ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Νίκος Δήμου

Νίκος Δήμου Facebook Twitter
0
1Κάρολος Ντίκενς: Ο Ζοφερός Οίκος
μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, επιμέλεια: Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδ. Gutenberg

Το είχα διαβάσει στο πρωτότυπο πριν πολλά χρόνια, αλλά μόλις τώρα μεταφράστηκε στα ελληνικά. Πρόκειται για το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς Bleak House που έγινε προσιτό στους Έλληνες αναγνώστες 152 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση! Ένα βιβλίο-ποταμός, με δεκάδες ολοζώντανους ανθρώπους να κυκλοφορούν στις σελίδες του. Δεν είναι απαλλαγμένο από τα ελαττώματα του Ντίκενς: μελόδραμα, υπερβολή, πολυπλοκότητα - αλλά η σαγήνη των προσώπων, η δύναμη των καταστάσεων, ο πλούτος της πλοκής αποζημιώνουν με το παραπάνω. Αυτό δεν είναι βιβλίο, είναι ζωή! Και μόνο η (συμβολική) περιγραφή της λονδρέζικης ομίχλης στις πρώτες σελίδες δικαιολογεί τη φήμη του.

2
Τζωρτζ Στάινερ: Μάρτιν Χάιντεγκερ
μτφρ. Ασημίνα Καραβαντά, επιμ. Γκόλφω Μαγγίνη, εκδ. Πατάκη

Κι άλλο ένα βιβλίο που καθυστερημένα μεταφράζεται στη χώρα μας (εκδόθηκε το 1978). Είναι γραμμένο από τον πολυμαθή και πολύγλωσσο Αμερικανο-αγγλο-ελβετό δοκιμιογράφο (γεννημένο στο Παρίσι) και αποτελεί μια χρήσιμη και εύληπτη εισαγωγή στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αμφιλεγόμενους στοχαστές του 20ού αιώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Στάινερ: δεν είναι «επαγγελματίας» φιλόσοφος. Μια καθαρά φιλοσοφική πραγματεία για τον Χάιντεγκερ θα ήταν δυσπρόσιτη και άχρηστη για τους μη ειδικούς. Αντίθετα, ο συγγραφέας εδώ δίνει μια συνεκτική και κατανοητή εικόνα, προβάλλοντας το (κατά τη γνώμη μου) ισχυρότερο στοιχείο του Χάιντεγκερ: τη σχέση σκέψης και γλώσσας.

3
Γιάννης Ευσταθιάδης: Πορσελάνη. Διηγήματα για νεκρές φύσεις.
εκδ. Ύψιλον

Και σε αυτόν ταιριάζει το «πολύ»: ποιητής, μουσικολόγος, γευσιγνώστης (ως «Απίκιος»), πεζογράφος - ένας πολυσύνθετος δημιουργός που στο τελευταίο του βιβλίο ασκείται στο λίγο. Ένα λίγο πραγματικά μινιμαλιστικό. Ξεχασμένα αντικείμενα, συνήθως μικρά και άχρηστα, που αναδύονται από συρτάρια, παραπεταμένα ρούχα, κι άλλες λησμονημένες κρυψώνες, δίνουν αφορμή να ξετυλίγονται μνήμες, στοχασμοί, αναπολήσεις, που μέσα σε λίγες γραμμές αναπαράγουν με τρομακτική ενάργεια όλη την κλίμακα των ανθρώπινων καταστάσεων. Κείμενα σαν το «Νόμισμα σε διπλωμένο αλουμινόχαρτο» διατρέχουν σε τρεις σελίδες όλη τη διαδρομή της ζωής στο θάνατο.

4
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Πόλεμος και Δικαιοσύνη (Πολιτική Φιλοσοφία για τον κόσμο)
εκδ. Πόλις

Ακόμα συνεχίζονται οι συζητήσεις που είχαν διχάσει τους διανοούμενους σε όλη την Ευρώπη για το αν ήταν δικαιολογημένη η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην τέως Γιουγκοσλαβία. Ακόμα πλανάται το ερώτημα γιατί δεν έγινε πολεμική αποστολή στη Ρουάντα ώστε να εμποδιστεί η γενοκτονία. Νομιμοποιείται μια πολεμική ανθρωπιστική παρέμβαση; Και με δύο λέξεις: «Δίκαιος Πόλεμος» μπορεί να υπάρξει; Και με ποιους όρους; Μόνο αμυντικός ή και προληπτικός και αποτρεπτικός; Σε εθνικά πλαίσια ή σε διεθνή; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και θέματα αναλύει ο Κ. Παπαγεωργίου, καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, σε ένα εξαίρετα διεισδυτικό και πλούσιο σε υλικό και τεκμηρίωση βιβλίο.

5
Σεφέρης Γιώργος, Κατσίμπαλης Γ. Κ.: Αγαπητέ μου Γιώργο
επιμέλεια Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκδ. Ίκαρος.

Όπως και το πρώτο βιβλίο της επιλογής μου, και τούτο είναι σε δύο μεγάλους τόμους - αλλά και αυτό διαβάζεται απνευστί, κι ας μην είναι μυθιστόρημα. Στην αλληλογραφία των δύο στενών φίλων που κράτησε σχεδόν πενήντα χρόνια εικονογραφείται όχι μόνο η σταδιοδρομία ενός μεγάλου ποιητή και ο κύκλος των φίλων του αλλά ολόκληρη η κοινωνία των μεσοπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων. Ο ενθουσιώδης, εκρηκτικός και αθυρόστομος Κατσίμπαλης (ή Κολοσσός του Μαρουσιού κατά Henry Miller) και ο σώφρων, στοχαστικός και βαθύτερος Σεφέρης είναι οι πρωταγωνιστές ενός επιστολικού αφηγήματος που συναρπάζει.

Βιβλίο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ