Πώς ένα βαζάκι Νουτέλα άρχισε να σώζει ζωές

Facebook Twitter
0


Το μόνο που σκέφτομαι όταν βλέπω ένα βαζάκι Νουτέλα είναι να το ανοίξω και να φάω λίγο. Ένας Γάλλος παιδίατρος όμως σκέφτηκε κάτι καλύτερο (που δεν συμπεριλάμβανε τον εαυτό του.)


Σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα φαγώσιμο, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και θερμίδες με βάση το φυστίκι, με υφή σαν της Νουτέλα ως όπλο κατά της πείνας. Το προϊόν που προέκυψε λέγεται Plumpynut και ως τώρα έχει σώσει 1.9 εκατομμύρια ζωές.


Το θέμα της πείνας ήταν μόνιμα στο μυαλό του Briend. Προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο κατασκευής ενός τροφίμου που θα έσωζε παιδιά αλλά σε απλή μορφή: χωρίς να απαιτούνται ειδικές συνθήκες υγιεινής, καθαρό νερό, ή ειδικούς. Η έμπνευση ήρθε μέσα από ένα βαζάκι Νουτέλα: διαβάζοντας τα συστατικά, ανακάλυψε ότι οι αναλογίες και τα υλικά ήταν σαν αυτά που συνιστούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το μόνο πρόβλημα ήταν το γάλα. Έτσι, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γάλα με φυστικοβούτυρο κι έτσι θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα, χωρίς να απαιτείται καθαρό νερό (που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτών των χωρών.) Ήταν αυτό που έψαχνε: ένα προϊόν ιδιαίτερα θρεπτικό, που μεταφέρεται εύκολα και δεν είναι ακριβό. Συνεργάστηκε με μία γαλλική εταιρία και το Plumpynutέγινε προσβάσιμο σε μεγάλη κλίμακα.


Πλέον κατασκευάζεται και στις χώρες που το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη. Η γαλλική εταιρία παρέχει το βασικό μείγμα βιταμινών και μετάλλων οι οποίοι το συνδυάζουν με το φυστικοβούτυρο. Μία τέτοια εταιρία είναι το Projec Peanut Butterστο Μαλάουι.


Βέβαια, προσυσκευασμένες τροφές που παράγονται στην Ευρώπη είναι ανακούφιση και όχι λύση για τα παγκόσμια προβλήματα πείνας. Αυτό δεν γιατρεύει προβλήματα όπως ανεργία, έλλειψη παιδείας και φυσικές καταστροφές: το θέμα είναι τεράστιο, καθώς μπαίνει και ζήτημα ηθικής, όταν η πείνα γίνεται κερδοφόρα μπίζνες, κάτι που δε φαίνεται να ήταν μέσα στα σχέδια του εμπνευστή του, ο οποίος εξακολουθεί να αποφεύγει τη δημοσιότητα. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ