Νότια Κορέα: Γιατί ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο

Νότια Κορέα: Γιατί ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο Facebook Twitter
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Αντιμέτωπος με πολιτικές πιέσεις, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη δημοκρατική χώρα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια - προκαλώντας διαδηλώσεις κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας.

Η εξαγγελία -που έγινε στην εθνική τηλεόραση της Νότιας Κορέας στις 23:00 τοπική ώρα , οδήγησε τους πολίτες στην υπόθεση ότι σχετίζεται με τη Βόρεια Κορέα -τον πυρηνικά οπλισμένο γείτονά της- ή με ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όπως ένα τρομοκρατικό γεγονός ή πραξικόπημα.

Ωστόσο, έγινε αρκετά γρήγορα σαφές ότι ο Γιουν Σουκ Γιολ προέβη σε αυτή την απόφαση ως απάντηση σε μια σειρά από πολιτικά γεγονότα. Έχοντας χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου νωρίτερα μέσα στο έτος, η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε μια σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία του. Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι τώρα οδηγήθηκε στο σημείο να επικαλεστεί τον στρατιωτικό νόμο -δηλαδή την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο στρατός- ως αντιδημοκρατική τακτική για να αποκρούσει τις πολιτικές επιθέσεις.

Αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση πρότεινε περικοπές στον προϋπολογισμό και σε ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να ασκηθεί προεδρικό βέτο. Ταυτόχρονα, η αντιπολίτευση προχώρησε επίσης στην παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας της κυβέρνησης - επειδή δεν διερεύνησαν τα σκάνδαλα που αφορούν την Πρώτη Κυρία, Kim Keon Hee.

Ποια ήταν η άμεση αντίδραση στη Νότια Κορέα;

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδίκασαν αμέσως την κίνηση αυτή ως αντισυνταγματική. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας Λι Τζάε-Μιούνγκ κάλεσε τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματός του να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο για να καταψηφίσουν την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Αλλά στη Σεούλ, λεωφορεία της αστυνομίας είχαν ήδη μετακινηθεί για να αποκλείσουν ή να οχυρώσουν την είσοδο στο κτίριο του κοινοβουλίου, όπως έδειξαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά, διαδηλωτές έσπευσαν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, διαμαρτυρόμενοι και φωνάζοντας «Όχι στρατιωτικό νόμο! Όχι στρατιωτικός νόμος», ενώ συγκρούστηκαν με διμοιρίες αστυνομικών που φρουρούσαν το κοινοβούλιο.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για την έκρυθμη κατάσταση στη Νότια Κορέα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου

Πόσο σημαντικός είναι ο στρατιωτικός νόμος;

Ο στρατιωτικός νόμος είναι η προσωρινή διακυβέρνηση από τις στρατιωτικές αρχές σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές κρίνονται ανίκανες να λειτουργήσουν. Η τελευταία φορά που κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, όταν ένας μακροχρόνιος πρόεδρος είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.

Στη Νότια Κορέα δεν έχει κηρυχθεί ποτέ στρατιωτικός νόμος από τότε που έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1987. Αλλά την Τρίτη, ο Γιουν τράβηξε τη σκανδάλη, σε εθνικό διάγγελμα λέγοντας ότι επικαλείται τη στρατιωτική κυριαρχία λόγω απειλής από «αντικρατικές δυνάμεις». Στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου, δίνονται πρόσθετες εξουσίες στον στρατό και μπορεί να υπάρξει αναστολή των συνήθων προστασιών και διαδικασιών του κράτους δικαίου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Διεθνή / Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Ηταν εισαγγελέας για 27 χρόνια - Εξελέγη με πολύ μικρή διαφορά πρόεδρος το 2022 - Σταματά ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ