Sci-fi food

Facebook Twitter
0

Φυτά με καρπούς-μπριζόλες, ροφήματα που δίνουν δύναμη αλόγου, φαστ-φουντ από το διάστημα – η επιστημονική φαντασία ασχολείται πάρα πολύ με το φαγητό. Η τροφή συνδέεται άμεσα με πολιτική και τις κοινωνικές συνθήκες και πολλοί συγγραφείς θέλησαν μέσω από την περιγραφή των συνθηκών σίτισης να σχολιάσουν, να προειδοποιήσουν, και μερικές φορές έπεσαν και μέσα.

Η πείνα και η έλλειψη κρέατος στις φτωχές χώρες δεν είναι κάτι καινούριο και έχει απασχολήσει συγγραφείς sci-fi με πολλούς τρόπους. Ο H. Beam Piper περιέγραψε το 1961 ένα φυτό που βγάζει πρωτεΐνη, το οποίο ονόμασε “Butcher Plant”. Θα έλυνε τα προβλήματα των φτωχών και τα διλήμματα των χορτοφάγων; Ο ήρωας αναφωνεί «και οι κτηνοτρόφοι! Και οι έμποροι κρέατος; Για να μην πω για αυτούς που ασχολούνται με τη συσκευασία του…», βλέποντας την άλλη πλευρά. «Φαντάζομαι» απαντάει ο σύντροφός του «ότι το σωστό θα ήταν να πωλούνται οι σπόροι απευθείας και αποκλειστικά στους αγρότες. Ή αν η τιμή τους ήταν ένα δολάριο ή ενάμισι δολάριο το σακουλάκι, αντί για δέκα σεντς.»

Ο Frank Herbert έγραψε το 1969 για το «ψευδοκρέας», ένα προϊόν που κατασκευάζεται στο εργαστήριο και δεν απαιτεί θανάτωση ζώων. Στο σύμπαν του Whipping Star η παγκόσμια οικονομία είναι τόσο προχωρημένη ώστε κανείς δε χρειάζεται να ασχολείται με τη γεωργία.

Ονειροπόλοι; Σίγουρα. Γεγονός είναι ότι φέτος τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μπιφτέκι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου σε εργαστήριο. Αφού δεν εννοούμε να τρώμε λιγότερο κρέας, πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση.

Μια άλλη έννοια που παρουσιάζεται συχνά είναι του «ιερού» και ισχυρού φαγητού που δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Ψήγματα θρησκευτικής παράδοσης για ψωμιά που έχουν ευλογηθεί εμφανίζονται στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, με το ψωμί-για-το-δρόμο, το lembas των Ξωτικών. Το lembas είναι σαν κεκάκι, καφέ απ’ έξω και μαλακό μέσα. Δεν ξεραίνεται και δεν χαλάει, αν διατηρηθεί μέσα στα φύλλα που το τυλίγουν τα ξωτικά και μια μπουκιά «δίνει δύναμη για πορεία μιας μέρας», έγραψε ο Τόλκιν, «γεμίζει το στομάχι ενός ανθρώπου», λέει ο Λέγκολας στην ταινία. Όπως και να έχει, αποδίδει.

Μακάρι να υπήρχε τέτοιο ψωμί στ’ αλήθεια – και πάλι, θα είχε λυθεί το θέμα της πείνας, αν βέβαια τα Ξωτικά ήθελαν να μοιραστούν τη συνταγή με τους ανθρώπους. Η ιδέα είναι πολύ ελκυστική στο σύγχρονο άνθρωπο και ειδικά σ’ αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Διάφορα θαυματουργά υγρά με φωσφοριζέ χρώματα πωλούνται τα οποία «αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες» ή κάτι τέτοιο. Έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι το lembas, αν και οι φανατικοί της τριλογίας ισχυρίζονται ότι έχουν τη συνταγή:

Για 10-12 κομμάτια lembas (“ψωμί-για-το-δρόμο”)

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι

1 κουτάλι σούπας μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι αλάτι

8 κουταλιές σούπας κρύο βούτυρο

1/3 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι μέλι

2/3 φλιτζάνια γάλα/κρέμα γάλακτος

½ κουταλάκι βανίλια


Προθερμάνετε το φούρνο τους 220 βαθμούς Κελσίου

Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ

Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε το γάλα/κρέμα και τη βανίλια μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος ενός εκατοστού.

Κόψτε την σε τετράγωνα 7x7 εκατοστών και τοποθετήστε τα σε ταψί με χαρτί ψησίματος.

Χαράξτε τα χιαστί (επιφανειακά) με ένα μαχαίρι.

Ψήστε για 12 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να ροδίσουν.

Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας στο δάσος του Λοθλόριεν, να ξέρετε ότι στη γλώσσα Κουένυα το ψωμί είναι bass, το κρέας rhaw, το καλαμπόκι iau και η μπίρα *iaunen.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ