Ένα εκπληκτικά φιλοτεχνημένο κεφάλι που ανήκει σε ένα μεγάλο άγαλμα της ελληνικής θεάς Τύχης ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.
Οι αρχαιολόγοι έκαναν αυτή τη θεαματική ανακάλυψη στη Φιλιππούπολη, όταν κατάφεραν να ξεθάψουν τη μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Τύχης στη Βασιλική του Επισκόπου στην πόλη.
Αυτό το εκπληκτικό τεχνούργημα ανακαλύφθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Βούλγαρο αρχαιολόγο Lyubomir Merdzhanov. Η ανακάλυψη του αντικειμένου είναι πράγματι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση των μυστικών της αρχαίας πόλης της Φιλιππούπολης, όπως ήταν γνωστή στην ελληνική αρχαιότητα η Φιλιππούπολη.
Η περίτεχνα κατασκευασμένη κεφαλή χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Είναι διακοσμημένο με μια αξιοσημείωτη τοιχογραφία κορώνα, η οποία είναι μια κορώνα που εμφανίζει τα τείχη της πόλης με πυργίσκους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό συμβολίζει την ελληνική θεά Τύχη που κρατά την πόλη της Φιλιππούπολης στο κεφάλι της.
Η ανακάλυψη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσουμε τη μαεστρία της ελληνιστικής δεξιοτεχνίας. Το κεφάλι του αγάλματος διαθέτει ίριδες σε σχήμα καρδιάς και είναι σίγουρα προϊόν μαρμάρου υψηλής ποιότητας. Το κεφάλι του αγάλματος της θεάς Τύχης βρέθηκε κοντά στον άμβωνα της βασιλικής και πιθανότατα ανήκε σε άγαλμα ύψους 2,5 μέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις με βάση το μέγεθος του κεφαλιού. Η παρουσία του υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση με ένα παλαιότερο, άγνωστο ιερό κάτω από τη σημερινή χριστιανική βασιλική. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για παλαιοχριστιανικές κοινότητες να χτίζουν εκκλησίες πάνω από παλαιότερους ειδωλολατρικούς ναούς.
Η κεφαλή θα μπορούσε να είχε ανακυκλωθεί ως δομικό υλικό ή να είχε τοποθετηθεί στρατηγικά για συμβολικούς σκοπούς όπου βρέθηκε. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα, με τον Μερτζάνοφ να την αποκαλεί «φαινομενικό εύρημα», σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το τεχνούργημα αναμένεται να εκτεθεί στο Μουσείο Αρχαιολογίας της Φιλιππούπολης, όταν θα έχει μελετηθεί και αποκατασταθεί διεξοδικά από τους αρχαιολόγους. Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει τώρα να λάβει άδεια για να ανυψώσει τα ψηφιδωτά της βασιλικής προκειμένου να ερευνήσει το υπόγειο ιερό και πιθανώς να βρει τα υπόλοιπα κομμάτια του αγάλματος σε μια προσπάθεια να αναδημιουργήσει αυτό το αρχαίο θαύμα.