12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Οι λαχταριστές δίπλες στον Ασημακόπουλο. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Κορμός με πραλίνα και κάστανο στον Paul Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Μέλισσα

Για όσους αγαπούν τη σοκολάτα τα σκήπτρα της απόλασης κρατάει το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα. Γλυκά με γαλλική φινέτσα. Ο Χρήστος Μπιτσακτσής, ο ιδιοκτήτης με την πολίτικη καταγωγή έχει εμμονή με την ποιότητα τις αγνές πρώτες ύλες και προσφέρει γεύσεις μοναδικές. Η βιτρίνα με την ποικιλία από απίθανες πραλίνες σαν μπιζού θυμίζει φίνο κοσμηματοπωλείο.

Μέλισσα, Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210-5711055

 

Pastry Family

Από τις σταθερές αξίες στα ποιοτικά γλυκά παραμένει εδώ και πάνω από 35 χρόνια το Pastry Family . Τα μαρόν γλασέ , οι τούρτες με πρωταγωνιστή το κάστανο και τα λαχταριστά ευωδιαστά μελομακάρονα σε μπουκιές είναι μερικά από τα γλυκά του που ξεχωρίζω.

Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, τηλ. 2107235090

 

Αφοί Ασημακόπουλοι

Θυμάμαι πάντα την μυρωδιά και την γεύση από τους κουραμπιέδες που μας έφερνε στο σπίτι τα Χριστούγεννα ο θείος μου από το ζαχαροπλαστείο Ασημακόπουλος που ήταν ορκισμένος λάτρης των γλυκών του. Οι παιδικές μνήμες ξυπνούν και σήμερα δοκιμάζοντας τους μοσχοβολιστούς  χιονάτους κουραμπιέδες με άφθονο καβουρντισμένο αμύγδαλο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κλασσικό ζαχαροπλαστείο με παράδοση από το 1915 που τιμούν οι μερακλήδες. Ξετρελαίνουν και τα τραγανά μπισκότα του, μια μπουκιά, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων που τα βρίσκω υπέροχα για να συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ.

Αφοί Ασημακόπουλοι Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια τηλ. 210-3610092

12 εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία για να εξοπλιστείτε για τα γιορτινά τραπέζια Facebook Twitter
Τα μελομακάρονα στον Παπαπαρασκευά. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Pelit

Η μοσχοβολιστή πολίτικη βασιλόπιτα του ζαχαροπλαστείου Pelit  αποκαλύπτει σε κάθε μπουκιά την αυθεντική παραδοσιακή  γεύση. Μια βασιλόπιτα με ζύμη που δεν φουσκώνει πολύ, με έντονη όμως «κόρδα» όταν την κόβεις που ξεχειλίζει πλούσια αρώματα από μαχλέπι και μπαχαρικά. Την απολαμβάνουν οι καλεσμένοι μου την πρωτοχρονιά που δεν αφήνουν ούτε ψίχουλο στο πιάτο.  

Pelit, Ρόδου5 , Μαρούσι τηλ. 210-8068696

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Για τους περισσότερους Έλληνες το όνομα του Στέλιου Παρλιάρου είναι απόλυτα συνδυασμένο με τα γλυκά . Τριάντα πέντε χρόνια μετά την εποχή που έβαλε την φρεσκάδα στην ελληνική ζαχαροπλαστική συνεχίζει με το ίδιο δημιουργικό πάθος να χαράζει τις τάσεις, να μας ξαφνιάζει με τα αναπάντεχα γλυκά του και να δίνει τη δική του άποψη για κλασικές προσεγγίσεις. Απτό παράδειγμα τα μικρά κουραμπιεδάκια που έφτιαξε για τα φετεινά Χριστούγεννα με γέμιση από καραμελωμένα και αλατισμένα αμύγδαλα. Ένα πραγματικό ποίημα.

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros Ηροδότου 24 Κολωνάκι.

Paul

Ο πολύ καλός φούρνος από τη Γαλλία ετοιμάζει κάθε χρόνο μια εξαιρετική συλλογή από Χριστουγεννιάτικους κορμούς. Πέρα από το κλασικό Buche de Noel, στον Paul θα βρείτε και εναλλακτικές επιλογές συνδυασμών, καθώς επίσης και μια μεγάλη επιλογή από μακαρόν και άλλα γλυκά ιδανικά για το τραπέζι των γιορτών. 

Paul. Πανεπιστημίου 10

 

Divan

Για αυθεντικό εκμέκ καϊμάκι πάω κατευθείαν στο Divan. Ένα οικογενειακό ζαχαροπλαστείο με πολίτικη καταγωγή πιστό εδώ και τριάντα χρόνια στις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές  της Πόλης. Η μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο θα σε τραβήξει από την μύτη και θα διαβείς το κατώφλι του γητεμένος. Συναρπαστικό το εκμέκ με αφράτη ωραία σιροπιασμένη βάση και επάνω βουτυρένια λευκή κρέμα φτιαγμένη από βουβαλίσιο γάλα.  Μην λησμονήσεις να τιμήσεις και την ωραία βασιλόπιτα.

Divan, Ναϊάδων 51-53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821 927

Choc O Rock

Όταν δοκίμασα την τάρτα λεμόνι από τα χέρια της Ρένα Οροκλού ενθουσιάστηκα.  Η ίδια ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να φτιάχνει γλυκά με φρέσκα αληθινά υλικά.  Δεν κάνει υπερβολές στην ζάχαρη και δουλεύει με αγάπη τις συνταγές της μακριά από χρωστικές και έτοιμα μίγματα. Αγαπά την επαφή της με τους ανθρώπους και φτιάχνει γλυκά ακολουθώντας τις γευστικές επιθυμίες τους.

Choc O Rock, Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122512

Emmanuel Patisserie

Όταν ξεκινήσεις να δοκιμάζεις τα γλυκά που φτιάχνει ο pastry Chef Μάνος Παπαχρήστος είναι δύσκολο να βάλεις φρένο. Στο χώρο του Emmanuel Patisserie εκτός από τα γλυκά με σοκολάτα που υποκλίνονται οι λάτρεις της θα ερωτευθείς τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονά του. Ευωδιάζουν. Σπιτικό άγγιγμα. Emmanuel Patisserie: Περικλέους 11, Μαρούσι , τηλ.: 213-03.35.533

Φύσις

Το ζαχαροπλαστείο Φύσις εδώ και χρόνια επιμένει να προσφέρει γλυκά φτιαγμένα από βιολογικές πρώτες ύλες χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Η πορτοκαλόπιτα Καππαδοκίας ενθουσιάζει με την γεύση και τα αρώματα της. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με το βιολογικό γιαούρτι και το χειροποίητο φύλλο. Το πολίτικο τσουρέκι μοσχοβολάει μαστίχα Χίου, μαχλέπι και φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Οι χειροποίητες τρούφες με μαύρη σοκολάτα με κακάο,  σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα και τρούφα espresso-μαύρη σοκολάτα είναι κολασμένες μπουκιές.

Φύσις ,Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2106090740 και Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ. 2114069267

Fresh

Η γλυκιά και δημιουργική πορεία του Fresh , με συνέπεια στην γαλλική ζαχαροπλαστική, κρατά μια σταθερή αξία στις επιλογές μας. Οι σοκολατένιες πάστες είναι μια εθιστική απόλαυση. Ξεχωρίζω την σοκολάτα πραλίνα με τριμμένο καραμελωμένο φουντούκι και γέμιση σοκολάτας γάλακτος με πραλίνα φουντουκιού valrhona  αλλά και αυτήν την κολασμένη πάστα bitter με επικάλυψη γλάσου bitter.

Fresh,  Κριεζώτου 12 , Κολωνάκι τηλ. 210 3642 948,  Πατριάρχου Ιωακείμ 9 , Κολωνάκι τηλ. 210 7293 453

Παπαπαρασκευάς

Ερεθιστικό βουτυρένιο άρωμα και πλούσια γεύση. Κάθε μπουκιά από τους χιονισμένους με άχνη κουραμπιέδες του Παπαπαρασκευά με τα ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα είναι μοναδική. Η κληρονομιά της ποιότητας των φρέσκων υλικών και η νοστιμιά των γλυκών του κρατάει από το 1926 στην Ξάνθη. Τα αγνά υλικά, τα φρέσκα αυγά, το βούτυρο και το γάλα από την  Ξάνθη, οι ποιοτικοί ξηροί καρποί από την Ορεινή Θράκη αλλά και η σοκολάτα της οικογένειας Παπαπαρασκευά, δίνουν στα γλυκά του βουτυρένια αρώματα και αληθινή γεύση. Αίσθηση σπιτικού και χειροποίητου. Θα το γευθείς στην θρυλική σοκολατένια καριόκα ή στο προκλητικό βραχάκι με τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ξάνθη – Αθήνα, το πιο γλυκό ταξίδι.

Παπαπαρασκευάς, Α. Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ: 210 8980220

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ