ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο «Γολγοθάς» των Ιρανών προσφύγων

Ο «Γολγοθάς» των Ιρανών προσφύγων Facebook Twitter
0

Μετά την βίαιη καταστολή των μετεκλογικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Ιράν, το 2009, αρκετοί αντιφρονούντες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Περισσότεροι από 3.000 Ιρανοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην Τουρκία, μέχρι να τους χορηγηθεί άσυλο από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Το τουρκικό κράτος παρέχει προσωρινό άσυλο σε πρόσφυγες, που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε, και στη συνέχεια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναλαμβάνει την προώθησή τους στο εξωτερικό.

Ο Κουχιάρ Γκουνταρζί, είναι ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάσημος μπλόγκερ στο Ιράν. Από το 2003, όταν και ξεκίνησε τη δράση του, έχει συλληφθεί και φυλακιστεί έξι φορές. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του πέρυσι, μετά την τελευταία εννεάμηνη φυλάκισή του, που περιλάμβανε βασανιστήρια και αρκετές εβδομάδες στην απομόνωση. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος. Εδώ και μερικούς μήνες, έχει καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Ο Χουσεΐν μέχρι πριν από μερικά χρόνια δούλευε ως φωτογράφος για το Fars, ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του μετά τις μετεκλογικές ταραχές του 2009. Το καθεστώς τον κατηγόρησε ότι πουλούσε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο Χουσεΐν ταξίδεψε ως πρόσφυγας για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν κατόρθωσε να βρει δουλειά. Επέστρεψε στην Τουρκία και τώρα ελπίζει να γίνει δεκτός σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Χαμίντ Μαφί στο παρελθόν εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν. Για τη δράση του έχει συλληφθεί αρκετές φορές, έχει υποστεί αμέτρητες ανακρίσεις και σε βάρος του εκκρεμούν δυο καταδικαστικές αποφάσεις Στο τέλος η εξορία ήταν η μοναδική επιλογή. Σήμερα περιμένει απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει στη Γερμανία. Οι ελπίδες που είχε ότι θα επέστρεφε στην πατρίδα του μετά τις εκλογές, έχουν εξανεμιστεί.

«Η κοινωνία των πολιτών έχει συνθλιβεί από την καταστολή. Όταν η υποψηφιότητα Ραφσατζανί απορρίφθηκε, είδατε ότι δεν προέκυψε καμία εκδήλωση διαμαρτυρίας. Αυτό που με εκπλήσσει είναι οτι για τις προσεχείς εκλογές η κοινωνία των πολιτών δεν αντιδρά», υποστηρίζει ο Χουσεΐν.

Την ίδια πεποίθηση συμμερίζονται και τα νεώτερα μέλη της κοινότητας των προσφύγων που συναντήσαμε. Αν και στην Τουρκία βρίσκονται με προσωρινή άδεια παραμονής και δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν, η επιστροφή στην πατρίδα δεν αποτελεί επιλογή. Ο Ναβίντ, εγκατέλειψε το Ιράν πριν από δυο χρόνια. Στα 18 του είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών μηνών για αντικαθεστωτική δράση. «Είχα ελπίδες οτι οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι θα άλλαζαν την πολιτική κατάσταση, και ίσως θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας. Αλλά πλέον δεν το πιστεύω», τονίζει.

Η Σαγκί είναι μια Ιρανή ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, που ήρθε στην Τουρκία πριν από μερικούς μήνες, με την οικογένειά της. Στο Ιράν υποστηρίζει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η θέση των γυναικών επιδεινώνεται.

Η Σάγκι έχασε τη δουλειά της, μετά την απόφασή της να συμμετάσχει σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα του σεισμού που έπληξε βορειοδυτικό Ιράν, το περασμένο έτος. Η παρουσία εθελοντών στην περιοχή, θεωρήθηκε έγκλημα κατά της εθνικής ασφάλειας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Η Σάγκι κατάφερε να διαφύγει αλλά αναγκάστηκε μαζί με τον σύζυγό της να εγκαταλείψει το Ιράν.

Πηγή: Euronews

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξομολόγηση του πρίγκιπα Ουίλιαμ για τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Καρόλου

Διεθνή / Η εξομολόγηση του πρίγκιπα Ουίλιαμ για τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Καρόλου

Για πρώτη φορά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αποκάλυψε σε συνέντευξή του πώς επηρέασε τη ζωή του η μάχη που δίνουν με τον καρκίνο η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να λήξει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του

Διεθνή / Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να λήξει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του

«Θα επιμείνουμε στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στον Λίβανο, καθώς και για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή» επισήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν
LIFO NEWSROOM
Η Ιρλανδία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία - Συντάσσεται με τη Νότια Αφρική και προσφεύγει στη Χάγη

Διεθνή / Η Ιρλανδία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία - Συντάσσεται με τη Νότια Αφρική και προσφεύγει στη Χάγη

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια μη δεσμευτική πρόταση που συμφωνεί ότι «η γενοκτονία διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας από το Ισραήλ στη Γάζα».
LIFO NEWSROOM