Νέο κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μετά από δηλώσεις της σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ARD την Κυριακή, όπου υποστήριξε ότι το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον του κόμματός της.
«Με ανησυχεί βαθιά όταν το Ολοκαύτωμα εργαλειοποιείται πολιτικά», δήλωσε η Βάιντελ, προσθέτοντας ότι η μνήμη του πρέπει να παραμένει πάνω από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Οι δηλώσεις της Βάιντελ έρχονται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, καθώς το AfD βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εθνικών εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου.
Η συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση ARD έγινε τεταμένη, όταν ο παρουσιαστής επέκρινε τη Βάιντελ για τη φανερή ενόχλησή της όταν η συζήτηση στράφηκε στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.Η ηγέτιδα του AfD αρνήθηκε ότι κύλησε τα μάτια της όταν ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην εκπαίδευση γύρω από το Ολοκαύτωμα, την οποία χαρακτήρισε ως «ενοχλητική».
Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε παλιότερες δηλώσεις της, στις οποίες είχε περιγράψει την κουλτούρα μνήμης της Γερμανίας ως «λατρεία ενοχής».Η συγκεκριμένη έκφραση είχε υποστηριχθεί τον περασμένο μήνα και από τον Elon Musk, ιδιοκτήτη του X (πρώην Twitter), σε συγκέντρωση του AfD στην πόλη Halle.«Η γερμανική πολιτική δεν πρέπει να καθορίζεται από ενοχές για το παρελθόν, αλλά από αυτοπεποίθηση και ευθύνη για το μέλλον», τόνισε η Βάιντελ, όταν ρωτήθηκε για τη χρήση του όρου.
Όταν ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι η φράση «λατρεία ενοχής» έχει νεοναζιστικές προεκτάσεις, η Βάιντελ ήταν απαξιωτική, απαντώντας:«Δεν με νοιάζει από πού προέρχεται η λέξη».
Η δημοσκοπική άνοδος του AfD και η στάση απέναντι στο ναζιστικό παρελθόν
Η στάση της Βάιντελ αντικατοπτρίζει τη δυσφορία του AfD στη διαρκή συζήτηση για το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Politico στις 31 Ιανουαρίου, το AfD καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου με 21%, πίσω από τη CDU/CSU (30%), αλλά μπροστά από το SPD (16%) και τους Πράσινους (13%).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Βάιντελ ρωτήθηκε και για προηγούμενες αμφιλεγόμενες δηλώσεις της, όταν τον Ιανουάριο είχε αποκαλέσει τον Αδόλφο Χίτλερ «κομμουνιστή», λόγω των οικονομικών του πολιτικών. Η τοποθέτηση αυτή είχε καταδικαστεί από ιστορικούς ως «εντελώς ανακριβής».
Όταν ο δημοσιογράφος της ARD τη ρώτησε αν επιμένει σε αυτή τη δήλωση, η Βάιντελ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις. Παρά τις συνεχείς αντιδράσεις γύρω από τις ακροδεξιές θέσεις του, το AfD διατηρεί ισχυρή δυναμική ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Η στάση της Βάιντελ δείχνει τη στρατηγική του κόμματος να αποστασιοποιείται από το ναζιστικό παρελθόν, ενώ παράλληλα καταγγέλλει ότι δέχεται επιθέσεις από το πολιτικό κατεστημένο. Ωστόσο, οι θέσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στη γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς το AfD διεκδικεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Με πληροφορίες από Politico