PODCAST

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε κεφαλή αρχαιοελληνικού αγάλματος της θεάς Τύχης

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε κεφαλή αρχαιοελληνικού αγάλματος της θεάς Τύχης Facebook Twitter
Άγαλμα της θεάς Τύχης στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης / φωτ.: Wikimedia Commons
0

Ένα εκπληκτικά φιλοτεχνημένο κεφάλι που ανήκει σε ένα μεγάλο άγαλμα της ελληνικής θεάς Τύχης ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν αυτή τη θεαματική ανακάλυψη στη Φιλιππούπολη, όταν κατάφεραν να ξεθάψουν τη μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Τύχης στη Βασιλική του Επισκόπου στην πόλη.

Αυτό το εκπληκτικό τεχνούργημα ανακαλύφθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Βούλγαρο αρχαιολόγο Lyubomir Merdzhanov. Η ανακάλυψη του αντικειμένου είναι πράγματι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση των μυστικών της αρχαίας πόλης της Φιλιππούπολης, όπως ήταν γνωστή στην ελληνική αρχαιότητα η Φιλιππούπολη.

Η περίτεχνα κατασκευασμένη κεφαλή χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Είναι διακοσμημένο με μια αξιοσημείωτη τοιχογραφία κορώνα, η οποία είναι μια κορώνα που εμφανίζει τα τείχη της πόλης με πυργίσκους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό συμβολίζει την ελληνική θεά Τύχη που κρατά την πόλη της Φιλιππούπολης στο κεφάλι της.
 

Η ανακάλυψη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσουμε τη μαεστρία της ελληνιστικής δεξιοτεχνίας. Το κεφάλι του αγάλματος διαθέτει ίριδες σε σχήμα καρδιάς και είναι σίγουρα προϊόν μαρμάρου υψηλής ποιότητας. Το κεφάλι του αγάλματος της θεάς Τύχης βρέθηκε κοντά στον άμβωνα της βασιλικής και πιθανότατα ανήκε σε άγαλμα ύψους 2,5 μέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις με βάση το μέγεθος του κεφαλιού. Η παρουσία του υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση με ένα παλαιότερο, άγνωστο ιερό κάτω από τη σημερινή χριστιανική βασιλική. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για παλαιοχριστιανικές κοινότητες να χτίζουν εκκλησίες πάνω από παλαιότερους ειδωλολατρικούς ναούς.

Η κεφαλή θα μπορούσε να είχε ανακυκλωθεί ως δομικό υλικό ή να είχε τοποθετηθεί στρατηγικά για συμβολικούς σκοπούς όπου βρέθηκε. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα, με τον Μερτζάνοφ να την αποκαλεί «φαινομενικό εύρημα», σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τεχνούργημα αναμένεται να εκτεθεί στο Μουσείο Αρχαιολογίας της Φιλιππούπολης, όταν θα έχει μελετηθεί και αποκατασταθεί διεξοδικά από τους αρχαιολόγους. Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει τώρα να λάβει άδεια για να ανυψώσει τα ψηφιδωτά της βασιλικής προκειμένου να ερευνήσει το υπόγειο ιερό και πιθανώς να βρει τα υπόλοιπα κομμάτια του αγάλματος σε μια προσπάθεια να αναδημιουργήσει αυτό το αρχαίο θαύμα.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

PODCAST

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM