κόμμα εξαιτίας διαφωνιών για την εκπροσώπηση των κοινοτήτων των Αβορίγινων στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο. Η Θορπ ανήκει στους Αβορίγινες της Αυστραλίας και η καταγωγή της, συνδέεται με την πολιτική της δράση και κατά συνέπεια, με το ξέσπασμα σε βάρος του Καρόλου.

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, όπως και άλλοι αυτόχθονες λαοί που υπήρξαν θύματα των αποικιοκρατιών, αισθάνονται ακόμη και χιλιετίες μετά, την έντονη αδικία και πικρία από την Αγγλία, ως προς την επιβίωση του πολιτισμού τους ή ό,τι απέμεινε από την παράδοση και την κουλτούρα τους.

Η δυσφορία απέναντι στους Βρετανούς, έγκειται κυρίως:

Αρπαγή εδαφών:

Οι Βρετανοί έφτασαν στην Αυστραλία το 1788 και αγνόησαν τα δικαιώματα γης των Αβορίγινων, θεωρώντας την Αυστραλία ως terra nullius («γη χωρίς ιδιοκτήτη»). Με βάση αυτό, προχώρησαν στην κατάσχεση των εδαφών των Αβορίγινων χωρίς αποζημίωση, οδηγώντας στην απώλεια των παραδοσιακών τους εδαφών, τα οποία ήταν η βάση για την επιβίωση και τον πολιτισμό τους.

Καταπίεση:

Με την αποικιοκρατία οι παραδόσεις, η γλώσσα και ο πολιτισμός των Αβορίγινων άρχισαν να απονεκρώνονται σταδιακά. Υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν βρετανικά πρότυπα ζωής και οι παραδόσεις τους περιθωριοποιήθηκαν. Για τους αποικιοκράτες, οι αυτόχθονες κουλτούρες θεωρούνταν υποδεέστερες.

Βία και σφαγές:

Οι πρώτες δεκαετίες της αποικιοκρατίας, επισκιάστηκαν από αιματηρές συγκρούσεις, με σφαγές και βία κυρίως κατά των αυτόχθονων πληθυσμών, που αντιστέκονταν στην απώλεια των εδαφών τους και της παράδοσής τους. Ένα παράδειγμα είναι η Σφαγή Bathurst Massacre το 1824.

Ασθένειες:

Οι Βρετανοί έφεραν μαζί τους ασθένειες όπως η ευλογιά στους Αβορίγινες, οι οποίοι δεν είχαν καμία ανοσία. Χιλιάδες πέθαναν από αυτές τις ασθένειες, γεγονός που συνέβαλε στην κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού τους.

Stolen Generations - Κλεμμένες Γενιές:

Από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εφάρμοσε μια πολιτική, φιλική προς τις προσδοκίες των Βρετανών, που εμμέσως πλην σαφώς οδηγούσε στον αφανισμό των αυτόχθονων λαών.

Τέθηκε σε εφαρμογή, η αρπαγή παιδιών Αβορίγινων από τις οικογένειές τους και η «τοποθέτησή» τους σε λευκές οικογένειες ή σε ιδρύματα, με στόχο να αφομοιωθούν στη λευκή κοινωνία. Γνωστή ιστορικά και ως Stolen Generations, η βίαιη απομάκρυνση των παιδιών των Αβορίγινων από τις οικογένειές τους, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στον καθολικό κατακερματισμό της ύπαρξής τους.

Παρά την επίσημη αναγνώριση των δικαιωμάτων των Αβορίγινων στις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Οι αδικίες του παρελθόντος εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζωή τους και να ενισχύουν την αίσθηση αδικίας και μίσους προς την Αγγλία και τη βρετανική κληρονομιά στην Αυστραλία. Έτσι εξηγείται το ξέσπασμα της γερουσιαστή, στην άφιξη του βασιλιά Καρόλου, στην Αυστραλία.

Το 2023, η Αυστραλία έκανε ένα βήμα πίσω στη συμφιλίωσή της με τους Αβορίγινες, όταν απέρριψε τη συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών. Σε δημοψήφισμα που οργανώθηκε για τους ιθαγενείς στην Αυστραλία, η πρόταση απορρίφθηκε, με το «Όχι» να συγκεντρώνει ποσοστό 57,35% και το «Ναι» 42,65%.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM