Η έκθεση εξερευνά την πολυδιάστατη έννοια του βλέμματος ως εμπειρία, εργαλείο και μέσο κατανόησης. Μέσα από τρεις ξεχωριστές αφηγήσεις, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αναζητούν τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ του παρατηρητή και του αντικειμένου παρατήρησης. Η όραση, ή η απώλειά της, γίνεται σημείο αφετηρίας για να εξεταστούν ζητήματα όπως η σύνδεση μεταξύ βλέμματος και αντίληψης και οι τρόποι που το βλέμμα διαμορφώνει την κατανόηση εντός συγκεκριμένων προσωπικών, κοινωνικών και ιστορικών πλαισίων.
Μέρος Ι - Σοφία Ντώνα, Katarakt
Μέρος ΙΙ - Γιάννης Παπαγιαννάκης, Looking
Μέρος ΙΙΙ - Κωνσταντίνος Λιανός, Static Gaze
Μέρος Ι - Σοφία Ντώνα, Katarakt
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, 18:00-22:00
Διάρκεια: 13,14,15 Δεκεμβρίου 2024
Η έκθεση Trilogy of the Eye ξεκινά με μια οπτική παραμόρφωση. Στο πρώτο μέρος της παρουσιάζεται το έργο Katarakt της Σοφίας Ντώνα, ένα βίντεο διάρκειας 25’40’’. Ο τίτλος αναφέρεται ταυτόχρονα στην οπτική πάθηση που προκαλεί θόλωση της όρασης και στο παραθαλάσσιο χωριό της Χίου που ονομάζεται Καταρράκτης, 6,8 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Το έργο σχολιάζει ζητήματα συλλογικής και προσωπικής μνήμης, την πολυπλοκότητα της πράξης της παρατήρησης και τη συναισθηματική απόσταση που μπορούν να δημιουργήσουν τα χωρικά σύνορα.
Μέρος ΙΙ - Γιάννης Παπαγιαννάκης, Looking
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, 18:00-22:00
Διάρκεια: 20,21,22 Δεκεμβρίου 2024
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει μια παρουσίαση του Γιάννη Παπαγιαννάκη. Ο καλλιτέχνης παρατηρεί και φωτογραφίζει συστηματικά για δύο χρόνια το πρόσωπο ενός δημοσίου γλυπτού. Στο έργο Looking, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέρος αυτής της επιτόπιας καταγραφής, η οποία συνδέει υπαινικτικά την ιστορία της πόλης με αστικούς μύθους και προσωπικές αφηγήσεις, κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.
Μέρος ΙΙΙ - Κωνσταντίνος Λιανός, Static Gaze
Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024, 18:00-22:00
Διάρκεια: 27,28,29 Δεκεμβρίου 2024
Η έκθεση ολοκληρώνεται στο τρίτο μέρος της, με ένα έργο από τον Κωνσταντίνο Λιανό. Στο Static Gaze, μια in situ εγκατάσταση στον χώρο του Fake Office, ο Λιανός παρουσιάζει μια γλυπτική μορφή χωρίς βλέμμα. Η φιγούρα αυτή, κάποιου είδους σύγχρονου Άτλαντα, χωρίς να αποκαλύπτει το φύλο, την ταυτότητα ή την πρόθεση της ύπαρξής της, γίνεται μέρος της δομής του χώρου, της πόλης, του κόσμου. Πρόκειται για έναν πειραματισμό που θέτει ερωτήματα γύρω από την υλικότητα των πραγμάτων και την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε κάποιο σκοπό.
Σχετικά με το Fake Office
Το Fake Office είναι μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα σύγχρονης καλλιτεχνικής έρευνας και παραγωγής με έδρα την Αθήνα. Μέσα από εκθέσεις, εκδόσεις και δράσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εστιάζει στην ανάδειξη του έργου καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0