Το αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από τα μάτια μιας αμερικανίδας σεφ

Facebook Twitter
0

Για τη νεοϋορκέζα σεφ Melia Marden, καλοκαίρι σημαίνει ελληνικό νησί, και ειδικότερα Ύδρα εδώ και σαράντα χρόνια. Πρώτα η μητέρα της, μετά και οι δύο γονείς της, τώρα η ίδια και η αδερφή της, περνούν τα καλοκαίρια σε ένα νησί που δε μοιάζει με τα υπόλοιπα. Στο Bon Appétit έγραψε τι είναι αυτό που τους κάνει να πηγαίνουν ξανά και ξανά.

"Ακόμα και πριν γίνω σεφ, αυτό που με τραβούσε κυρίως στην Ύδρα ήταν το φαγητό. Πέρασα πολλά καλοκαίρια τρώγοντας σε οικογενειακές παραλιακές ταβέρνες και αυτές οι γεύσεις έγιναν η βάση για το εστιατόριό μου The Smile στη Νέα Υόρκη. Λατρεύω τα ψητά ψάρια και τα παϊδάκια αλλά η αληθινή μου αγάπη είναι τα απλά τους φαγητά – λαδερά με ντομάτα, χόρτα, ψητό λεμονάτο κοτόπουλο – αυτά τα φαγητά μαγειρεύονται το πρωί και μένουν σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τελειώσουν. Οι καλύτερές μου αναμνήσεις όμως είναι από πικ νικ πάνω σε καΐκια, μαζί με την οικογένειά μου.

 

Η Ύδρα, ένα μικρό νησί του Σαρωνικού κόλπου, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, ξεχωρίζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μηχανών, ακόμα και ποδηλάτων. Κυκλοφορούμε παντού με τα πόδια, υπνωτισμένοι από φωνές πετεινών, γαϊδουριών και τζιτζικιών.

 

Ένα πρωί του περασμένου καλοκαιριού μαζευτήκαμε στο μπαρ Πειρατής, ένα καφέ στο λιμάνι της Ύδρας. Οι πρωινοί επισκέπτες έπιναν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και φραπέ. Εμείς βρήκαμε έναν καπετάνιο που θα μας πήγαινε βόλτα με το χρωματιστό του καΐκι. Μια ώρα μετά ήμασταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου, που είναι η αγαπημένη μας παραλία. Ο καπετάνιος, ο Τάσος, πήρε έναν υπνάκο ενώ εμείς κάναμε μπάνιο πηδώντας από τη βάρκα στα κρύα νερά. Η Πόπη, μια φίλη μας, βούτηξε για αχινούς.

 

Για το φαγητό μας προσπάθησα να μαζέψω όσα περισσότερα μπορούσα από τον κήπο μας μαζί με τα προϊόντα της λαϊκής αγοράς που δεν είναι ποτέ ίδια στη Νέα Υόρκη: τέλειες ώριμες ντομάτες, λεπτές μωβ μελιτζάνες και σφιχτά, ανοιχτοπράσινα κολοκυθάκια. Είχα αγοράσει φρέσκα κοτόπουλα από τον χασάπη. Τα είχα αρωματίσει με δεντρολίβανο από τον πυκνό θάμνο του κήπου μας, λεμόνια από το γέρικο δέντρο πίσω από το σπίτι μας και με το αγαπημένο μου μέλι: Αττική, το πλούσιο μέλι με την άγρια γεύση που κάνει την πέτσα τραγανή και της δίνει υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Ματσάκια ελληνικού βασιλικού ήταν τυλιγμένα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα, έτοιμα να μπουν σε μια απλή ντοματοσαλάτα.

 

Βάλαμε τα πιάτα στα γόνατά μας και φάγαμε, μιλήσαμε και ήπιαμε ρετσίνα από τα πλαστικά μας ποτήρια. Ξαναμπήκαμε στη θάλασσα πριν φάμε κεράσια με ελληνικό γιαούρτι. Όταν ο ήλιος άρχισε να πέφτει, ο Τάσος άναψε τη μηχανή και η ρυθμική κίνηση της βάρκας έφερε σε όλους λήθαργο. Το ταξίδι της επιστροφής ήταν όπως πάντα γλυκόπικρο: το τέλος της ημέρας σήμαινε το τέλος του ταξιδιού και την επιστροφή στη ζωή στην πόλη. Αλλά ήδη χαιρόμουν για τα μελλοντικά πικ νικ πάνω σε καΐκια με φίλους και οικογένεια, για πολλά χρόνια ακόμα."

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ