Jerry, να θυμάσαι: δεν είναι ψέμα αν το πιστεύεις

Facebook Twitter
0

To Seinfeld είναι η κορωνίδα των sitcom στην ιστορία της τηλεόρασης και όποιος διαφωνεί να πάει στη γωνία κοιτάζοντας τον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Όποιος δεν το έχει δει δεν τιμωρείται, αντιθέτως θεωρείται ιδιαίτερα τυχερός που έχει 9 σεζόν μπροστά του και καμία ατάκα ως τσίχλα ακόμα στο μυαλό του.

Το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο στη σειρά. Ο ίδιος ο Seinfeld είναι ένας τριαντα-κάτι εργένης που μένει μόνος του-αγαπάει τον Superman και απεχθάνεται τις σχέσεις-αγαπάει την καθαριότητα αλλά δεν ξέρει να μαγειρεύει. Ως εκ τούτου αυτός και οι φίλοι του τρώνε κορν φλέικς (τα οποία στην κουζίνα του είναι παραταγμένα ως μία άλλου είδους βιβλιοθήκη), φρούτα, πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη, cookies, παγωτό, πολύ take out, επισκέπτονται πολλά εστιατόρια και για καθημερινό lunch βρίσκονται στο Monk’s.

Χρόνια πριν τα Φιλαράκια συναντηθούν στον πρόδρομο των Starbucks, δηλαδή στο Central Perk όπου προετοιμαστήκαμε για προκάτ ζεστή ατμόσφαιρα με υπερτιμημένους καφέδες που λίγη σχέση με καφέ έχουν μαζί με μία εσάνς λογοτεχνικού καφενείου (μα έχει wifi!), o Larry David και ο Jerry Seinfeld τοποθέτησαν τους πρωταγωνιστές εκεί που μάλλον θα ήταν, ως κάτοικοι αμερικάνικης πόλης: στο ανώνυμο diner της γειτονιάς. Εκεί τρώνε σαλάτα κοτόπουλο, τόνο σε τοστ, σαλάτα Ceasar’s, μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες και κέτσαπ και φυσικά πίνουν καφέ.

Τα γυρίσματα εντός του Monk’s έγιναν στην πραγματικότητα σε στούντιο του Los Angeles όμως το Monk’s υπήρξε και υπάρχει ακόμα, στην οδό Broadway, μεταξύ των  West 112th and West 113th Street του Manhattan. Λάτρεις της σειράς συρρέουν ακόμα ψάχνοντας το τραπέζι που καθόταν πάντα οι πρωταγωνιστές ενώ δεν υπάρχει. Οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να ωφελούνται από τους φανατικούς του Seinfeld έχοντας μετατρέψει το εσωτερικό σε βωμό της σειράς ενώ αν γυρίσματα εκεί δεν έχουν γίνει ποτέ. Και για να ολοκληρωθεί το αστείο: τα αμερικάνικα diner συνήθως έχουν έλληνες ιδιοκτήτες. Το ίδιο συμβαίνει και με το συγκεκριμένο.

Όμως το πραγματικό όνομα του diner αυτού είναι διαφορετικό.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1981, όταν η μορφή του Manhattan ήταν εντελώς διαφορετική και ειδικά σ’ αυτό το ύψος της Broadway, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Harlem, μία φοιτήτρια αγγλικής λογοτεχνίας κάθισε σ’ ένα από τα τραπέζια για να πιει καφέ και να διαβάσει τη New York Post. Πληροφορήθηκε ότι ο William Holden, ο σταρ των Sunset Boulevard σκοτώθηκε όταν έπεσε μεθυσμένος από τον όροφο του διαμερίσματός του. Διάβασε και τα κόμιξ. Κάποια στιγμή ακούστηκαν οι καμπάνες του Cathedral of Saint John the Divine που βρίσκεται εκεί κοντά.

Η φοιτήτρια λεγόταν Suzanne Vega και βρισκόταν στο Tom’s Diner.


I am sitting

In the morning
At the diner
On the corner

I am waiting
At the counter
For the man
To pour the coffee



And he fills it
Only halfway
And before
I even argue

He is looking
Out the window
At somebody
Coming in

"It is always
Nice to see you"
Says the man
Behind the counter

To the woman
Who has come in
She is shaking
Her umbrella

And I look
The other way
As they are kissing
Their hellos

I'm pretending
Not to see them
Instead
I pour the milk

I open
Up the paper
There's a story
Of an actor

Who had died
While he was drinking
It was no one
I had heard of



And I'm turning
To the horoscope
And looking
For the funnies

When I'm feeling
Someone watching me
And so
I raise my head

There's a woman
On the outside
Looking inside
Does she see me?

No she does not
Really see me
Cause she sees
Her own reflection

And I'm trying
Not to notice
That she's hitching
Up her skirt

And while she's
Straightening her stockings
Her hair
Has gotten wet

Oh, this rain
It will continue
Through the morning
As I'm listening

To the bells
Of the cathedral
I am thinking
Of your voice...

And of the midnight picnic
Once upon a time
Before the rain began...

I finish up my coffee
It's time to catch the train

και για να μην σας αφήσω με την αποξένωση της μεγαλούπολης, δείτε τι λέει ο Jerry για το iPhone

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ