Άγγελος Ηλεκτρικός

Άγγελος Ηλεκτρικός Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου.
0

Από τη Νορβηγία στην Αθήνα κι από δω στις μεγάλες οθόνες φεστιβάλ ανά τον κόσμο, η ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της κλέβοντας εντυπώσεις και βραβεία (Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σκηνογραφίας & Μακιγιάζ στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», Βραβείο FIPRESCI Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, προβολές στα  Φεστιβάλ Karlovy Vary, Fantastic Fest, Stockholm Int. FF, Denver Starz Int. FF,  Beyond Fest, Taipei Int. FF, Dracula Int. FF, Eurasia Int. FF κ.α.).  

Η Νορβηγία, ιδιότυπη και χειροποίητη, απολαυστική και αταξινόμητη, διαδραματίζεται στην Αθήνα των ’80s και εμπνέεται από τη new wave ελληνική σκηνή της ίδιας δεκαετίας. Κεντρικός της χαρακτήρας ο Ζανό, ένας βρικόλακας που απεχθάνεται το φως, χορεύει, καίγεται, σκορπίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη, αναζητώντας ένα «ζεστό κορίτσι».

Για να ντύσει την παράξενη ιστορία του, ο Felizol έφτιαξε ένα vintage σάουντρακ, χρησιμοποιώντας αναλογικά synthesizers και drum machines. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση έχουν ένα κομμάτι του 1958 και ένα του 1985. Το πρώτο είναι το «Ντράκουλα», σύνθεση του Βασίλη Τσιτσάνη με τη φωνή του Τζων Στάκα και το δεύτερο το “Νορβηγία” των Χωρίς Περιδέραιο από τον έναν και μοναδικό δίσκο τους «Χορός για Μουσική» του 1985, και τα δυο κομμάτια ιδανικά για την ταινία, γραμμένα θα έλεγε κανείς πριν από αυτήν γι’ αυτήν.

Το soundtrack κέρδισε το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και κυκλοφορεί πλέον ψηφιακά αλλά και σε ολόλευκο βινύλιο από την Markos Series της six d.o.g.s records. Το εξαιρετικό artwork έχει επιμεληθεί η επίσης βραβευμένη Ιφιγένεια Βασιλείου. Το άλμπουμ διατίθεται από το e-shop και το Bandcamp της six d.o.g.s records καθώς και σε δισκοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ μόλις κυκλοφόρησε το video clip για το κομμάτι “Άγγελος Ηλεκτρικός», βγαλμένο από το σύμπαν της Νορβηγίας.

Ο Γιάννης Βεσλεμές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες ΟΣΙΚΙ, Goal, Φωταγωγός, Τούγκο Τούγκο και τη μεγάλου μήκους Νορβηγία. Έχει γράψει μουσική για ταινίες όπως η Τετάρτη του Γιάννη Αλεξίου, Η Αιώνια Επιστροφή Του Αντώνη Παρασκευά της ελίνας Ψύκου και η Ιστορία 52 του Αλέξη Αλεξίου. Δισκογραφεί με το ψευδώνυμο Felizol. Ανάμεσα στις κυκλοφορίες του είναι οι: Felizol & The Boy / Like Cannibal Father Like Cannibal Son (Οptimo Music 2014), Felizol  / Πάρνηθα (Sportex Audio 2013), Mary & The Boy – Felizol / Timemachine (Inner Ear Rec. 2009), Felizol /Birthdays (Puzzlemusik 2009)

“Νορβηγία” Tracklist

SIDE Α

ΝΤΡΑΚΟΥΛΑ  -  Τζων Στάκας & Χορωδία  / Βασίλης Τσιτσάνης

ΑΛΙΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

ΑΘΗΝΑ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΟΥΣΑΛΑ

ΖΑΝΟ

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΜΑΚΡΙΑ (ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ)

SIDE B

ΝΕΟΝ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ

ΚΡΑΤΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

ΠΗΤΕΡ

ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ  -  Χωρίς Περιδέραιο

Περισσότερες πληροφορίες: http://sixdogs.gr 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ