To παλιότερο εστιατόριο του κόσμου

Facebook Twitter
0

Τα εστιατόρια υπάρχουν τουλάχιστον από τους κλασικούς χρόνους της αρχαίας Ελλάδας. Τότε, σε σχεδόν κάθε γειτονιά, υπήρχε κάποιος που έψηνε κρέας και προσέφερε κρασί σε χαμηλές τιμές, κάπως σαν τις καντίνες του σήμερα. Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Η διάρκεια ενός εστιατορίου δείχνει συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες, οπότε δεν είναι περίεργο που η λίστα προκαλεί διαμάχες για το ποιο εστιατόριο είναι το πιο παλιό. Η περιήγηση πάντως έχει ενδιαφέρον, έτσι κι αλλιώς:

Botin, Μαδρίτη, 1886

Το Botin έχει καταφέρει να αναφέρεται ως το παλιότερο στον κόσμο από το βιβλίο Γκίνες, οπότε μοιραία εμφανίζεται συχνότερα με αυτόν τον τίτλο.

Υπάρχει από το 1725 και αναφέρεται σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1886. Εδώ υποτίθεται ότι δούλευε ο Γκόγια πριν γίνει ζωγράφος και ο Χεμινγκγουέι ήταν επίσης συχνός πελάτης, και το ανακήρυξε ως ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια.

Σήμερα προσελκύει κυρίως τουρίστες, αφού βρίσκεται σε όλους τους οδηγούς μ’ αυτόν τον τίτλο. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται είναι του 16ου αιώνα και βρίσκεται φυσικά, μέσα στην παλιά πόλη.

Το Βotin ιδρύθηκε από τον Γάλλο Jean Botin και την γυναίκα του. Στη συνέχεια το ανέλαβε ένας ανιψιός του με όνομα Candido Remis και γι’ αυτό στη συνέχεια ονομάστηκε Sobrino de Botin, όπως λέγεται μέχρι σήμερα. Αν θέλετε να δείτε το μενού του, βρίσκεται εδώ σε pdf.

A La Petite Chaise, Παρίσι, 1680

Εννοείται ότι το Παρίσι δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα: στο site του εστιατορίου γράφει ότι το 1680 αποδεικνύεται από τα αρχεία πώλησης του κτηρίου ότι ήδη υπήρχε κάποιος Georges Rameau ο οποίος πουλούσε κρασί και μαζί με το κρασί, προσφερόταν και φαγητό, από τότε μέχρι σήμερα.

Πολλά σπουδαία γεγονότα συνέβησαν εκεί: τον 19ο αιώνα, ένας διάσημος αστυνομικός, ο Vidocq, πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις εκεί. Ο διάσημος γκουρμέ Brillant Savarin έγραψε για το μενού στο βιβλίο του «η φυσιολογία της γεύσης», το 1826. Την ίδια εποχή, πελάτες του εστιατορίου ήταν η Γεωργία Σανδή και ο Σατωβριάν, οι οποίοι έμεναν εκεί κοντά. Στην αρχή του 20ου αιώνα ήταν σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ηθοποιών μετά τις παραστάσεις και σταρ του καμπαρέ πήγαιναν εκεί για να τους σκιτσάρει ο Τουλούζ Λοτρέκ.

Rules Restaurant, Λονδίνο, 1798

Ο Thomas Rule άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με στρείδια στο Covent Garden, όταν ο Ναπολέων ανακοίνωσε την εκστρατεία του στην Αίγυπτο. Οι συγγραφείς της εποχής πολύ σύντομα άρχισαν να υμνούν τις «πίτες, μπύρες και τα στρείδια» καθώς και τους «δανδήδες, τους διανοούμενους και τους έκλυτους» που αποτελούσαν το πελατολόγιο.

Διάσημοι πελάτες του ήταν ο Τσαρλς Ντίκενς, ο Γουίλιαμ Θάκερεϊ, ο Μπάστερ Κίτον, ο Σταν Λόρελ, ο Κλαρκ Γκέιμπλ και ο Τσάρλι Τσάπλιν – επίσης,  έχει εμφανιστεί σε μυθιστορήματα του Γκράχαμ Γκρην και Τζον Λε Καρέ.

Ενώ έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε ήταν ιδιοκτησία μόλις τριών οικογενειών. Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Charles Rule, ένας απόγονος του ιδρυτή, γνώρισε τυχαία τον Tom Bell, ο οποίος είχε εστιατόριο στο Παρίσι, και οι δύο άντρες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τα εστιατόριά τους. Το 1984, η κόρη του Tom Bell, πούλησε το Rules στον John Mayhew, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης μέχρι σήμερα.

Το Rules ακόμα σερβίρει παραδοσιακά φαγητά της Αγγλίας, όπως κυνήγι, στρείδια, πίτες και πουτίγκες.

Άραγε ποιό να είναι το πιο παλιό εστιατόριο της Αθήνας;

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.