Όταν η μελόντικα πετούσε

Όταν η μελόντικα πετούσε Facebook Twitter
0
Όταν η μελόντικα πετούσε Facebook Twitter

 

Για τα κλαμπ της Χάρητος

Το πρώτο μου ντιτζεϊλίκι το έκανα σε ένα κλαμπάκι στη Χάρητος που λεγόταν Λούκι και το είχε ανοίξει ο μακαρίτης ηθοποιός, ο Αλέξης Γκόλφης, μαζί με τoν Νίκο και τη Φώφη. Έπαιζα εκεί με κασέτες. Ακριβώς απέναντι υπήρχε το Snowball. To '82 που είχαν έρθει οι Birthday Party, οι Fall και οι New Order τους είχαμε πάει σε αυτά τα δύο μαγαζιά. Οι Birthday Party και οι Fall μισούσαν τους New Order και δεν τους έκαναν παρέα γιατί τους θεωρούσαν φασίστες. Όποτε έβλεπαν οι μεν τους δε, πήγαιναν απέναντι. Όλοι γκολ βέβαια.

Για το τριήμερο στο Σπόρτινγκ

Είχα δουλέψει γι αυτό που λέμε σήμερα «production» σε αυτή τη συναυλία. Εγώ έκανα δηλαδή την επιλογή των καλλιτεχνών. Τους Birthday Party τους είχα δει στο Λονδίνο λίγο καιρό πριν, τους Fall τους παρακολουθούσα και μου άρεσαν. Όσο για τους New Order, αν και δεν τους γούσταρα πολύ, ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που δούλεψε το εμπορικό μου δαιμόνιο, διότι σκέφτηκα ότι εφόσον η Joy Division προϊστορία δεν είχε ακόμα καταλαγιάσει (μιλάμε για το 1982), αυτοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κράχτες και να μαζέψουν κόσμο. Βέβαια, στο Σπόρτινγκ εκείνο το τριήμερο όλα πήγαν στραβά. Οι New Οrder φέρθηκαν πολύ άσχημα. Ο Bernard Butler, που ήταν πολύ μεθυσμένος, μεταξύ άλλων, είχε μια μελόντικα και έπαιζε σε κάποιο σημείο και χωρίς ποτέ να μάθουμε το γιατί πήρε τη μελόντικα και την εκσφενδόνισε προς τον κόσμο. Φυσικά βρήκε στο κεφάλι ενός κοριτσιού που την πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο. Όπως καταλαβαίνεις, ο κόσμος τους μίσησε μετά από αυτό.

Για τον Γιώργο Πολυχρονίου

Το τριήμερο στο Σπόρτινγκ το διοργάνωνε μια εταιρεία που λεγόταν Independent Sound, η οποία εισήγαγε δίσκους από τη Rough Trade. Σε αυτή την εταιρεία ήταν ανακατεμένος, ανάμεσα σε άλλους, και ο Γιώργος Πολυχρονίου, ο G Poly, ο οποίος άνοιξε αργότερα ένα δισκάδικο στην Oμήρου. Είχα δουλέψει και γι' αυτό. Μου πλήρωνε θυμάμαι το ταξίδι και η δουλειά μου ήταν να πηγαίνω με τις βαλίτσες στις αποθήκες της Rough Trade και να τις φορτώνω με δίσκους. Την επιλογή την έκανα εγώ. Τι να μου πει ο Πολυχρονίου! Αφού τα κορόιδευε αυτά. Μου έλεγε: ποιοι είναι αυτοί οι Scritti Politti και η Laura Logic; Είχε το δισκάδικο όμως και γούσταρε τη φάση. Θυμάμαι πως τότε δούλευε και στο αεροδρόμιο και περνάγαμε τα τελωνεία πολύ εύκολα, γιατί ήταν μιλημένος ο τελωνειακός. Και έτσι το επόμενο πρωί τέσσερις βαλίτσες φορτωμένες βινύλια τακτοποιούνταν στα ράφια του δισκάδικου.

Για τη γνωριμία του με τον Nick Cave

Πρώτη φορά που συνάντησα από κοντά τον Nick Cave ήταν όταν πήγα να τον παραλάβω από το αεροδρόμιο για τη συναυλία. Πήγα να του συστηθώ δίνοντας το χέρι μου για χειραψία και αυτός το παίρνει και μου χώνει μια δαγκωνιά. Τρελός τελείως. Είχε μαζί του δυο γκόμενες που είχε γνωρίσει στο αεροπλάνο και ήθελε να τις φέρει μαζί του στο ξενοδοχείο. Τότε είχε μια Φιλιππινέζα μάνατζερ, τη Μινού, η οποία τα πήρε πολύ μαζί του και του έβαλε χοντρό χέρι. Αυτός τσαντίστηκε και έφυγε από το ξενοδοχείο, αλλά δεν ήξερε πού να πάει και γύρναγε στους δρόμους της Αθήνας, από ό,τι μας έλεγε μετά. Έμπαινε σε λεωφορεία και σε τρόλεϊ, αλλά τον πετάγανε έξω γιατί δεν είχε λεφτά να πληρώσει εισιτήριο, μέχρι που μια άγνωστη κυρία του έδωσε το αντίτιμο και κάπως έτσι την άλλη μέρα πια κατάφερε να έρθει πίσω στο ξενοδοχείο Ακροπόλ, στις γραμμές του τρένου. Υπάρχει ακόμα νομίζω.

Για τη νύχτα που κοιμήθηκε με τον Cave

Έχουμε κοιμηθεί μαζί με τον Cave. Μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό. Απλά κοιμηθήκαμε δίπλα-δίπλα γιατί έπρεπε να τον προσέχω. Έχοντας νωπή ακόμα την προηγούμενη εμπειρία μαζί του και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η κατάστασή του είχε χειροτερέψει, έπρεπε να μείνω για να τον προσέχω να μη μου φύγει γιατί αυτήν τη φορά εγώ είχα την πλήρη ευθύνη για το live. Στο ίδιο δωμάτιο ήταν και ο Barry Adamson. Είχαν έρθει το 1984 για να παίξουν ως Βad Seeds πλέον, οπότε τους είχαμε νοικιάσει δύο δωμάτια. Στο ένα κοιμηθήκαμε οι μισοί και στο άλλο ο Blixa Bargel και ο Mick Harvey.

Για την πορεία του στο ραδιόφωνο

Ένα πράγμα που θεωρώ προσωπική μου επιτυχία είναι το γεγονός ότι έχω παίξει πανκ στο Τρίτο Πρόγραμμα. Είχε πλάκα γιατί τελείωνε η προηγούμενη παραγωγός -ξέρεις, από αυτές που έχουν τρία ονόματα Ευγενία-Ντολόρες Σταθακοπούλου και παίζουν Βιβάλντι- και έμπαινα εγώ με Sex Pistols. Η εκπομπή μου κράτησε έξι χρόνια. Ταυτόχρονα με το Τρίτο είχα εκπομπή στην ΕΡΑ 4 που λεγόταν «Ηλεκτρική Ζώνη» και εκεί γνώρισα τον Μάκη Μηλάτο και τον Γιάννη Έξαρχο. Αυτοί ήταν που με κάλεσαν αργότερα στο Κανάλι 15.

Θυμηθείτε ολόκληρη τη συνέντευξη που είχε δώσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικοκριτικός, Χρήστος Δασκαλόπουλος, εδώ

Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ