Φεστιβάλ Καννών: Απαγόρευση της εισόδου σε γυναίκες που δεν φορούν τακούνια

Φεστιβάλ Καννών: Απαγόρευση της εισόδου σε γυναίκες που δεν φορούν τακούνια Facebook Twitter
15

Άλλο ένα μικρό σκάνδαλο ξέσπασε στο Φεστιβάλ Καννών που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο γαλλικό θέρετρο. Μετά την άτυπη απαγόρευση από την πλευρά των διοργανωτών στις selfies που τραβούν οι καλεσμένοι στο κόκκινο χαλί, η άρνηση εισόδου σε γυναίκες που δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις. 

Η επίσημη απάντηση του φεστιβάλ ήρθε από την Κριστίν Εμέ η οποία δήλωσε στο Newsbeat: "Οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει με την πάροδο των χρόνων: Σμόκιν (για τους άντρες) και επίσημο φόρεμα (για τις γυναίκες) που παρευρίσκονται στις επίσημες προβολές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το ύψος που πρέπει να έχουν τα τακούνια. Πάντως, για να είμαστε σίγουροι ότι οι κανόνες ακολουθούνται, γίνεται υπενθύμιση στους καλεσμένους". 

Όπως μεταδίδει το Screen magazine, το περιστατικό έλαβε χώρα στην κυριακάτικη απογευματική προβολή του Carol, της νέας ταινίας του Τοντ Χέινς με την Κέιτ Μπλάνσετ. Η Βίτσι Χο που δούλευε παλιότερα στον φεστιβαλικό προγραμματισμό δεν μπορούσε να περάσει τον έλεγχο εξαιτίας των φλατ παπουτσιών που φορούσε. Ωστόσο, έπειτα από δεκάλεπτη διένεξη με τους τέσσερις σεκιούριτι, κατά τη διάρκεια της οποίας τους εξήγησε ότι ένα πρόβλημα στους αστραγάλους της απαγόρευε τα ψηλοτάκουνα, τελικά της επιτράπηκε η είσοδος. 

Φεστιβάλ Καννών: Απαγόρευση της εισόδου σε γυναίκες που δεν φορούν τακούνια Facebook Twitter
Η Βίτσι Χο κατήγγειλε ότι τα δερμάτινα φλατ παπούτσια που φορούσε έγιναν η αιτία να της αρνηθεί η είσοδος σε προβολή ταινίας στο 68ο Φεστιβάλ Καννών

Η Χο δήλωσε στο Newsbeat: "Φέτος είναι γελοίο. Οι Κάννες πρέπει να συντονιστούν με τους καιρούς. Η μόδα για μια γυναίκα δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τα ψηλοτάκουνα. Πρέπει να εκπαιδεύουν καλύτερα τους υπεύθυνους ασφάλειας. Φορούσα ωραία δερμάτινα παπούτσια και μου είπαν ότι είναι casual και ότι πρέπει να αλλάξω. Σέβομαι τον κανονισμό και το μέρος όμως ήμουν ντυμένη με επίσημο ένδυμα".

Η περίπτωση της Χο όμως δεν φαίνεται να είναι η μοναδική. Η δημοσιογράφος των Times Άννα Μιχαϊλοβα, δήλωσε στο twitter ότι μια παραγωγός "έφαγε πόρτα" από το κόκκινο χαλί μέχρι να αλλάξει παπούτσια, ενώ κι άλλες σχετικές αποκαλύψεις έγιναν στα social media. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για την Έιμι Γουαϊνχάουζ, Ασίφ Καπάντια, δήλωσε επίσης ότι στη σύζυγό του αρχικά απαγορεύτηκε η είσοδος για τον ίδιο λόγο, αλλά τελικά της επιτράπηκε να μπει στην προβολή. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φερμό, απάντησε ότι οι περισσότερες από τις καταγγελίες είναι αβάσιμες.

 

Τα περιστατικά έχουν πυροδοτήσει κύκλο αντιδράσεων και συζητήσεων, μια και η ισότητα των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται φέτος στο προσκήνιο. Μάλιστα διοργανώθηκε το Σάββατο και σχετικό πάνελ από τα Ηνωμένα Έθνη και το περιοδικό Variety, στο οποίο εισηγήτριες ήταν, μεταξύ άλλων, η Σάλμα Χάγιεκ, η Πάρκερ Πόζι και η παραγωγός Κριστίν Βασόν και συζήτησαν για τον σεξισμό στο Χόλιγουντ και στο παγκόσμιο σινεμά. Επίσης, στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την ταινία Sicario, ο σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ και οι πρωταγωνιστές Τζος Μπρόλιν και Μπενίτσιο Ντελ Τόρο δήλωσαν ότι θα φορέσουν ψηλοτάκουνα στην αποψινή επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό. Παράλληλα το hashtag #cannesheels είναι ανάμεσα στα trending topics σήμερα στη Βρετανία.

 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Και γιατί αν δεν φορόυσαν τακούνια θα χαλούσαν το glamour τωφεστιβάλ? Καταλαβαίνω το dress code μέχρι ένα σημείο αλλά να επιβάλεις τακούνια είναι και αστείο και προσβλητικό..Ελπίζω οι γυναίκες που παρευρίσκονται εκεί να αντιδράσουν.
Και εγώ συμφωνώ με αυτό που γράφεις. Απλά πολλές φορές στην κουβέντα, παρεξηγείται κάποιος όταν εξηγεί κάτι. Δε σημαίνει ότι συμφωνεί. Εξηγεί γιατί συμβαίνει. Στις Κάννες πουλάνε glamour. Έτσι την είδαν. Δε μου αρέσει, αλλά συμβαίνει. Πάντως οι μισές επαγγελματίες που πάνε εκεί είναι βγάλε τη σκούφια και κυνήγα. Τη Σέλμα Χάγιεκ την είδατε;
Glamour είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Θεωρώ το να επιβάλεις σε μια γυναίκα να φορέσει τακούνι ,είναι προσβλητικό και οπισθοδρομικό.Το dress code το αντιλαμβάνομαι, γιατί είναι ώραιο να πηγαίνουμε καλοντυμένοι θέλοντας να τιμήσουμε ένα γεγονός ή ένα πρόσωπο.Απο εκέι και πέρα δεν καταλαβαίνω το τακούνι.Δεν σε παρεξήγησα ..συζήτηση κάνουμε και νομίζω συμφωνούμε. :)
απο τη στιγμη που δεχεσαι το dress code,δεχεσαι καποιος να κρινει τι μπορεις και τι δεν μπορεις να φορας σε συγκεκριμενους χωρους(κακως για μενα).ειναι σαν να δεχεσαι καποιος να σου λεει τι να κανεις και να διαμαρτυρεσαι μονο οταν διαφωνεις με αυτα που σου λεει.το προβλημα λοιπον δεν ειναι οι γοβες.
Περι όνου σκιάς. Πρώτον οι Κάννες φέρνουν περισσότερο σε ένα γυαλιστερό πανηγύρι για να αυτοδιαφημιστεί η βιομηχανία κινηματογράφου. Άλλα είναι τα φεστιβάλ στα οποία καταγράφονται οι νέες τάσεις της 7ης τέχνης. Οι Κάννες είναι για το glamour. Και καλώς ή κακώς υπάρχει dress code ακριβώς για να τονιστεί το glamour. Και αυτό το politically correct που ένας άντρας οφείλει να φορέσει παπιγιόν ή γραβάτα=no problem και μία γυναίκα που οφείλει να φορέσει ψηλοτάκουνα=σεξισμός, ας το προσέξουν κάποιοι.
Η διαφορά είναι ότι τα ψηλοτάκουνα δεν είναι απλώς άβολα αλλά και ανθυγιεινά. Κάποιες γυναίκες μπορεί τα ανέχονται αλλά πολλές παθαίνουν διαστρέματα, προβλήματα στα γόνατα, νευρίνωμα Morton κλπ Αν κάποια έχει ήδη ορθοπεδικά προβλήματα ή τραυματισμούς τα ψηλοτάκουνα τα επιδεινώνουν. Δεν είναι θέμα πολιτικής ορθότητας αλλά υγείας.
Όντως.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στραγγαλισμό.Και στο κάτω κάτω της γραφής,οι μόδα για έναν άντρα δεν περιλαμβάνει απαραίτητα γραβάτα/παπιγιόν.
Γιατί επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν υποδήματα τα οποία στην καλύτερη περίπτωση είναι άβολα και στη χειρότερη επιβαρύνουν πολύ τα πόδια (φανταστείτε πχ κάποια που παθαίνει συχνά διαστρέμματα). Από τους άνδρες δεν απαιτείται κάτι τέτοιο.
οι γοβες δεν επιβαλλονται επειδη ειναι αβολες η επιζημιες για τα ποδια,επιβαλλονται γιατι προσδιδουν (και καλα) επισημοτητα,οτι τα αντιστοιχα επιβαλλομενα στους ανδρες τυχαινει να μην εχουν αρνητικες συνεπειες στην ανεση η στην υγεια,δεν κανει την πραξη σεξιστικη.το αν ειναι δημοκρατικο να υπαρχει dress code για οποιονδηποτε χωρο και ποιους σκοπους πραγματικα εξυπηρετει ειναι το πραγματικο θεμα που ειναι τεραστιο
Ας αποφασίσουν όλες οι παρευρισκόμενες στο επόμενο φεστιβάλ των Καννών ή όπου αλλού υπάρχουν τέτοιοι ηλίθιοι και προσβλητικοί κανονισμοί, να πάνε με επίπεδα παπούτσια. Τι θα κάνουν οι διοργανωτές; Θα απαγορεύσουν την είσοδο σε όλες τους;