Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κρίστι Νόεμ, στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας Cecot στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου κρατούνται εκατοντάδες
από τη Βενεζουέλα που απελάθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ χωρίς προηγούμενη ακρόαση. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την επίσκεψη ως «πολιτικό θέατρο» και «προπαγανδιστική επίδειξη σκληρότητας».
Η υπουργός, φορώντας καπέλο μπέιζμπολ, φωτογραφήθηκε μπροστά από μια σειρά κρατουμένων, γυμνών από τη μέση και πάνω, θέλοντας να στείλει μήνυμα για την «αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης».
Η Cecot κατασκευάστηκε το 2022 στο πλαίσιο της «κατάστασης εξαίρεσης» που κήρυξε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναΐμπ Μπουκέλε, στο πλαίσιο πολέμου κατά των συμμοριών. Εκεί έχουν μεταφερθεί περίπου 300 άνδρες από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως τεθεί υπό κράτηση στις ΗΠΑ και απελάθηκαν χωρίς καμία δίκη ή νομική διαδικασία, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματικές ομάδες.
Η επίσκεψη της Νοεμ σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την επίκληση από τον Ντόναλντ Τραμπ του νόμου περί «εχθρικών αλλοδαπών», μιας διατάξεως πολεμικής περιόδου, που του επέτρεψε να διατάξει την απέλαση προσώπων από «εχθρικά κράτη». Παρά την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου από ομοσπονδιακό δικαστή, πτήσεις με κρατούμενους μετανάστες προσγειώθηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ.
Not quite sure the media is making a big enough deal how fucking sick of a visual this is.
— CALL TO ACTIVISM (@CalltoActivism) March 27, 2025
Describe Kristi Noem in one word. pic.twitter.com/l3xOtAJvpt
Η Βίκι Γκας, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης LAWG με έδρα την Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε την επίσκεψη «κραυγαλέα και απάνθρωπη θεατρική πράξη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για περιφρόνηση των ενταλμάτων δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Η Ιβάνια Κρουζ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε: «Η επίσκεψη της Νοεμ ήταν μια κινηματογραφική σκηνή τρόμου για να σπείρει φόβο. Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το Cecot ως σκηνικό αποτροπής». Παράλληλα, σημείωσε ότι η απέλαση Βενεζουελάνων έχει πολιτικές προεκτάσεις, λόγω της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Καράκας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις, οι κρατούμενοι στη Cecot ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες: συνωστισμός, στέρηση ιατρικής φροντίδας, απαγόρευση επικοινωνίας με δικηγόρους ή οικογένειες, και κακομεταχείριση που αγγίζει τα όρια βασανιστηρίων.

Σε βίντεο που ανήρτησε η ίδια από τη φυλακή, η Νοεμ προειδοποίησε: «Αν έρθετε παράνομα στις ΗΠΑ, αυτή μπορεί να είναι η μοίρα σας. Η Cecot είναι εργαλείο του σχεδίου μας». Το μήνυμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για φυλακή άλλης χώρας, στην οποία κρατούνται μετανάστες τρίτης χώρας, χωρίς θεσμική προστασία.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ έχουν καταγγείλει σοβαρές παραβιάσεις στη Cecot και σε άλλες φυλακές της χώρας. Όπως δήλωσε η Άνα Μαρία Μέντες Νταρντόν από την Washington Office on Latin America: «Οι φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ είναι γεμάτες παραβιάσεις – η Cecot είναι μόνο η βιτρίνα. Πίσω από τις κάμερες, υπάρχουν σκοτεινές πραγματικότητες».
Η επίσκεψη Νοεμ αποτελεί νέο κεφάλαιο σε μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική, όπου η εικόνα υπερισχύει των δικαιωμάτων και το μήνυμα φόβου αντικαθιστά τη δικαιοσύνη.
Με πληροφορίες από Guardian