Η στρατιωτική νομοθεσία που επέβαλε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, αλλά εν τέλει δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο, δεν έχει μόνο πολιτικές συνέπειες, αλλά αγγίζει και τη διεθνώς αναγνωρισμένη βιομηχανία της K-Pop.
Το φαινόμενο που αποτελεί σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και "ήπιας ισχύος" για τη χώρα, τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστολής.
Μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως η HYBE, η SM Entertainment, η JYP Entertainment και η YG Entertainment, έχουν δεχτεί κλήσεις που ζητούν από καλλιτέχνες να ακυρώσουν εμφανίσεις, να αποφεύγουν δημόσιες εκδηλώσεις και να μην σχολιάζουν πολιτικά θέματα. Παρότι αυτές οι "συστάσεις" παρουσιάζονται ως προαιρετικές, πηγές αναφέρουν ότι η πίεση είναι σαφής.
Προγραμματισμένες συναυλίες και εκδηλώσεις από κορυφαία ονόματα όπως οι BTS, οι BLACKPINK και οι TWICE έχουν ήδη ακυρωθεί. Αναβλήθηκαν επ’ αόριστον η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του νέου άλμπουμ των BLACKPINK και μια εκδήλωση για τους θαυμαστές των SEVENTEEN. Μικρότερα συγκροτήματα και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες επίσης αναγκάστηκαν να ακυρώσουν εμφανίσεις, ενώ οι χώροι διεξαγωγής κλείνουν.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση, αλλά για φίμωση των φωνών τους», σχολίασε η πολιτιστική αναλύτρια Κιμ Εουν-Τζι. «Η K-Pop πάντα εκπροσωπούσε την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα, και τώρα καταστέλλεται».
Οι θαυμαστές της K-Pop αντέδρασαν άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χάσταγκ όπως το #SaveKPop και το #DemocracyInKorea έγιναν παγκόσμια trend, ενώ διεθνείς θαυμαστές ενώθηκαν με εγχώριες φωνές, ζητώντας διαφάνεια και αυτοσυγκράτηση.
«Είναι συντριπτικό», δήλωσε η 19χρονη Λίνα Παρκ, θαυμάστρια των BLACKPINK από το Μπουσάν. «Η K-Pop αφορά τη σύνδεση με τον κόσμο, και αυτό μοιάζει σαν να χάνεται αυτή η σύνδεση».
Η κρίση, που έχει παγώσει τη δραστηριότητα της βιομηχανίας, αφήνει βαθύ αποτύπωμα όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και στην εικόνα της Νότιας Κορέας διεθνώς.