Tι σημαίνει ελευθερία

Facebook Twitter
0

«Ο Μάγος» είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που έγραψε (και διόρθωσε, και ξανάγραψε, και ξαναδιόρθωσε πολλές φορές) ο Τζον Φόουλς.

Εμείς έχουμε έναν παραπάνω λόγο για να το διαβάσουμε. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα υποθετικό ελληνικό νησί και ο «Μάγος» είναι ένας Έλληνας μεγιστάνας με σκοτεινό παρελθόν. Ο Φόουλς εμπνεύστηκε από τα χρόνια που πέρασε στις Σπέτσες διδάσκοντας αγγλικά σε σχολείο.

Η πραγματικότητα και η φαντασία, το επικίνδυνο και το αλληγορικό εμφανίζονται μέσα σε μια ιστορία που ξεκινάει εντελώς διαφορετικά – σχεδόν, βαρετά. Το βιβλίο έχει μία μυστικιστική διάσταση που ήταν πολύ αγαπητή στη δεκαετία του ’60 αλλά εξακολουθεί απολύτως να είναι ελκυστική. Η θέση που παίρνει ο συγγραφέας δεν είναι απολύτως σαφής, τουλάχιστον για το ηθικό μέρος της ιστορίας. Αυτό μπορεί να είναι γοητευτικό για έναν ενήλικο αναγνώστη. Όμως το 1966 μία νεαρή αναγνώστρια, δεν έμεινε ικανοποιημένη: ταραγμένη από το ασάφεια, αποφάσισε να γράψει στον συγγραφέα. Κι αυτός της απάντησε. Στην απάντησή του δείχνει για ακόμη μία φορά ότι οι μεγάλοι συγγραφείς δεν γράφουν «βιβλία»: απλώς, γράφουν.

Αγαπητέ κύριε Φόουλς,

Βρίσκομαι στην τελευταία τάξη του σχολείου και στην διαδικασία της εξερεύνησης του εαυτού μου και των απαντήσεων στις ερωτήσεις που βασανίζουν τους 17χρονους στη διάρκεια της ανθρωπότητας.

Μόλις τελείωσα το βιβλίο «ο Μάγος». Ήταν σίγουρα μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες ανάγνωσης που είχα ποτέ και πραγματικά μου άρεσε πολύ. Όμως δε νομίζω ότι το κατάλαβα κι αυτό με ταλαιπωρεί γιατί είναι ένα βιβλίο που θέλω να καταλάβω. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε χρόνο αλλά θα εκτιμούσα μία ανάλυση του βιβλίου. Δε μπορώ να καταλάβω το νόημα πίσω από το νόημα: την ιδέα της «eleutheria». Ελπίζω να μου απαντήσετε. Σας ευχαριστώ.

Tina Priess


 Αγαπητή Tina,

Όχι, δε μου περισσεύει χρόνος, αλλά ακόμα κι αν μου περίσσευε δεν θα τον σπαταλούσα αναλύοντας τις δημιουργίες μου. Ό,τι γράφει κανείς, ξέρεις, είναι η δική του ερμηνεία για τα πράγματα, κι αν είναι μπερδεμένα, τότε η ερμηνεία είναι μπερδεμένη. Ο Μάγος προσπαθεί να εξηγήσει στον Νίκολας ότι η πραγματικότητα, η ανθρώπινη ύπαρξη, είναι ανεξάντλητα μπλερδεμένες. Μερικές φορές κανείς βρίσκει μία προσέγγιση– τη χριστιανική, την ψυχολογική, την επιστημονική… αλλά πάντα διαλύεται όπως η καλοκαιρινή ομίχλη κι ένα νέο τοπίο εμφανίζεται. Ο Μάγος υποστηρίζει ότι μία βάσιμη πραγματικότητα ή αρχή βρίσκεται στην eleutheria- ελευθερία. Αν δεχτούμε ότι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα περιορισμένης ελευθερίας τότε πρέπει να είναι υπεύθυνος για της πράξεις του. Το να είσαι ελεύθερος (δηλαδή να μην δέχεσαι ούτε θρησκευτικές ούτε πολιτικές ούτε άλλες δεσμεύσεις) δε σου αφήνει κανένα άλλο δρόμο παρά αυτό της λογικής: δηλαδή, να φέρεσαι ανθρώπινα σε όλους τους ανθρώπους.


Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ