Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Κεμπάπ με ιστορία: Για κεμπάπ με πράσινο φιστίκι και για αξεπέραστο γύρο από μοσχάρι και αρνάκι γάλακτος πας κατευθείαν στο Pandeli, στην Κηφισιά. Εκεί τιμούν την κουζίνα της Πόλης κι επιμένουν στην ποιότητα και την αυθεντικότητα πάνω από έναν αιώνα, όταν ο Παντελής Τσομπάνογλου άνοιξε το πρώτο μαγαζί του το 1901 στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι μάγειρες τον θεωρούν έναν από τους πιο σπουδαίους γευσιγνώστες. Φρέσκο και ανανεωμένο, το εστιατόριο Pandeli ισορροπεί όμορφα το μενού του ανάμεσα στην κλασική προσέγγιση και τη γνήσια grill εκδοχή του. Την ίδια μαστοριά στην παρασκευή θα βρεις και στο εδεσματολόγιο των ψητών κρεατικών. Καινούργια πιάτα έχουν εμπλουτίσει το μενού, όπως το μελωμένο αρνάκι κότσι με πετιμέζι, το κασαρλί κεμπάπ με παλιωμένο κασέρι, το πεϊνίρ τατλισί, και φυσικά παραμένουν τα αγαπημένα λαβράκι στο χαρτί και χιουνκάρ μπεγιεντί, με εκείνο τον βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, περιχυμένο με κοκκινιστό μοσχαράκι. Σας άνοιξα την όρεξη; Μην κάθεστε, πάρτε γεύση και από τα πιάτα ημέρας, όπως το περίφημο μπουρέκι μελιτζάνας Pandeli, το θεσπέσιο αρνάκι κοκκινιστό τας κεμπάπ με σταφίδες και ρεβίθια. Στο πνεύμα του «spend less, eat better», τα νόστιμα πιάτα του Pandeli συνοδεύουν νόστιμες τιμές. Θα φας σαν πασάς το μενού τριών πιάτων συν ένα ποτήρι κρασί με 22ευρώ/άτομο σε 3 επιλογές. Το φαγητό στο εστιατόριο Pandeli είναι μια αγαπημένη συνήθεια που μπορούμε να απολαμβάνουμε και καθημερινά. ☛ Pandeli, Πεντέλης 3, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8080787.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κατευθείαν από το αμπέλι: Ο φετινός τρύγος τελείωσε και γεύση από τη φετινή χρονιά μπορούμε να πάρουμε στην κάβα Κρασοπουλιό. Τα κρασιά είναι φρέσκα και θολά ακόμα, αλλά μας αποκαλύπτουν τα αρώματα και τις γεύσεις που θα έχουμε στο ποτήρι μας τον χειμώνα. Ο Λάζαρος Τουγουντζόγλου, ο ιδιοκτήτης της κάβας, είναι γνώστης του κρασιού και πρόθυμος να λύσει κάθε απορία. Ευκαιρία είναι να προμηθευτούμε και αρωματικό μούστο για να φτιάξουμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, όπως παλιά. ☛ Κάβα Κρασοπουλιό, Δημοκρατίας 11, Μελίσσια, 210 8033123.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Παιχνίδια με φυσαλίδες: Μου αρέσουν οι αφρώδεις οίνοι με τα αρώματα φρούτων και τη δροσερή γεύση. Ίσως, την εποχή αυτή που βουλιάζει η διάθεσή μας, ένα ποτήρι με… μπουρμπουλήθρες να μας ανεβάσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι του νέου μικροσκοπικού Ombra, που προσφέρει αποκλειστικά αφρώδεις οίνους και Prosecco κατευθείαν από την Ιταλία. Η κάβα του ψαγμένη, με πολλές επιλογές και σε ποτήρι (€4-7,5 ). Από ένα ιταλικό μπαρ, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να απουσιάζουν τα κλασικά κοκτέιλ με Prosecco, Belini και Rossini. Δεν θα πιεις το ποτό σου ξεροσφύρι. Ο σεφ Βασίλης Πέππας φτιάχνει ωραιότατες πίτσες με λεπτή ζύμη, όπως θα τις φας στην πατρίδα τους (από €6,5). Η πικάντικη Caprese είναι όνειρο! Οι μπρουσκέτες είναι χορταστικές, όπως τις σερβίρουν στον ιταλικό Βορρά, και γενικά η ποικιλία από πανίνι, τραμεζίνι, αλλαντικά και τυριά είναι μεγάλη. Ωραίες σαλάτες αλλά και καλοφτιαγμένη ταλιάτα. Με δυο λόγια, θα τσιμπολογήσεις ευχάριστα στα τραπεζάκια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, όσο ο καιρός το επιτρέπει. Αν κρίνω από το γεγονός ότι το βράδυ που επισκέφτηκα το Ombra δεν έπεφτε καρφίτσα στο μαγαζί, φαίνεται πως η πρωτότυπη ιδέα του ιδιοκτήτη, Μιχάλη Ταμπουρά, να ανοίξει, εν μέσω κρίσης, ένα Prosecco μπαρ, βρήκε το κοινό του. ☛ Ombra, Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, ΝέοΨυχικό, 210 6711320.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Τσιπουράδικο από καλό σπίτι: Αν με ρωτήσετε πού θα πήγαινα την παρέα μου για να πιούμε τις ρακές μας και να ευχαριστηθούμε μεζεδάκια χωρίς να πληρώσουμε πολλά λεφτά, εύκολα θα διάλεγα το Ρακί Μεζέ. Καινούργιο μαγαζί και ταυτόχρονα παλιό. Πρόκειται για το γνωστό Καστελόριζο στις Τζιτζιφιές, που μεταμορφώθηκε σε έναν χαρούμενο χώρο με καρέκλες που, αντί για ψάθα, έχουν πλεκτή κουρελού, μαυροπίνακα και ράφια γεμάτα με αποστάγματα. Το ψάρι και οι νοστιμιές της θάλασσας είναι το κεφάλαιο που γνωρίζει καλά ο όμιλος Καστελόριζο. Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης έχει επιμεληθεί το μενού και το υλοποιεί στην κουζίνα επιτυχώς η νόστιμη σεφ Γκέλη Βαμβακούση. Η μελιτζάνα καρότσα εκφράζει την πολίτικη καταγωγή της με ωραίο κάπνισμα, βελούδινος ο ταραμάς και του πάνε γάντι τα αμύγδαλα φιλέ, νόστιμες οι γεμιστές κουκούλες χταποδιού –ωραία ιδέα– που σερβίρονται μέσα σε στρατιωτική καραβάνα. Το γαριδάκι έρχεται στη σέσουλα και τρώγεται σαν στραγάλι. Εξαιρετικό, τόσο σε γεύση όσο και παρουσία, το τηγανητό χταπόδι, περασμένο σε σουβλάκι με κρεμμύδια και σάλτσα ξιδιού. Η ουρά πεσκανδρίτσας, ωραιότατη, μου θύμισε τα τσιπουράδικα του Βόλου που την τιμούν στα τραπέζια τους. Τα καλαμαράκια καλοτηγανισμένα, με μια νότα σκόρδου, ζητούν από δίπλα τσίπουρο. Το μαγαζί γεμάτο με κόσμο όλων των ηλικιών να τρώει και να πίνει. Πρόσωπα γεμάτα ευδαιμονία. ☛ Ρακί Μεζέ, Λ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, 210 9429027.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο Γιάννης και η Αλεπού: Τι ζητά μια «αλεπού» στο Κολωνάκι; Να μας μυήσει στους μεζέδες, συνοδεία ελληνικής μουσικής. Πρόκειται για καινούργιο μεζεδοπωλείο με μαυροπίνακα, όπου αναγράφονται τα τριάντα μεζεδάκια που έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. Ο σερβιτόρος, με το μολύβι στο αφτί και την πετσέτα ριγμένη στην πλάτη, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, περασμένες. Για τη φιλοσοφία του μαγαζιού ο Γιάννης Μπαξεβάνης είπε: «Απολαμβάνω, όπως όλοι οι Έλληνες, τους μεζέδες που μοιραζόμαστε και τρώμε με την παρέα μας από το ίδιο πιάτο. Άλλωστε, λέμε ότι "με αυτόν έχω φάει κι έχω πιει μαζί"». Αδημονώνα δοκιμάσω τα μεζεδάκια και να σας

μεταφέρω τα μυστικά των πιάτων. Η είδηση είναι ότι την κουζίνα διά χειρός Μπαξεβάνη θα τη δοκιμάζουμε από τις 15 Νοεμβρίου στο νέο του στέκι, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Athens Plaza στο Σύνταγμα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο παλιός είναι αλλιώς και στο κρασί: Έφτιαξα μια δροσερή πράσινη σαλάτα με μάνγκο και τη συνόδεψα με ένα καινούργιο κρασί από την ποικιλία Chardonnay από το κτήμα του Γιώργου Κοκοτού (ο οποίος παράγει κρασιά από το ’70) που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Πεντελικού Όρους. Το κρασί είναι από βιολογικό αμπέλι. Στο ποτήρι με κέρδισαν η ασημοκίτρινη φορεσιά του και τα αρώματα ανανά, ροδάκινου και μάνγκο. Η γεύση του είναι πλούσια, δροσιστική και φρουτώδης . Οι υπομονετικοί μπορούν να ανοίξουν τη φιάλη και μετά από πέντε χρόνια, αφού αντέχει το κρασί στην παλαίωση. Στην υγειά σας! Θα το βρείτε στην κάβα Vinifera, στην Κηφισιά. ☛ Λ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, 210 8077709.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT