Η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά τις πύλες της για τα εκατομμύρια επισκεπτών που αναμένουν να περιηγηθούν εντός του καθεδρικού ναού.
Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Notre Dame, δημοσίευμα του διακεκριμένου περιοδικού Τέχνης, ARTNews, έκανε έναν απολογισμό για τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των εργασιών της αποκατάστασης του ναού, στα σημεία που επλήγη περισσότερο.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα που εστάλη από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών έλαβε άδεια να σκάψει μόλις 16 ίντσες κάτω από το πέτρινο δάπεδο του σχεδόν 900 ετών ναού, το ίδιο βάθος με τα θεμέλια για τις σκαλωσιές που απαιτούνται για τις οικοδομικές εργασίες.
Συνολικά, βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί.
Παναγία των Παρισίων: Τα βασικά σημεία των ανακαλύψεων
Τα έργα τέχνης που ανασύρθηκαν περιλαμβάνουν:
- θραύσματα κεφαλής και κορμού ανθρωπόμορφων ασβεστολιθικών αγαλμάτων σε φυσικό μέγεθος, ένα jubé του 13ου αιώνα, μια μολύβδινη σαρκοφάγο που πιθανότατα ανήκε στον Γάλλο ποιητή ντυ Μπελαί.
- απομεινάρια μεσαιωνικών μεθόδων κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων σχοινιών που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για μεταφορές κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα και σιδερένιων σφιγκτήρων για τη σύνδεση των λίθων, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται στην αρχική κατασκευή του καθεδρικού ναού, επιβεβαιώνοντας την κατασκευή ως τον πρώτο γνωστό γοτθικό καθεδρικό ναό που χρησιμοποίησε σίδηρο ως οικοδομικό υλικό.
- Η ομάδα βρήκε επίσης σχεδόν 100 τάφους, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε άγνωστα άτομα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μνημάτων στην Παναγία των Παρισίων σε περισσότερα από 500.
Παναγία των Παρισίων: Ανακαλύψεις «βαθιά συναισθηματικές»
Μαρμάρινες κεφαλές του σταυρωμένου Χριστού και ο κορμός ενός αγάλματος άνδρα με χιτώνα είναι από τα αντικείμενα που μπορεί να δει κανείς σήμερα στο Musée de Cluny, το μουσείο μεσαιωνικής τέχνης του Παρισιού. Εκεί εκτίθενται για πρώτη φορά περίπου 30 κομμάτια από το παλιό, χαμένο τέμπλο της Παναγίας των Παρισίων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κάνοντας τις πέτρες να μιλούν. Τα μεσαιωνικά γλυπτά της Νοτρ Νταμ», η οποία διαρκεί έως τις 16 Μαρτίου 2025.
Δύο χρόνια πριν, ευρήματα που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα, εντυπωσίασαν τους αρχαιολόγους. Αρχαίοι τάφοι από τον Μεσαίωνα και μια σαρκοφάγος σε σχήμα ανθρώπινου σώματος που ήταν θαμμένη στην καρδιά του ερειπωμένου από τη φωτιά μνημείου, φωτογραφήθηκαν και τα στιγμιότυπα από το τι «κρυβόταν» κάτω από την Παναγία των Παρισίων, κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο.
Η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε από τους Γάλλους ανασκαφείς, ως «εξαιρετική και βαθιά συναισθηματική». «Αποκαλύψαμε όλα αυτά τα πλούτη μόλις 10-15 εκατ. κάτω από τις πλάκες του δαπέδου. Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Υπήρχαν εξαιρετικά κομμάτια που τεκμηριώνουν την ιστορία του μνημείου», δήλωσε ο Christophe Besnier, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής.
«Ήταν μια συγκινητική στιγμή. Ξαφνικά είχαμε αρκετές εκατοντάδες κομμάτια από μικρά θραύσματα μέχρι μεγάλα τμήματα, όπως γλυπτά από χέρια, πόδια, πρόσωπα, αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις και φυτά. Μερικά από τα ευρήματα διατηρούσαν ακόμα τα χρώματά τους» προστίθεται.
Η ανακάλυψη έγινε από το Inrap, το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας, η απεσταλμένη του οποίου κλήθηκε να πραγματοποιήσει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, πριν δηλαδή κατασκευαστεί ένα ικρίωμα βάρους 600 τόνων και ύψους 100 μέτρων για την ανακατασκευή του κωδωνοστασίου του μνημείου, «προληπτική ανασκαφή» κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού.
Ο επικεφαλής της ομάδας της ανασκαφής μίλησε για τον εντοπισμό αρκετών άλλων πλακών κάτω από το δάπεδο, αλλά αυτές ήταν εκτός του καθορισμένου ορίου της ανασκαφής. «Ξέρουμε ότι είναι εκεί και δεν θα καταστραφούν. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τα αποκαλύψουμε αργότερα» είχε αναφέρει το 2022.
Από την ανασκαφή ανακαλύφθηκε ακόμη ένα δίκτυο σωλήνων θέρμανσης που τοποθετήθηκε κάτω από το δάπεδο τον 19ο αιώνα.
Όσο για τη σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει τη σορό ενός ανώτατου εκκλησιαστικού στελέχους και κατά τους ίδιους, χρονολογείται δε, από τον 14ο αιώνα.
Οι ερευνητές κατάφεραν να πέρασαν μία κάμερα στο φέρετρο και εντόπισαν υπολείμματα φυτών κάτω από το κεφάλι του νεκρού μαζί με τρίχες και κομμάτια από ύφασμα.
«Μια σαρκοφάγος που περιέχει ανθρώπινο σώμα δεν είναι αρχαιολογικό αντικείμενο. Αυτά είναι ανθρώπινα υπολείμματα, και ενώ εξετάζουμε τη σαρκοφάγο και αναλύουμε τη σορό και άλλα αντικείμενα μέσα, πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Inrap, Dominique Garcia.
Με πληροφορίες από ArtNews