Η νύχτα της μεγάλης θυσίας

Η νύχτα της μεγάλης θυσίας Facebook Twitter
0
Η νύχτα της μεγάλης θυσίας Facebook Twitter

Ταβέρνες / Σουβλατζίδικα

  • Η ταβέρνα του Μαγγίνα στα Μελίσσια, που λειτουργεί από το 1948, φημίζεται για τη σούβλα του. Εδώ θα έρθεις με κλειστά μάτια για να φας γουρουνόπουλο που ψήνεται και κόβεται με μαεστρία. Οι σούβλες παίρνουν φωτιά με προβατίνα, κοντοσούβλι, αρνί και κοκορέτσι. Από τη σχάρα βγαίνουν παϊδάκια και ζουμερές μπριζόλες. Απαραίτητη συνοδεία η χωριάτικη σαλάτα και οι τηγανητές πατάτες. Μαγγίνας, πλατεία Εθν. Αντίστασης 1, Μελίσσια, 210 8046143.
  • Η ταβέρνα Κατσαρίνα στην Κηφισιά είναι ένας από τους μύθους των βορείων προαστίων. Το ίδιο και η σταβλίσια μπριζόλα της. Πληθωρική, από ντόπιο κρέας, παραμένει σταθερή αξία, όπως και η μπριζόλα γάλακτος. Η ελληνική κουζίνα της σερβίρει γεύσεις οικείες. Κατσαρίνα, λεωφ. Κηφισίας 311, Κηφισιά, 210 6254072.
  • Το στέκι του Ηλία στο Θησείο δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τα πιο κλασικά στέκια για ζουμερά παϊδάκια, τα οποία σερβίρει ανελλιπώς από το 1981. Εδώ έχουν «προσκυνήσει» αμέτρητοι πεινασμένοι πελάτες. Το παϊδάκι θέλει χέρι και άσβεστη όρεξη. Νόστιμα, ζουμερά, από αρνάκια γάλακτος, μαστόρικα ψημένα, που συνοδεύονται με χειροποίητες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα ή χόρτα. Το στέκι του Ηλία, πεζόδρομος Θησείου, 210 3422407.
  • Για πιο απλές καταστάσεις, ο Τέλης είναι ο βασιλιάς της τσίκνας. Τα μπριζολάκια του είναι λουκούμι και τα συνοδεύεις με τραγανές, κομμένες στο χέρι, τηγανητές πατάτες και χωριάτικη. Έτσι απλά. Τέλης, Ευριπίδου 86, πλατεία Κουμουνδούρου, 210 3242775.
  • Πίτα φρέσκια, αλάδωτη, ψημένη με τέχνη στα κάρβουνα, τυλίγει με μαεστρία καλαμάκι χειροποίητο χοιρινό με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Από τη σχάρα βγαίνει όμως και κοτόπουλο και μπιφτέκι. Το σουβλατζίδικο του Λευτέρη είναι σημείο αναφοράς στη Νέα Σμύρνη. Λευτέρης, Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη, 210 9310341.
  • Ο Ζαμπέλης δεν θα σε εντυπωσιάσει με την ποικιλία του αλλά με την καταπληκτική ποιότητα της πρώτης ύλης, που είναι το μυστικό της νοστιμιάς. Σουβλάκια με μεγάλα, άπαχα κομματάκια από νόστιμο χοιρινό κρέας ψήνονται ολόφρεσκα τη στιγμή που θα τα παραγγείλεις. Σερβίρονται με λεμονοριγανάτη ξινούτσικη σάλτσα. Η πίτα ψήνεται αλάδωτη στα κάρβουνα και το μόνο που χρειάζεται το όλο σύνολο για να απογειωθεί είναι λίγο μπούκοβο, που θα βάλει φωτιά. Ζαμπέλης, Μαρ. Αντύπα 42, Ηλιούπολη, 210 9703503.
  • Το πατητήρι του Πέτσα, ταβέρνα και οινοποιείο στον Μαραθώνα, είναι ένας αυθεντικός χώρος που διατηρεί την ιστορία του. Τζάκια, ξύλινη στέγη και πέτρα δίνουν το στίγμα τους. Το μενού σταθερό εδώ και χρόνια. Παϊδάκια, μπριζόλες, ζεστά άγρια χόρτα και χειροποίητες τηγανητές πατάτες. Την κουζίνα του έχουν δοκιμάσει ο Βασίλης Ρώτας, ο Χατζιδάκις και πολλοί άλλοι σημαντικοί  Έλληνες. Το πατητήρι του Πέτσα, 37ο χλμ. λεωφ. Μαραθώνος, 22940 55757, 55007

Hip Meat

  • Το K-Grill επιμένει στην ελληνική κρεατοφαγική παράδοση που προσφέρει σε περιτύλιγμα μοντέρνας βιομηχανικής διακόσμησης. Εδώ θα γευτείς μπριζολάκια χοιρινά, αρνίσια παϊδάκια, μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά, κοτόπουλο, κεμπάπ αλλά και τυλιχτό σε πίτα. Για μερακλήδικες καταστάσεις, θα ενδώσεις στον χειροποίητο γύρο ή σε μια μανιάτικη παραδοσιακή τηγανιά με παστό χοιρινό. K-Grill, λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 330, Καλλιθέα, 210 9431765.
  • Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα, στα Άνω Πατήσια, βάζουν φωτιά στα... κάρβουνα και σε βάζουν σε ένα γευστικό παιχνίδι κρεατοφαγίας με χοιρινά μπριζολάκια, πληθωρικές σταβλίσιες μπριζόλες, ψαρονέφρι, ζουμερά παϊδάκια κοτόπουλου, νόστιμα κεμπάπ αλλά και κλασικά καλαμάκια. Δεν θα αντισταθείς στους νόστιμους μεζέδες, όπως ούτε σε μια πικάντικη πίτα Καισάρειας. Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα, πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 2102232376.
  • Το meat & grill εστιατόριο Meatropoleos επιμένει στις απλές κλασικές αξίες, με προσήλωση στα τοπικά προϊόντα και στην καλή πρώτη ύλη. Καλαμάκι λουκάνικο φτιαγμένο στην Ηλεία, ζουμερά καλαμάκια με χοιρινό, ενώ τα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια κρύβουν σπιτική νοστιμιά. Meatropoleos, Μητροπόλεως 3, Σύνταγμα, 219 3241805-6.
  • Στον Κούνδουρο θα φας απλά, ζεστά κι ανθρώπινα. Τσιμπούσι με κρητικά εδέσματα διά χειρός Νίκου Κουνδουράκη. Από φημισμένο αρνίσιο κότσι οφτό που θα του παραδοθείς, σύγκλινο και λουκάνικα σπιτικά, μέχρι υπέροχα γαρδουμπάκια αυγολέμονο. Κούνδουρος, λεωφ. Κύπρου 79, Μπουρνάζι, Περιστέρι, 210 5713546.

 

  • Στo ιστορικό εστιατόριο Σαλματάνης θα μπεις νοσταλγικά στο παιχνίδι της γεύσης με τα μοσχομυριστά κεφτεδάκια, εκτός από το ζυμωτό ψωμί που φτιάχνουν με ζήλο οι ίδιοι. Το καλό κρέας είναι ο πρωταγωνιστής. Η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει: ωραία ψημένη, απολαμβάνεις τη νοστιμιά της σε κάθε μπουκιά. Σαλματάνης, Αγ. Τρύφωνος & Συγγρού 18, Κηφισιά, 210 8015394.
  • Στoν Κρητικό έχουν αληθινό πάθος για το κρέας –κοπή, σίτεμα– και μοναδική μαεστρία στο ψήσιμο. Ωραίες σαλάτες, τραγανά τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες και χειροποίητα τυροπιτάκια. Ο έπαινος συνεχίζεται για τα ζουμερά νεφράκια –μοναδική λιχουδιά–, τα γλυκοφάγωτα παϊδάκια και τα αριστοτεχνικά ψημένα, όλο χυμούς μοσχαρίσια Rib-Eye και T-Bone. Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα Παλλήνης, 210 6659061.

 

  • Ενδιαφέροντα αποδεικνύονται τα πιάτα του Bar.B.Q. διά χειρός Άρη Τσανακλίδη. Στο δημοφιλές στέκι της Νέας Σμύρνης θα δοκιμάσεις την πλούσια γκάμα από μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα φυσικής ωρίμανσης μέχρι και New York strip steak sirloin. Bar.B.Q., Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, 210 9319675

Κρεατοφαγία υψηλού επιπέδου

  • Λαϊκό προσκύνημα γίνεται για το κρέας του Base Grill. Τα αδέλφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιακός, οι ιδιοκτήτες, αναζητούν ποιοτικά κρέατα και καλή πρώτη ύλη για την κουζίνα τους. Πληθωρική σπαλομπριζόλα, ζουμερή πικάνια, εκπληκτικό Rib Eye, έρχονται ιδανικά ψημένα και τεμαχίζονται στο τραπέζι με αριστοτεχνικό τρόπο. Base Grill, Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 210 5757455.
  • Στo Τηλέμαχος Barbeque Club πρωταγωνιστής είναι το ποιοτικό κρέας. Ποικιλία από κρεατικά, κομμένα άψογα και ψημένα σωστά. Θα γευτείς από ζυγούρι, σπληνάντερο και γλυκάδια μέχρι σταβλίσια μπριζόλα. Φραγκοπούλου 22 & Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, 210 8077468.
  • Στο γοητευτικό μπιστρό Vezene δίνεις ραντεβού για εκλεπτυσμένη κρεατοφαγία. Ο Άρης Βεζενές, όταν μαγειρεύει, αγαπά το κόκκινο κρέας. Εδώ θα έρθεις για υπέροχο βοδινό κρέας Wayu που ο σεφ προτείνει σε διαφορετικές κοπές. Τέλειο ψήσιμο. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Γεύση πολλών μεγατόνων αποκαλύπτει η κρεατόπιτα από τον ξυλόφουρνο με αρνάκι γάλακτος καπνισμένο για ώρες σε ξύλο κερασιάς. Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, Αθήνα, 210 7232002.
  • Οι εραστές του κρέατος θα ενθουσιαστούν στο Meat Square & Bar με την παρέλαση από ελληνικά και αργεντίνικα κρέατα, Τ-Bones, τεράστιες σταβλίσιες μπριζόλες μέχρι και αργεντίνικα Rib Eyes και Angus φιλέτα. Εσύ απλώς επιλέγεις πώς θέλεις να είναι ψημένο. Από δίπλα ακολουθούν σάλτσες και χειροποίητες τηγανητές πατάτες σαν σπιρτόξυλα. Meat Square & Bar, λεωφ. Κηφισίας 300, Χαλάνδρι, 210 6831300.
  • Στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο Buenos Aires στο ξενοδοχείο Πεντελικό θα ταξιδέψεις γευστικά στην Αργεντινή με κρεατικά ψημένα στο αργεντίνικο γκριλ. Από picanha μέχρι κρέας υψηλών απαιτήσεων, όπως Rib Eye, αργεντίνικο Black Angus και Waguy. Buenos Aires, Αρτέμιδος 36 & Δηλιγιάννη, Κεφαλάρι, 210 6281660.

Και κάπως αλλιώς...

  • Αν θέλεις να ξεφύγεις από την πεπατημένη της τσικνοκατάστασης, τότε το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης με θέα το φωτισμένο μνημείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20:00 ως τα μεσάνυχτα, προσφέροντας έναν πλούσιο μπουφέ με φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά. Τηλ. 210 9000915.
  • Διαφορετική Τσικνοπέμπτη με αύρα βραζιλιάνικη προτείνει το ξενοδοχείο St. George Lycabettus με live μουσική στο La Suite Lounge. Το μενού προσφέρει παραδοσιακές γεύσεις από τη Βραζιλία, όπως Epadinhas, Palmitos και Churrasco (παραδοσιακό barbeque). Θα πιεις τη διάσημη Caipirinia (το εθνικό ποτό της Βραζιλίας) και θα απολαύσεις βραζιλιάνικα τραγούδια. Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη. Μενού €36 κατ' άτομο με το κρασί. Κρατήσεις τηλ.: 210 7416191.
  • Στο Sale & Pepe θα γιορτάσεις με γεύσεις από την Ιταλία. Το γευστικό ταξίδι ξεκινά με μεσογειακή σαλάτα, ακολουθεί ποικιλία από λαχανικά σχάρας και bruschetta με ντομάτα και μανιτάρια. Για κυρίως πιάτο επιλέγεις φημισμένη Bistecca Fiorentina σχάρας ή κοκοράκι γεμιστό με λουκάνικο Τοσκάνης και τραγανές πατάτες. Γλυκός επίλογος ανάμεσα σε Semifreddo λεμονιού με σάλτσα εσπεριδοειδών ή σορμπέ φράουλας με σαλάτα από φράουλες. Το δείπνο συνοδεύεται από ένα μπουκάλι κρασί ανά δύο άτομα, επιλέγοντας μεταξύ Cabernet Αγιωργίτικο Σκούρας ή Chianti Classico Castello di Quercetο. Τιμή €35 το άτομο. Sale & Pepe, Αριστίππου 34 , Κολωνάκι, 210 7234102.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT