Φέτος διοργανώνονται για δεύτερη φορά τα βραβεία Stratos, που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό animation. H απονομή θα γίνει το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 17:30, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με ελεύθερη είσοδο και με παρουσιάστρια την ηθοποιό Χριστίνα Σωτηρίου. Τα βραβεία έχουν πάρει το όνομά τους από τον σπουδαίο σκηνοθέτη και animator Στράτο Στασινό και είναι μια πρωτοβουλία της ASIFA HELLAS (Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων).
Φέτος, η τελετή είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια ελληνικού animation και είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Θα απονεμηθούν συνολικά 8 βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου για Ταινία, Καλύτερης Σειράς (ΤV Series, Web Series), Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερου Music Video Clip, Καλύτερου Commission Animation Film (TVC, Digital Content κ.λπ.). Όλα για φιλμ κινουμένων σχεδίων. Οι νικητές προέκυψαν από μια πενταμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Γιώργο Ζώη.
«Για μια χώρα 10 εκατομμυρίων, έχουμε 50 με 70 παραγωγές τον χρόνο, μικρού και μεγάλου μήκους, από ντοκιμαντέρ μέχρι και σειρές», μου αναφέρει ο πρόεδρος της ASIFA HELLAS, Κωνσταντίνος Κακαρούντας. Αν μη τι άλλο, είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο που δείχνει ότι υπάρχει σκηνή και κυρίως νέοι δημιουργοί. «Οι ταινίες που γίνονται είναι με τεχνικές 2D, 3D και stop motion αλλά και με μεικτές τεχνικές. Φέτος είμαι πολύ χαρούμενος επειδή έχουμε πάρα πολλές φοιτητικές ταινίες, γι’ αυτό υπάρχει και ανάλογο βραβείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα παιδιά μάς έβαλαν τα γυαλιά», λέει περήφανα και χαμογελαστά. «Βέβαια, υπάρχουν σχολές που διδάσκουν animation, δημόσιες και ιδιωτικές, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα πανεπιστήμια στη Χαλκίδα και στην Κέρκυρα, ο AKTO, η INTERGRAPHICS κ.ά. Δεν υπάρχει πουθενά, όμως, τμήμα ολοκληρωμένων σπουδών animation· κάπου δηλαδή όπου να μπορεί κάποιος νέος δημιουργός να μπει και να βγει έχοντας όλα τα εφόδια», συμπληρώνει.
«Στην Ελλάδα είμαστε λίγο ανυπόμονοι, θέλουμε να γίνονται τα πράγματα άμεσα. Δεν γίνεται έτσι. Στο εξωτερικό είναι μαθημένοι να δουλεύουν στρατηγικά. Στη Σλοβενία είδα μια αξιόλογη παιδική ταινία με θέμα την απώλεια. Λοιπόν, τα παιδιά δούλευαν 10 χρόνια για να μαζέψουν 2,5 εκατομμύρια και να την ολοκληρώσουν».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε για την τέχνη μας. Πρέπει να τη διαφημίσουμε εμείς, δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως ASIFA HELLAS είναι να προσελκύσουμε χρηματοδοτήσεις για να γίνουν κάποια ουσιαστικά πράγματα, όπως το να δικτυωθούμε με ξένους φορείς ή παραγωγούς. Με ενδιαφέρει όμως και η επαρχία και τα σχολεία, να περάσει το animation στα νέα παιδιά».

H ASIFA HELLAS είναι το ελληνικό παράρτημα της ASIFA INTERNATIONAL (Διεθνής Ένωση Κινουμένων Σχεδίων) που έχει ιδρυθεί το 1960. Η Ελληνική Ένωση δημιουργήθηκε ουσιαστικά το 2015, αλλά άρχισε να γίνεται πιο ενεργή από το 2018 και μετά.
«Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον χώρο μας. Δουλέψαμε πολύ, προσπαθήσαμε να πείσουμε τους ανάλογους φορείς και αυτή η εξωστρέφεια επιτεύχθηκε αρχικά με το περίπτερο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο Ανεσί και συγκεκριμένα στη MIFA, που είναι η αγορά τους. Εκεί πηγαίνουμε τα πρότζεκτ κινουμένων σχεδίων που είναι εν εξελίξει, με σκοπό να δουν τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα, ότι ναι μεν είμαστε ανεξάρτητοι παραγωγοί, αλλά γινόμαστε ολοένα και μεγαλύτεροι. Ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σειρές animation στην ΕΡΤ και στην Cosmote. Έχουν αρχίσει να βγαίνουν προς τα έξω περισσότερα πρότζεκτ. Υπάρχουν ακόμη και Έλληνες που έχουν συνεργαστεί με την Disney αλλά και με μεγάλα κανάλια στο εξωτερικό. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Λογικό είναι, επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα», μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος.
«Από τη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία, γύρω στο 2023, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να γίνει πιο συστηματική αυτή η εξωστρέφεια. Προσπαθώ να έρθω σε επαφή με τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και με ξένους επαγγελματίες, με σκοπό να δημιουργήσω ένα δίκτυο. Αυτό που με νοιάζει είναι να αντιληφθεί ο κόσμος του πολιτισμού ότι το animation είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί στην ελληνική βιομηχανία και στο ελληνικό entertainment. Έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη ώθηση. Στο ΕΚΚΟΜΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας) υπάρχει ξεχωριστός τομέας γι' αυτό. Αυτό, όμως, που με νοιάζει περισσότερο είναι να προσπαθήσω να κάνω πιο αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πήγα πρόσφατα στη Σλοβενία, και συγκεκριμένα στο CEE Animation Forum, που αφορά κυρίως Ανατολικοευρωπαίους παραγωγούς και δημιουργούς κινουμένων σχεδίων· η Ελλάδα ήταν απούσα σε πολλά θέματα. Είναι κρίμα να μην είναι ανάμεσα στις ανατολικές χώρες που έχουν αναπτυχθεί τόσο σε αυτό τον τομέα. Το animation στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει βιομηχανία, όπως, π.χ., στην Αμερική, αλλά μπορεί να πάρει μπρος ως κλάδος».



— Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το «Flow» στην Ελλάδα;
Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο, αν βέβαια το θέλουμε. Ξέρεις, στην Ελλάδα είμαστε λίγο ανυπόμονοι, θέλουμε να γίνονται τα πράγματα άμεσα. Δεν γίνεται έτσι. Στο εξωτερικό είναι μαθημένοι να δουλεύουν στρατηγικά. Στη Σλοβενία είδα μια αξιόλογη παιδική ταινία με θέμα την απώλεια. Λοιπόν, τα παιδιά δούλευαν 10 χρόνια για να μαζέψουν 2,5 εκατομμύρια και να την ολοκληρώσουν. Ο Gints Zilbalodis –ο Λετονός δημιουργός του «Flow»– ξέρω ότι άρχισε την προ-παραγωγή της ταινίας κάπου στο 2018.
Εννοείται ότι απορρόφησε μια ικανοποιητική χρηματοδότηση. Αν δεις τα credits, είναι όλες οι σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρίες που τον στήριξαν. Αυτά πρέπει να αρχίσουμε να τα μαθαίνουμε. Ο Gints δεν ήταν απλώς σκηνοθέτης της ταινίας. Μόνταρε όλο το φιλμ και το τελείωσε στο σπίτι του με ένα λάπτοπ. Και όμως έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και πλέον έχει γίνει μεγάλο brand name στον χώρο του animation, όπως και η Λετονία.
Και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να το κάνει στρατηγικά. Χρειάζεται συγκεκριμένο σενάριο, παραγωγή, διανομή, χρηματοδότηση. Τη χρηματοδότηση πρέπει να την κυνηγήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρέπει να περιμένεις να δημιουργήσεις ένα καλό development δύο-τριών χρόνων και μετά θα μπορέσεις να ξεκινήσεις την ταινία. Επιπλέον, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πας κατευθείαν σε κάτι τόσο μεγάλο. Μπορεί αρχικά να γίνουν παραγωγές σειρών με πιο απλά μέσα. Η Ελλάδα μπορεί, π.χ., να κάνει μια παραγωγή όπως το «Πέπα το γουρουνάκι», που να είναι παιδική και συγκεκριμένα προσχολικής ηλικίας. Δημιουργούνται στην Ελλάδα τέτοιες σειρές με μικρά βήματα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες.



— Ποιες άλλες δράσεις ετοιμάζετε αυτήν τη στιγμή για τα 80 χρόνια;
Για τα 80 χρόνια, θα κάνουμε προβολές, masterclasses και workshops και θα τιμήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Εκτός από τα βραβεία, υπάρχει η International Animation Day, που έχει θεσπίσει η ASIFA INTERNATIONAL, ο διεθνής οργανισμός κινουμένων σχεδίων. Είναι την 28η Οκτωβρίου, αλλά εμείς λόγω της εθνικής γιορτής δεν μπορούμε να κάνουμε δράσεις εκείνη τη μέρα.
Πέρσι έγινε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο ΠΑΔΑ και την αφίσα την έκανε ο Bill Plympton, ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων. Αυτό που προσπαθήσαμε τότε ήταν να εμπλέξουμε τα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το ΠΑΔΑ, έτσι ώστε οι φοιτητές να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι είναι το animation. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το ελληνικό περίπτερο για την εκπροσώπηση της χώρας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο Ανεσί τον Ιούνιο.
Για τα 80 χρόνια θέλω να κάνω πράγματα που θα συγκινήσουν και τον απλό θεατή αλλά και τον δημιουργό. Θέλω να έρθουν οι δημιουργοί κοντά μας και να μάθουν πώς πρέπει να παρουσιάζουν τα πρότζεκτ τους, επειδή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς δουλεύει η αγορά διεθνώς.
Ανάμεσα σε αυτά που οργανώνουμε είναι και η δημιουργία ενός creative hub για την προώθηση των συμπαραγωγών, με το οποίο έχουν καταπιαστεί η ASIFA HELLAS, το Animasyros, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΚΟΜΕΔ. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μάς δίνει χώρο στα Εξάρχεια ώστε να πραγματοποιήσουμε δράσεις και να έρθουμε σε επαφή με τους καλλιτέχνες, γιατί στην ουσία αυτό μας λείπει.
Facebook
https://www.asifahellas.eu/