Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί Facebook Twitter
Ο στρατός της Νότιας Κορέας στους δρόμους/ Φωτ.: Getty
0

Η πρόσφατη ανακοίνωση στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιολ, έφερε στη μνήμη πολλών τις ιστορικές στιγμές που συνδέονται με ανάλογες πολιτικές αποφάσεις στη χώρα. Αυτή η κίνηση αποτελεί την πρώτη εφαρμογή στρατιωτικού νόμου εδώ και 45 χρόνια, μετά την επιβολή του στις 26 Δεκεμβρίου 1979.

Σύμφωνα με το άρθρο 77 του νοτιοκορεατικού Συντάγματος, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε περιπτώσεις πολέμου, κρίσεων ή άλλων εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 2024, η Διοίκηση του Στρατιωτικού Νόμου ανακοίνωσε τον πρώτο νόμο του καθεστώτος, που περιλαμβάνει απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων, διάδοσης ψευδών ειδήσεων και διαδηλώσεων, ενώ θέτει τα μέσα ενημέρωσης υπό πλήρη έλεγχο.

Η παραβίαση των κανόνων του στρατιωτικού νόμου επισύρει άμεση σύλληψη και κράτηση χωρίς ένταλμα, βάσει του άρθρου 9 του Νόμου για τον Στρατιωτικό Νόμο.

Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, μετά τη δολοφονία του τότε Προέδρου Παρκ Τσουνγκ-χι. Το καθεστώς επεκτάθηκε το 1980 από τη στρατιωτική διοίκηση υπό την ηγεσία του Τσουν Ντου-χουάν, με στόχο, όπως υποστήριξε, τη διαχείριση της κοινωνικής αναταραχής. Στις 17 Μαΐου 1980, ο στρατιωτικός νόμος επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με δραστικά μέτρα όπως απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων, προσωρινό κλείσιμο πανεπιστημίων και συλλήψεις πολιτικών χωρίς εντάλματα.

Η πολιτική ένταση κορυφώθηκε με την παραίτηση του τότε προέδρου Τσόι Κιου-χα στις 16 Αυγούστου 1980, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω συγκέντρωση εξουσίας από τη νέα στρατιωτική ηγεσία.

Η επαναφορά του στρατιωτικού νόμου σήμερα εγείρει ανησυχίες για την πορεία της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα. Ο πρόεδρος Γιουν βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις, καθώς η Εθνοσυνέλευση ψήφισε την άρση του καθεστώτος. Η πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η επόμενη μέρα

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό μέλλον. Με την αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για ενδεχόμενη διαδικασία καθαίρεσης και το δικό του κόμμα να έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειές του, η προεδρία του κλονίζεται συθέμελα.

Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους στη διεθνή σκηνή, με τους παρατηρητές να ανησυχούν για το πώς αυτή η κρίση μπορεί να αξιοποιηθεί από τη Βόρεια Κορέα και να επηρεάσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Πρόκειται ουσιαστικά για πραξικόπημα» λέει το Δημοκρατικό Κόμμα της Νότιας Κορέας

Το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε την κίνηση του προέδρου Γιουν Σοκ Γιολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «ουσιαστικά πραξικόπημα» και ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Το κόμμα δήλωσε ότι η τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση δεν πληροί τα κριτήρια που περιγράφονται στο Σύνταγμα. «Ο έκτακτος στρατιωτικός νόμος είναι άκυρος και παράνομος και ο πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο στρατιωτικός νόμος είναι διαδικαστικά άκυρος, καθώς δεν υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, σε δηλώσεις που έφτασαν στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ο τζιχαντιστής του Αλ Σαράα που νομιμοποιήθηκε, οι δήθεν καταζητούμενοι και ο νόμος μεταμέλειας

Διεθνή / Τουρκία: Ο τζιχαντιστής του Αλ Σαράα που νομιμοποιήθηκε, οι δήθεν καταζητούμενοι και ο νόμος μεταμέλειας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας «έσβησε» τζιχαντιστή της Hayat Tahrir al Sham από τη λίστα καταζητούμενων, μόλις πήρε θέση ταξιάρχου στον συριακό στρατό
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ