ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Καληνύχτα και καλή τύχη

Καληνύχτα και καλή τύχη Facebook Twitter
0

Την ώρα που γράφεταιαυτό το κείμενο δεν είναι ακόμα γνωστάτα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών(ο έντυπος λόγος και τα τυπογραφεία ζουνακόμα στον 20ο αιώνα, όπως καιπολλοί από μας). Εύχομαι πάντως ολόψυχανα έχει εκλεγεί ο κ. Μπάρακ Ομπάμα,δικαιώνοντας όχι μόνο τις προβλέψειςαλλά και τις (μεγάλες) προσδοκίες τόσοτων μισών Αμερικανών ψηφοφόρων όσο καιτης συντριπτικής πλειοψηφίας τουυπόλοιπου πλανήτη. Η υπόθεση δεν σηκώνειαντιδραστικές μαγκιές ούτε απαξιωτικόσήκωμα των ώμων ούτε γείωση τύπου «έλαμωρέ, τι σημασία έχει, εκλεκτός τουκεφαλαίου είναι κι ο Ομπάμα και στοφινάλε, το Κογκρέσο και όχι ο Πρόεδροςπαίρνει τις τελικές αποφάσεις για τανομοσχέδια και τους εκάστοτεπροϋπολογισμούς». Αυτό που είναιανησυχητικό (έως τρομακτικό) είναι τοαβάσταχτο βάρος της προσδοκίας , τηςπροσμονής, της λαχτάρας που μετέφερε ο«μαύρος γερουσιαστής του Ιλινόι». Είναιφοβερό να γίνεσαι τόσο γρήγορα, τόσοέντονα και τόσο απόλυτα σύμβολο ελπίδαςκαι αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμακι ο Μοχάμεντ Άλι θα είχε μουδιάσει. Ηυποστήριξη του Ομπάμα (το «endorsement»που λένε) υπήρξε πρωτοφανές: Από τιςπαρυφές των προοδευτικών mediaκάθε Τύπου μέχρι τον «Economist»,τον οποίο κάποτε ξεφωνούσαν τακτικά(και όχι πάντοτε άδικα) επιφανή στελέχητου ΠΑΣΟΚ ως την επιτομή της συντηρητικήςκαι αγρίως καπιταλιστικής αντίληψηςτων πραγμάτων. Βγήκε - δεν βγήκε, η«ενέργεια» που έχει προκληθεί από αυτήτη σχεδόν άνευ όρων στήριξη κάπου πρέπεινα διοχετευτεί για να μην υπάρξουνπαρενέργειες, τις οποίες κανείς αυτήντη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει ούτεκατά προσέγγιση.

Η αλήθεια είναι ότιαντιμετώπιζα δύσπιστα την υποψηφιότητατου Ομπάμα. Μου φαινόταν κάπως «fake»,σαν κατασκευασμένος σε liberalεργαστήριο, με βασική προδιαγραφή ναακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες: νέοςαλλά όχι και εντελώς άψητος, ωραίος,αλλά όχι γλάστρα, μαύρος αλλά όχι έντονα,αριστερούλης (για τα αμερικανικάδεδομένα), αλλά όχι έντονα (όχι «κόκκινος»,αλλά «pinko» που έλεγανπαλιά τους ύποπτους για τα φρονήματάτους). Από την άλλη, πώς ήταν δυνατόν ναβγάλουν μαύρο και μάλιστα με τέτοιομυστήριο επίθετο; Γυναίκα έμοιαζε πολύπιο ρεαλιστική προοπτική (υπήρξανάλλωστε πολλά προηγούμενα σε όλα ταμήκη και πλάτη του πλανήτη: Ινδία, Ισραήλ,Νικαράγουα, Πακιστάν, Βρετανία, Γερμανία).

Και εκτός αυτού, μουήταν πάντα συμπαθής η Χίλαρι Κλίντον(όχι ότι έχει καμιά σημασία η άποψή μου).Αλλά της την έπεσαν ακόμα κι οι πιοπροοδευτικοί με όρους που μόνο σεξιστικοίθα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, εγκαλώνταςτην για αλαζονεία, υπεροψία, καχυποψία,«υστεροβλεψία (sic) και όλατα -ψία» που έλεγε κι ο Χατζηχρήστος ως«Ζήκος». Συν όλες τις αμαρτίες του Μπιλ,ο οποίος όμως -αντίθετα από τη σύζυγότου- ήταν μανούλα στην απολογία χωρίςκόστος, είτε όταν δήλωνε «δεν εισέπνευσα»(τη φούντα) είτε όταν ζητούσε «συγγνώμηγια τη χούντα» από τον Πρόεδρο τηςελληνικής Δημοκρατίας την ώρα πουκαιγόταν η Αθήνα με M.C.τον Κώστα Καζάκο σε μια πρωτοφανήεκδήλωση «αντιαμερικανισμού τηςζεϊμπεκιάς». Στην άλλη όχθη του Ατλαντικούπάντως, αντίθετα από το μύθο που τουςθέλει παραδοσιακούς υποστηρικτές τωνΔημοκρατικών, οι περισσότεροι συμπατριώτεςμας ψηφίζουν στάνταρ και δαγκωτόΡεπουμπλικάνους, γιατί είναι συντηρητικοί(όπως κι εδώ), μεγαλοπιάνονται καιονειρεύονται γκλαμουριές (όπως κι εδώ)και απεχθάνονται την πραγματικότητατην οποία αντιπροσωπεύουν οι «έγχρωμες»μειονότητες στα χαμηλότερα επίπεδα τηςπυραμίδας (όπως κι εδώ).

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος,ήταν τελικά η επιλογή του Ομπάμα ηιδανική. Η Χίλαρι είναι σίγουρα πιοέμπειρη, ενδεχομένως πιο ικανή αλλά καιπιθανότατα εν δυνάμει πολύ πιο ζημιάρα(ως χαρακτήρας, όχι ως γυναίκα). Καισίγουρα είναι πιο δύσκολο να ουρλιάζειςότι «η Αμερική είναι ο Διάβολος» ότανο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαύρος και τομεσαίο όνομα του είναι Χουσεΐν. Ίδωμεν.Όπως είχε γραφεί στο τελευταίο τεύχοςτου «Time», «ο μήνας τουμέλιτος ενδέχεται να αποδειχθεί τόσοεύθραυστος όσο αυτός που αποτελεί τησυνέχεια ενός μεθυσμένου γάμου στιςτρεις τα ξημερώματα στο Λας Βέγκας». Ονέος Πρόεδρος θα πρέπει να διαχειριστείτο βαθύτατο εμφύλιο διχασμό της χώραςτου σε κάθε επίπεδο - τόσο σε σημαντικά(όπως το δικαίωμα στην άμβλωση) όσο καισε ασήμαντα θέματα (όπως το θέμα με τουςγκέι γάμους, και δεν το λέω εγώ, αλλάεπιφανείς και μη Αμερικανοί γκέι πουβλέπουν την προοδευτική ατζέντα τουπαρελθόντος να εκφυλίζεται σε μικροαστικήσαπουνόπερα). Επίσης, θα πρέπει να αλλάξειτη γνώμη του μέσου πολίτη του πλανήτη,ο οποίος εξισώνει τον αμερικανικήοικονομία με τη LehmanBrothers και την αμερικανικήδικαιοσύνη με το Γκουαντανάμο. Η «πολιτικήτου φόβου» δεν είναι μόνο απωθητική,αλλά και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική.Η «ελπίδα της αλλαγής» που βιώσαμε αυτέςτις μέρες ήταν επίσης κι ένα πολύκαλοδεχούμενο αντίβαρο στα μίζερα καιαφόρητα αυτο-αναφορικά επεισόδια τουδικού μας μικροπολιτικού συστήματοςπου παρακολουθούμε καθημερινά από τιςεφημερίδες και την τηλεόραση. Αυτό πουχρειαζόμαστε είναι κάποιον να μαςκαθησυχάσει. Όπως ο Ομπάμα. Ή όπως αυτόςο υπέροχος ευπατρίδης μπον βιβέρμετεωρολόγος στον AΝΤ1:«Να έχετε ένα καλό βράδυ και να μηνανησυχείτε για τον καιρό. Όλα θα πάνεκαλά για πάντα από δω και στο εξής».Χρυσέ μου άνθρωπε... Εσένα θέλουμε.

Shortcut
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας το μυστικό του Γιάννη Πετρίδη

Δ. Πολιτάκης / Αναζητώντας το μυστικό του Γιάννη Πετρίδη

Στις 29 Μαρτίου συμπληρώθηκαν σαράντα έξι χρόνια από την πρώτη εκπομπή του ανθρώπου που μας έμαθε να ακούμε μουσική, όμως, παρά την οικειότητα, το κύρος και τη γνώση που εκπέμπει ακόμα η φωνή του από τα ερτζιανά, ο ίδιος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
200 χρόνια «κρυφό σχολειό»

Δ. Πολιτάκης / 200 χρόνια «κρυφό σχολειό»

Πέρα από τις εθιμοτυπικές τελετουργίες της αρμόδιας επιτροπής, ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ’21 θα μπορούσε να γίνει αφορμή για μια βαθύτερη αντίληψη των συναρπαστικών γεγονότων εκείνης της εποχής από αυτή που μας χάρισε το σχολείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
H περίπτωση του Άκη Πάνου, που ακόμα μας στοιχειώνει

Δημήτρης Πολιτάκης / H περίπτωση του Άκη Πάνου, που ακόμα μας στοιχειώνει

Ούτε το έργο ενός δημιουργού μπορεί εύκολα να διαγραφεί ούτε όμως και η σύνδεσή του με τις όποιες αποτρόπαιες πράξεις. Μένει εκεί, σαν ανεξίτηλη κηλίδα που διαβρώνει και συρρικνώνει το σέβας, το δέος, την εκτίμηση, την απόλαυση. Αυτό είναι το τίμημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Βρίσκοντας καταφύγιο στη μοιρολατρία και στα εποχικά μαγαζιά

Δημήτρης Πολιτάκης / Βρίσκοντας καταφύγιο στη μοιρολατρία και στα εποχικά μαγαζιά

Έχει ανάγκη ο κόσμος να περιβληθεί στην απομόνωσή του από ένα γιορτινό σκηνικό, από μια λαμπερή ψευδαίσθηση, ξορκίζοντας μια χρονιά που έγινε η προσωποποίηση όλων των δεινών που έχουν πέσει στο κεφάλι μας, όχι μόνο της πανδημίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η πανδημία και η λαχτάρα μας να «σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Δημήτρης Πολιτάκης / Η πανδημία και η λαχτάρα μας να «σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Ας είμαστε προετοιμασμένοι για σεμνές, ταπεινές, υπερβατικές γιορτές, όπως θα έπρεπε δηλαδή πάντα να είναι, αν πιστέψουμε όλες αυτές τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουμε μια ζωή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Απόδραση από την Αθήνα

Δημήτρης Πολιτάκης / Απόδραση από την Αθήνα

Παίζει ξανά δυνατά ως σενάριο ή ως όραμα μέσα στην πανδημία η οριστική φυγή από τη μητρόπολη και η μετεγκατάσταση σε κάποια ιδανική γωνιά της επαρχίας με άμεση πρόσβαση σε φύση, βουνά, ακρογιαλιές, δειλινά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ