Πλημμύρες στην Αργεντινή: 16 νεκροί και 100 αγνοούμενοι - Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μιλέι

Πλημμύρες στην Αργεντινή: 16 νεκροί και 100 αγνοούμενοι - Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μιλέι Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Τουλάχιστον 16 νεκροί και 100 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που έπληξαν την Μπαΐα Μπλάνκα, στην Αργεντινή, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Περισσότεροι από 1.200 πολίτες είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή την Παρασκευή στην Μπαΐα Μπλάνκα. Οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες υπολογίζεται πως φθάνουν σε αξία τα 370 εκατομμύρια ευρώ, κατά τον δήμαρχο Φεδερίκο Σουσμπιέλες.

Οι αρχές είναι ενήμερες για 100 ανθρώπους που αγνοούνται εξαιτίας του ακραίου μετεωρολογικού φαινομένου, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη, όπου βρίσκεται ένα από τα κυριότερα λιμάνια της Αργεντινής, 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες.

Πάνω από ένα μέτρο το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές

Οι αρχές επιβεβαίωσαν πως ανάμεσα στους ανθρώπους που αγνοούνται είναι δυο κοριτσάκια. Τα παιδιά, ενός και πέντε ετών, παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά σε δευτερόλεπτα.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με τη συμμετοχή δυτών, καθώς το επίπεδο του νερού ξεπερνά το ένα μέτρο στην περιοχή όπου εξαφανίστηκαν, δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της επαρχίας Μπουένος Άιρες, ο Χαβιέρ Αλόνσο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Mitre.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουσμπιέλες, τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που βρίσκονταν «σε οίκους ευγηρίας» ή «σε σπίτια όπου ζούσαν ηλικιωμένα πρόσωπα».

Ως χθες Κυριακή είχαν αναγνωριστεί 11 θύματα. Η δημοτική αρχή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο απολογισμός των θυμάτων να γίνει ακόμα βαρύτερος στην πόλη των 350.000 κατοίκων.

Η ανοικοδόμηση της αναμένεται να κοστίσει «400 δισεκατομμύρια πέσος», ή περίπου 370 εκατ. ευρώ, εκτίμησε ο κ. Σουσμπιέλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Χρειαζόμαστε βοήθεια περισσότερο από ποτέ», επέμεινε.

Έπεσε τόση βροχή όση πέφτει μέσα σε έναν χρόνο

Η καταρρακτώδης βροχή άρχισε τα ξημερώματα της Παρασκευής και σταμάτησε το απόγευμα — αλλά μέσα σε μερικές ώρες έπεσαν 400 χιλιοστά βροχής, ποσότητα χονδρικά ίση με αυτή που καταγράφεται έναν ολόκληρο χρόνο στην περιοχή.

Ολόκληρες συνοικίες πλημμύρισαν, δεν φαίνονταν παρά μόνο οι οροφές σπιτιών. Ο αριθμός των κατοίκων που χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους ανερχόταν ακόμη σε 1.277 χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Τριήμερο εθνικό πένθος από τον Μιλέι

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους στην πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του χθες Κυριακή.

«Όλες» οι υπηρεσίες της κυβέρνησής «συνεχίζουν να είναι αφιερωμένες» στη χορήγηση «βοήθειας στους πληγέντες σε αυτή την οδυνηρή στιγμή» για τους πολίτες της χώρας της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία στο Μπουένος Άιρες.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM