Early to bed, early to rise

Early to bed, early to rise Facebook Twitter
0

Σακούλες στα μάτια, θαμπό δέρμα, μαλλιά άτονα και γκρίζα για τους άνω των τριάντα. Φυσιολογικό, λένε οι έρευνες. Λίγες μόνο ημέρες κακού ύπνου μπορεί να σας γεράσουν εμφανώς και αφανώς. Οφείλετε να κάνετε κάτι: πειθαρχείτε, μένετε σπίτι και από νωρίς ξαπλώνετε μπροστά στην τηλεόραση, στο κρεβάτι ή τον καναπέ μήπως σας πάρει ο ύπνος. Πρώτο λάθος! Η οθόνη του κομπιούτερ και της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο και οι θόρυβοι που καταγράφει ο εγκέφαλος από τις 11 το βράδυ και μετά αδρανοποιούν την παράγωγη μελατονίνης στον σύγχρονο άνθρωπο και όσες ώρες κι αν καταφέρει να κοιμηθεί με την υπόκρουση διάφορων ήχων δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για τα κύτταρα, αλλά, αντίθετα κουραστικές.

Έστω ότι κλείνετε φώτα, μουσική και υπολογιστές για να ηρεμήσετε, και επιμένετε να ρυθμίσετε το ρολόι του ύπνου σας, προσκαλώντας τον Μορφέα ως αντίδοτο στην αϋπνία σας με ένα ή περισσότερα ποτά. Δεύτερο λάθος! Τα ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε αλλά για τη μελατονίνη, την ορμόνη της ομορφιάς και των νιάτων σας, το αλκοόλ είναι αποθαρρυντικό. Τόσο το αλκοόλ όσο και το τσιγάρο μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και 41%... Αν κατά τύχη το απόγευμα πιείτε τσάι ή καφέ, η καφεΐνη μειώνει στο μισό την παραγωγή της μελατονίνης στον εγκέφαλο για τις έξι ώρες που ακολουθούν.

Διαπιστώνετε ότι όσο ο ανήσυχος ύπνος τις νύχτες συνεχίζεται σάς ξεκουρδίζει την ενέργεια και τη σπιρτάδα της ημέρας και πιστεύετε ότι μετά από κάποια 24ωρα, αναπόφευκτα, η κούραση θα σας οδηγήσει σε κατάσταση RΕΜ, που ο εγκέφαλός σας νοσταλγεί. Την ημέρα ξυπνάτε και για να σταθείτε στα πόδια σας καταφεύγετε στη σωτήρια λύση των energy drinks. Γιατί να μην υπάρχουν και για τη νύχτα, σκέφτεστε, αντίστοιχα relaxation drinks; Τρίτο λάθος! Υπάρχουν, δημιουργήθηκαν και ετοιμάζονται να ξεχυθούν στην αγορά. Ανάμεσά τους και γάλα που αρμέγεται από τις αγελάδες τη νύχτα σε κάποιες από τις φάρμες της Γερμανίας. Διαπιστώθηκε πως τις νυχτερινές ώρες η μελατονίνη βρίσκεται σε εμφανώς υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τα ανύπαρκτα που σημειώνονται, αν το άρμεγμα γίνει το πρωί .

Διαβάζετε συμβουλές και πληροφορίες για τη μελατονίνη. Ανάμεσά τους το να ξυπνάτε, όπως συστήνεται, πολύ νωρίς το πρωί. Αποφασίζετε ότι δεν είναι του στυλ σας [σαν να επρόκειτο να κάνετε εσείς οι ίδιοι το άρμεγμα (!)] και αναρωτιέστε αν υπάρχει πιο μοντέρνα προσέγγιση: ας πούμε, μια κρέμα μελατονίνης για επάλειψη, αμπούλα ή κάψουλα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τόσες και τόσες βιταμίνες στη βιομηχανία της ομορφιάς. Τέταρτο λάθος! Κι αυτό υπάρχει. Δημιουργήθηκε με τη συνδρομή υψηλών εργαστηριακών προδιαγραφών. Η πιο hot πληροφορία, μάλιστα, είναι ότι ίσως επιβεβαιωθεί σύντομα πως η επάλειψη μελατονίνης όχι μόνο αναγεννά την τρίχα, αλλά καθυστερεί και το γκριζάρισμα, που για άλλους είναι γοητεία και γι' άλλους σκέτη φθορά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ