Με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, το 2013, το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο του αλεξανδρινού ποιητή, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει μια σειρά παρεμβάσεων και εκδηλώσεων.
Όπως αναφέρει το Το Βήμα, το ίδρυμα έχει ως στόχο να παρέχει ανοιχτή πρόσβαση για το ευρύ κοινό, καθώς και να υποστηρίξει το διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη.
Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα του ποιητή, καθώς και προσωπικά αντικείμενά του. Αναλυτικά περιλαμβάνονται: ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κτλ.), πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κτλ.), το αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής) καθώς και το αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).
Σημειώνεται ότι το Αρχείο συγκεντρώθηκε από τον ίδιο τον ποιητή, ενώ είκοσι μετά το θάνατό του (1963), ο κληρονόμος του Καβάφη, Αλέκος Σεγκόπουλος, εμπιστεύτηκε την επιμέλεια και την έκδοση όλου του Αρχείου Καβάφη στον Γ. Π. Σαββίδη.
Ο Γ.Π. Σαββίδης επιμελήθηκε στη συνέχεια με υποδειγματικό τρόπο την έκδοση των «Ανέκδοτων» ποιημάτων από το Αρχείο Καβάφη το 1968, και στη συνέχεια έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς φιλόλογους να δημοσιεύσουν ανέκδοτο υλικό, με αποκορύφωμα την έκδοση των «Ατελών» ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη από τη Ρενάτα Λαβανίνι το 1994. Ο κληρονόμος του Γ. Π. Σαββίδη, Μανόλης Σαββίδης, συνέχισε αυτή την πρακτική, με αποκορύφωμα την έκδοση του πρώτου τόμου των «Πεζών» του Κ.Π. Καβάφη από τον Μιχάλη Πιερή και της «Βιβλιοθήκης Κ.Π. Καβάφη» από την Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού το 2003.
σχόλια