Jukebox φορ έβα!

0

Βάζουμε το «Jukebox Music» από τους The Kinks* και ένα Cutty Sark και ξεκινάμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Στη θέα ενός Jukebox όλοι χαμογελάμε γλυκά. Είναι, για μικρούς και μεγάλους, ένα εισιτήριο διαφυγής με την μηχανή του χρόνου, σε εποχές που όλα φαινόντουσαν πιο αυθεντικά και ειλικρινή. Σε εποχές που γυρνάμε ξανά και τις φέρνουμε στο σήμερα γιατί #cuttypaizei με την ωραία ατμόσφαιρα τους.

Αυτά τα μουσικά κουτιά, πήραν το όνομα Juke Box, που αλλού; Στην Αμερική της δεκαετίας του 1930. Λέγεται ότι η ονομασία του προήλθε από την  αφροαμερικάνικη λέξη «jook» που σημαίνει χορός, ή από μιας κρεολικής διάλεκτο τη λέξη «juke» ή «joog» που σημαίνει θόρυβος, αταξία.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Στην αρχή, τα κουτιά παίζανε τα μεγάλα δισκάκια των 78 στροφών (κυρίως της εταιρείας Shellac), μέχρι που η εταιρεία Seeburg το 1950 παρουσίασε το jukebox με τον μικρότερο δίσκο των 45 στροφών. Τα θυμάστε τα δισκάκια; Αν όχι μία βόλτα στο Music Machine στο κέντρο είναι το κατάλληλο σημείο για να χαθείτε σε παλιές στροφές με αυθεντικούς ήχους παλιότερων δεκαετιών. 

Τα Jukebox, ήταν ένα είδος φτηνής μουσικής για τα μαγαζιά, καθότι δεν απαιτούνταν ζωντανή ορχήστρα ενώ μπορούσαν παράλληλα οι πελάτες, ανά πάσα στιγμή, να γίνουν για λίγο οι dj’s του χώρου, με την καταβολή μόλις ενός κέρματος. Οι χοροί, στις νεώτερες κυρίως ηλικίες, δεν λείπανε και τα αυτοσχέδια πάρτι της μιας στιγμής, ανεβάζανε το θερμόμετρο ξαφνικά στα ύψη.Στην Ελλάδα, ήρθαν λίγο αργότερα και πρωτοστατίσανε σε καφενεία, αναψυκτήρια αλλά και night clubs.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Τα Jukebox αν και εμφανίστηκαν δυναμικά την δεκαετία του ‘30, ζήσανε τα χρυσά τους χρόνια, από το 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Μάλιστα στα μέσα της δεκαετίας του ‘40, τα τρία τέταρτα των δίσκων που παραγόντουσαν στο Αμέρικα, παιζόντουσαν στα Jukebox. Αυτό σημαίνει ότι τα μαγικά αυτά κουτιά παίξανε από πολύ Swing μέχρι πολύ Rock n Roll αλλά και Rock.

Ακόμα και σήμερα, μπαρ και εστιατόρια με ρετρό στυλ, επιλέγουν μια γωνιά τους να την ομορφύνουν με την παρουσία ενός jukebox. Η αισθητική των προηγούμενων δεκαετιών έχει επιστρέψει για τα καλά και με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις τα retro spots της.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Αν και τη δεκαετία του ‘30, η αισθητική τους ήταν απλή και απέριττη, την επόμενη δεκαετία και συγκεκριμένα τα χρόνια 1941-2, συναντάμε εντυπωσιακούς χρωματισμούς και σχέδια. Μάλιστα, τα Jukebox της περιόδου από το 1938 έως το 1949, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του (συχνά κίτρινου) φωτισμού, των κλασικών τοξωτών καμπίνων, αποκαλούνται jukebox της Χρυσής εποχής, ενώ εκείνα της περιόδου από το 1954 έως το 1962 της Αργυρής, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του χρωμίου και της πιο μοντέρνας σχεδίασης.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Σήμερα, πέρα από την αναβίωση του ρετρό στο χώρο της διακόσμησης που έδωσε ξανά ζωή σε όλα αυτά τα μαγικά αντικείμενα εκείνων των δεκαετιών, μπορούμε να πετύχουμε κάποια μουσικά κουτιά σε όμορφα στέκια της πόλης. Το urbanadventures.gr  είναι μία καλή αρχή για να μάθετε αν #cuttypaizei στην πόλη και να περπατήσετε στην ρετρό πλευρά της...

Tip: Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα μουσικό κουτί, το μοντέλο 1015-Bubbler της Wurlitzer είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές σχέδιο για jukebox.

Tip2: Το κλασικό jukebox έχει συνήθως κουμπιά με γράμματα και αριθμούς. Όταν αυτά συνδυάζονται σωστά, μπορείτε να ακούσετε ένα συγκεκριμένο τραγούδι από κάποιο δίσκο.

*«Jukebox Music» από τους The Kings, το έτος 1977, μέσα από το album «Sleepwalke». Το τραγούδι αναφέρεται σε μία κοπέλα που πιστεύει στους στίχους των τραγουδιών που ακούει συνέχεια στο Jukebox

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ