Σακούλες στα μάτια, θαμπό δέρμα, μαλλιά άτονα και γκρίζα για τους άνω των τριάντα. Φυσιολογικό, λένε οι έρευνες. Λίγες μόνο ημέρες κακού ύπνου μπορεί να σας γεράσουν εμφανώς και αφανώς. Οφείλετε να κάνετε κάτι: πειθαρχείτε, μένετε σπίτι και από νωρίς ξαπλώνετε μπροστά στην τηλεόραση, στο κρεβάτι ή τον καναπέ μήπως σας πάρει ο ύπνος. Πρώτο λάθος! Η οθόνη του κομπιούτερ και της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο και οι θόρυβοι που καταγράφει ο εγκέφαλος από τις 11 το βράδυ και μετά αδρανοποιούν την παράγωγη μελατονίνης στον σύγχρονο άνθρωπο και όσες ώρες κι αν καταφέρει να κοιμηθεί με την υπόκρουση διάφορων ήχων δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για τα κύτταρα, αλλά, αντίθετα κουραστικές.
Έστω ότι κλείνετε φώτα, μουσική και υπολογιστές για να ηρεμήσετε, και επιμένετε να ρυθμίσετε το ρολόι του ύπνου σας, προσκαλώντας τον Μορφέα ως αντίδοτο στην αϋπνία σας με ένα ή περισσότερα ποτά. Δεύτερο λάθος! Τα ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αλλά για τη μελατονίνη, την ορμόνη της ομορφιάς και των νιάτων σας, το αλκοόλ είναι αποθαρρυντικό. Τόσο το αλκοόλ όσο και το τσιγάρο μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και 41%... Αν κατά τύχη το απόγευμα πιείτε τσάι ή καφέ, η καφεΐνη μειώνει στο μισό την παραγωγή της μελατονίνης στον εγκέφαλο για τις έξι ώρες που ακολουθούν.
Διαπιστώνετε ότι όσο ο ανήσυχος ύπνος τις νύχτες συνεχίζεται σάς ξεκουρδίζει την ενέργεια και τη σπιρτάδα της ημέρας και πιστεύετε ότι μετά από κάποια 24ωρα, αναπόφευκτα, η κούραση θα σας οδηγήσει σε κατάσταση RΕΜ, που ο εγκέφαλός σας νοσταλγεί. Την ημέρα ξυπνάτε και για να σταθείτε στα πόδια σας καταφεύγετε στη σωτήρια λύση των energy drinks. Γιατί να μην υπάρχουν και για τη νύχτα, σκέφτεστε, αντίστοιχα relaxation drinks; Τρίτο λάθος! Υπάρχουν, δημιουργήθηκαν και ετοιμάζονται να ξεχυθούν στην αγορά. Ανάμεσά τους και γάλα που αρμέγεται από τις αγελάδες τη νύχτα σε κάποιες από τις φάρμες της Γερμανίας. Διαπιστώθηκε πως τις νυχτερινές ώρες η μελατονίνη βρίσκεται σε εμφανώς υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τα ανύπαρκτα που σημειώνονται, αν το άρμεγμα γίνει το πρωί .
Διαβάζετε συμβουλές και πληροφορίες για τη μελατονίνη. Ανάμεσά τους το να ξυπνάτε, όπως συστήνεται, πολύ νωρίς το πρωί. Αποφασίζετε ότι δεν είναι του στυλ σας [σαν να επρόκειτο να κάνετε εσείς οι ίδιοι το άρμεγμα (!)] και αναρωτιέστε αν υπάρχει πιο μοντέρνα προσέγγιση: ας πούμε, μια κρέμα μελατονίνης για επάλειψη, αμπούλα ή κάψουλα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τόσες και τόσες βιταμίνες στη βιομηχανία της ομορφιάς. Τέταρτο λάθος! Κι αυτό υπάρχει. Δημιουργήθηκε με τη συνδρομή υψηλών εργαστηριακών προδιαγραφών. Η πιο hot πληροφορία, μάλιστα, είναι ότι ίσως επιβεβαιωθεί σύντομα πως η επάλειψη μελατονίνης όχι μόνο αναγεννά την τρίχα, αλλά καθυστερεί και το γκριζάρισμα, που για άλλους είναι γοητεία και γι' άλλους σκέτη φθορά!
σχόλια